November 2019
Shadrack is in september begonnen met zijn studie. Je zou kunnen zeggen dat hij bouwkunde studeert. Hij wilde altijd graag engineer worden, maar hij was niet uitgenodigd voor die studie. Hij is met goede cijfers van de middelbare school gekomen, wat betekent dat hij een studiebeurs van de overheid heeft gekregen, die een deel van de studiekosten dekt. Je moet dan echter wel een studie doen waar je voor uitgenodigd wordt. Je mag dus niet zelf kiezen. Geen prettige regel, maar u begrijpt dat wij en ook Shadrack blij waren dat hij voor bouwkunde wel een uitnodiging kreeg. Dit komt nog aardig in de buurt van zijn interesse. Hij had ook een uitnodiging voor leerkracht kunnen krijgen bijvoorbeeld. Dat had wel erg jammer geweest.

De hostels van school, studentenkamers, waren vol en daarom moest hij zelf voor een woonruimte zorgen. Hij had geluk, want hij vond een kamer vlakbij school en hij woont met iemand samen, waardoor hij de kosten kan delen. Het was wel iemand die hij niet kende, maar voor de kosten is het beter zo. Ook heeft hij geen reiskosten, omdat hij naar school kan lopen, dus dat is fijn. Soms zijn de woonruimtes die niet van school zijn beter, omdat ze minder personen op één kamer hebben en minder duur zijn. Dat is bij Shadrack het geval.

In augustus is directeur Meshack afgereisd naar Mombasa om de jongeren te zien die daar wonen, waaronder Shadrack. Het was vakantie, daarom was hij in Mombasa. Voor zijn studie zit hij in de buurt van Nairobi. Het ging goed met Shadrack op school. Meshack vond wel dat hij niet zo goed op zijn gezondheid lette. Hij is astmatisch en had zijn medicijnen niet meegenomen naar Nairobi. Hij is een beetje een ‘gentle giant’, volgens Meshack. Een goedzak, nog een tikje naïef en een beetje kinds. Maar dat zal zich wel ontwikkelen.

Op dit moment is de eerste schooltermijn bijna afgelopen en zijn er examens om de eerste termijn (drie maanden) af te ronden. Resultaten hebben we dus nog niet. Gezien de resultaten die we van hem gewend zijn, hopen we dat hij zijn talenten ook in deze studie gebruikt.

Mei 2019
Dit keer wel een nieuwe foto van Shadrack. Een boom van een kerel intussen, hè. Na de tragische dood van Agnes en haar begrafenis waren bijna alle Happy Rockers voor een paar dagen in huis en het was als vanouds. De kinderen vonden het allemaal erg gezellig dat de grotere kinderen in huis waren en vooral de jongens waren onder de indruk van hun ‘grote broer’.

Shadrack is een verantwoordelijke jongeman geworden. Hij is beleefd naar anderen en dat is leuk om te zien. Hij heeft inmiddels school afgerond met mooie cijfers. Hij moest afwachten wat voor uitnodiging hij zou krijgen voor een vervolgstudie en uiteindelijk kreeg hij een uitnodiging voor de studie bouwkunde, waar hij blij mee is. In Kenia moet je de school nemen die je uitnodigt, anders krijg je je studiebeurs niet. Het kan ook zomaar heel wat anders zijn dan dat je wilt, maar gelukkig is dit wat Shadrack aantrekt en daar zijn we blij om. Het is echter niet in de buurt van Mombasa, maar meer in de richting van Nairobi, dus hij zal wel weer opnieuw moeten beginnen. In het eerste jaar is dat in een studentenhuis van de school en daarna gaat hij op zichzelf. We hebben er vertrouwen in dat het gaat lukken. Alleen in de vakanties zal hij naar zijn moeder kunnen gaan.

Onlangs was hij naar school gereisd om de papieren te krijgen die een indicatie geven van de kosten die betaald moeten worden voordat hij kan beginnen. Toen bleek dat de school alles nog niet helemaal op orde had en de studenten nog niet kunnen beginnen. Waarschijnlijk wordt het september. Alle hogescholen starten hier in mei of september. Nu kan hij nog een paar maanden in Mombasa zijn.

Heel hartelijk dank voor uw steun aan deze kerel!

Oktober 2018
Shadrack is gefocust op zijn ingenieursplannen en hij doet zijn best in het examenjaar van de middelbare school. Het gaat echter een beetje moeilijk, want zijn moeder is ziek. En dit stoort hem in zijn studie. Hij is de jongste en hij voelt dat hij voor haar moet zorgen. Moeilijk is dat, hè. In Kenia hebben veel mensen geen verzekering, dus als ze ziek is en medicijnen moet kopen en Shadrack op ‘midterm’ (een lang weekend vrij) bij zijn oom is, dan belt hij iedereen die hij kent om geld om die medicijnen te betalen. Hij voelt zich verantwoordelijk, terwijl zijn oudere broer en zus zichzelf redden. Het is alles bij elkaar best stressvol voor hem. Het Happy Rock Center heeft zijn moeder regelmatig wat toegestuurd, € 5,00 of € 10,00, of een van de leiding ging langs met wat boodschappen, maar we wilden ook weer niet dat zijn moeder van ons afhankelijk ging worden. Het is soms echt lastig om nee te zeggen. Het rare is dat er dan uit een andere, onbekende hoek ineens genoeg geld bij elkaar wordt verzameld. Dit geeft weer lucht en de wetenschap dat er dus meer bronnen zijn.

Onze verwachting is dat Shadrack, die nu in Homabay, bij Kisumu, in West-Kenia studeert, weer terug zal willen naar het zuiden om zijn moeder bij te staan. Zijn familiegrond is Kisumu, maar de gezondheid van zijn moeder is schijnbaar meer gebaat bij het warme weer in Mombasa. We zijn blij met de ontwikkeling van Shadrack. Hij leert hoe hij met zijn familie moet omgaan, hij support zijn oom, hij werkt in zijn huis in de vakantie en hij wordt een pracht van een vent. Die oom heeft helaas geen smartphone. Nog even geen nieuwe foto erbij dus, maar we werken eraan!

Februari 2018
Het is midtermijn vakantie en Shadrack is bij zijn oom. Hij belde Meshack om te vertellen dat hij toch naar het laatste jaar, in Form 4 is gegaan. Verrassend, want hij was vrij onzeker of hij klaar was voor dit laatste jaar. Nu is het alom bekend dat het 3e jaar in middelbare school het moeilijkste is, dus hopelijk gaat het wel lukken met Shadrack in het 4e jaar.

Hij belde om te vragen of hij een nieuw matras mocht kopen. Hij heeft zijn matras vanaf het 1e jaar kostschool gebruikt, maar de ijzeren bedden in kostschool met hun scherpe punten scheuren de matrassen aardig open. Uncle Meshack zei dat dit een goede prestatie was.

Ik had hem net aan de telefoon; hij zei dat de school niet wilde dat hij herhaalde. Hij heeft na 2 maanden al zijn eerste test gehad, en schat dat hij een C- heeft, dat is rond 50 (een vijf). Dat moet hoger. Hij wil burgerlijk ingenieur worden, dat zat er vroeger al in dus het is leuk dat dit er nu uitkomt. Ik daagde hem uit om te kijken in de april vakantie wat de toelatingseisen zijn voor zo’n opleiding. Hopelijk gaat de C- omhoog naar een C (50-60) of zelfs hoger.

Oktober 2017
Shadrack zit in de 3e klas van de middelbare school. Niet de school van zijn keuze, maar we vragen ons af waar die keuze op gebaseerd was. De keus was goed in het 1e jaar, volgens Petro en oom een goede school. Omdat er iemand stierf aan malaria in het 2e jaar was het ineens een mindere school. De moeder van Shadrack heeft een sterke invloed in de familie. Ze is super arm, en we hebben haar meerdere keren boodschappen gestuurd. De ene keer was haar huisje verbrand, dan weer zat ze in grote huurproblemen. Maar nu dit kind gestorven was in school, vond ze het daar niet meer veilig voor Shadrack. Ze verzamelde geld en ging naar Kisumu gebied waar haar familie woont en iets verder, Homabay, waar Shadrack studeert. Ze ging kijken in Kisumu voor andere scholen. Daar wisten wij niets van. Dus eind van klas 2 wilde Shadrack van school veranderen en ging voor interview. Wij wisten dit niet en hadden geld overgemaakt naar school voor het 3e jaar, 1e termijn. Jammer voor hem, hij werd niet op de andere school aangenomen, en ging weer terug naar ‘onze’ school. We hebben duidelijk gemaakt dat van school veranderen niet raadzaam is en met zijn oom gepraat en hem aangemoedigd om deze dingen met Shadracks moeder door te nemen. Moeder is weer naar Mombasa afgereisd en de rust is weergekeerd.

Shadrack heeft straks een week vakantie vanwege nationale presidentiële verkiezingen; de scholen zijn dan gesloten. We bidden en hopen op rustige verkiezingen.

Shadrack blijft een gemiddelde student soms onder het gemiddelde. Petro is vorige maand naar Peris en Norah in Kisumu op gezoek geweest en zal na de verkiezeingen afreizen naar Homabay om te zien hoe de studies verlopen en wat Shadracks gedachten zijn voor na de school. We bidden voor goede cijfers, en een gemotiveerde, gezonde student.

Dank lieve sponsors, voor zeer trouwe hulp!

April 2017
Shadrack groeit enorm. Hij wordt een lange kerel die het leven nu goed snapt. Hij woont in de vakanties nog steeds bij oom. Afgelopen kerst wilde hij zo graag naar moeder in Mombasa. We zeiden: als jij de heenreis via je familie kunt regelen, betalen wij je terug reis weer. In no-time was het geregeld.

Tot onze verbazing had Shadrack tegen oom en moeder veel negatiefs verteld over de school. In plaats van dit aan ons te melden, gingen ze op eigen houtje andere scholen zoeken. Toen Oloo belde of Shadrack kon komen voor zijn reisgeld, werd hem verteld dat Shadrack de volgende dag een interview had met een andere school. Inmiddels hadden we zijn schoolgeld al betaald. Dus.. de familie gebeld en flink de waarheid gezegd. Dit is geen samenwerking. Shadrack werd verteld dat er duizenden kids van ons geld naar school zouden willen en dat hij er te gemakkelijk mee omging, met ons en met een schoolplaatsing. Keuzes kun je pas maken als je geld binnenbrengt. Zo niet, dan zeg je; dankjewel! Einde verhaal. Zo gaan we niet verder. De enige optie was: hij gaat zijn schooltermijn afmaken waar het betaald is. En verder wordt er eerst gepraat! Shadrack bood zijn excuses aan.

Oom was het daarmee eens, moeder minder. Maar we weten hoe moeder is, ziek, zwak en manipulerend. Shadrack zit inmiddels in het 3e jaar en we hopen dat hij goede cijfers haalt en zichzelf daarmee onverwacht motiveert!

We houden u op de hoogte.

Hartelijk dank trouwe sponsor voor jullie support!

Juni 2016
Het gaat goed met Shadrack. Zijn familie zorgt eigenlijk redelijk goed voor hem. Ik hoor weinig klagen. Iedere vakantie belt hij gelijk op en vertelt zijn verhalen over school en wat hij nodig heeft.

Hij begint al aardig de baard in de keel te krijgen.

Op school was hij vooruit gegaan tot zijn eigen en onze vreugde. Hij wilde eigenlijk van school veranderen. Er was een jongen in school gestorven, misschien was die te laat naar het ziekenhuis gebracht. Misschien malaria? Ik weet het niet, maar hij vond deze school daarom gelijk niet meer veilig. Het is natuurlijk zeer erg dat dit gebeurt is. Ik zei:  joh, weet je nog hoe jij je ziek kon houden, en zielig kon kijken, en hopen dat we je thuis lieten? En eigenlijk was je dan niet eens zo ziek meer, maar wilde je gewoon nog een dagje op de bank thuis blijven. Soms is het moeilijk in te schatten hoe ziek iemand is. Het is zelfs geen familie van die school-zuster, ze kent die jongen amper. Weet niet hoe die er ziek uit ziet dus… relax, jij gaat niet naar een andere school.

Zijn moeder vond ook dat hij moest verhuizen. Ik zei: “Shadu, als ze meebetaalt aan je schoolgeld kan ze meepraten en beslissen. Anders niet.” Oké, zei hij, en nu had hij zowaar een beter rapport. Fijn! Zijn oom was er blij mee en zal het rapport naar Mombasa opsturen. Dat zijn toch acties die hij doet voor zijn neefje. Prima! Petro heeft hun bezocht, en weet waar Shadracks school is, waar oom woont enz. Dus dat is prettig praten met elkaar.

We sturen altijd geld op voor puffen, want zodra het kouder is heeft hij helaas soms weer wat meer last van zijn astma.

Zijn rapport: Engels: 57, kiswahili: 64, rekenen: 38, biologie: 51, physics: 15, chemie: 26, geschiedenis: 57, aardrijkskunde: 49, christelijk onderwijs: 68, landbouw: 51, business: 54, totaal: 559 uit 1100.

Hartelijk dank trouwe sponsor voor jullie hulp aan Shadrack.

Warme groet, Nel Wanjala

September 2015
Shadrack begint aardig te wennen aan de boarding school. Het is zijn 2e termijn nu. Als hij vrij is logeert hij bij zijn oom en tante. Deze zijn blij dat hun neefje gesponsord wordt. Dit maakt het veel gemakkelijker om hem in huis te hebben in de vakanties. Ze weten dat geld onderweg is voor het volgende termijn.

Het is zo goed voor onze kinderen, om in hun eigen families te wonen. Omdat ze nu de gewoonten van de familie leren, en van de stam. Dit is iets wat we ze in HRC niet kunnen bieden vanwege de variëteit van stammen, maar in hun eigen familie krijgen ze het volle pond, in Shadrack’s geval: Luo. (Pres. Obama’s stam) Hij heeft nog vakantie. Het vervelende is dat de onderwijzers landelijk een staking hebben georganiseerd dus Shadrack is nog thuis bij oom. Vincent, onze office manager, heeft contact met school en met oom. Hij houdt alles nauwlettend in de gaten en stuurt hem terug naar school zodra de lessen weer gaan beginnen. De staking is gisteren officieel begonnen.

Shadrack is een gemiddelde leerling. Hij heeft gelukkig dit termijn geen last meer gehad van zijn astma, en daar danken we God voor. Hij krijgt vrienden en voelt zich aardig thuis in zijn nieuwe school waar hij 4 jaar in totaal hoopt te verblijven als hij niets hoeft te herhalen.

We bidden God’s beste voor hem. Dank lieve mensen voor jullie trouwe hulp aan hem.

Warme groet, Nel Wanjala

April 2015
Hey vrienden. Ik ben verhuisd naar een kostschool in West Kenia. Dicht bij mijn familie. Mama was ziek en ze komt ook deze kant op denk ik. Auntie Petro kwam hierheen om met mij te shoppen en alle spullen te kopen die ik nodig heb. Wasteil voor mijn ‘douche’ en ook om m’n kleren in te wassen zaterdags. En een ijzeren box (soort koffer/kastje) wat op slot kan, voor mijn spulletjes: lotion, zeep, toiletpapier, schoenpoets, enz. Dus het eerste termijn zit erop. Het is niet gemakkelijk. Hoop op verbetering. Nu heb ik vakantie bij m’n oom.

Juli 2014
Ik woon weer bij mijn moeder thuis en heb regelmatig contact met Petro, Vincent en de Wanjala’s. Ik ga naar school hier in de buurt en woon met mama en mijn zus en haar 2 zoontjes. Petro kwam op visite bij ons. Ons huisje heeft niet zo veel spulletjes, maar ik ben blij dat ik bij ze ben. Als ik vrij ben zorg ik voor mijn neefjes als mijn zus nog werkt, en ik help mama met ’t huis schoonmaken. Mama is ziek en wordt zwakker. Ik doe mijn best, maar ben soms verdrietig en dan gaik met een vriend spelen om even lol te hebben.  Op school gaat het goed en HR en school houden ook contact. Ik kom zo nu en dan langs en dan valt iedereen mij om mijn nek, zo missen ze me. Ik mis hen ook wel hoor, maar ben nu toch liever bij mijn mam. Groeten en dank voor alle hulp!!