Juli 2020
Inmiddels is Norah klaar met haar studie, alleen heeft ze haar diploma nog niet. Ze was net niet op tijd klaar voor de diploma-uitreiking. Het verhaal van de school is nu dat ze maar één keer in de twee jaar een diploma-uitreiking doen en dat ze daar nu maar op moet wachten. Dat zou betekenen dat ze nu nog een jaar moet wachten op haar diploma. Meshack zit erachteraan hoe dit nu werkt en wat dit voor raar iets is. Ze was al wat bezig met een eigen shopje vanuit huis, maar dit ligt nu helaas weer stil doordat Kenia in een lockdown is. De eerste versoepelingen zijn onlangs afgekondigd, dus stukje bij beetje komt het leven weer op gang. De meeste versoepelingen komen echter pas in september, waardoor de verkoop minimaal is en ze dus bijna geen inkomen heeft. Sinds vorige maand woont haar zusje Peris bij haar, dus momenteel krijgt ze weer meer steun vanuit het Happy Rock Center. Hopelijk kunnen we daarna kijken hoe we haar kunnen helpen zelfstandig te zijn.

November 2019
Inmiddels is Norah in de afronding van haar studie. In augustus waren de colleges afgelopen en nu loopt ze nog stage. Deze kan elk moment klaar zijn en dan hoopt ze haar diploma in januari te krijgen.

Er zijn nogal wat gespreken met Norah geweest de afgelopen paar maanden. Ze ontwikkelde wat slechte gewoontes. Omdat ze een maandbudget krijgt, moet ze zelf haar uitgaven voor die maand beheren en ze maakte wat onhandige keuzes. Ze deelt haar huis met een vriendin en ook de kosten voor het eten. Ze koken om de beurt. Alleen op de dagen dat Norah moest koken, ging ze nogal eens naar het Happy Rock Center om daar gezellig te eten, zodat ze niet hoefde te betalen. De volgende dag, als haar vriendin weer moest koken, kwam ze dan ineens weer thuis eten. Niet helemaal eerlijk natuurlijk. Zeker als je bedenkt dat ze zonder problemen een ‘pikipiki’ neemt, een brommer waar je achterop kan, die een stuk duurder is dan een busje en zeker duurder is dan een stukje lopen. Dit is niet de juiste mentaliteit. Ze vroeg ook regelmatig om geld. Meshack en Petronila hebben een gesprek met haar gehad, dat ze niet willen dat ze doordeweeks in het Happy Rock Center komt. In het weekend, als ze komt werken, is het prima, maar verder moet ze zelf verantwoording nemen voor haar leven. Ook hebben ze haar verteld dat, wanneer ze haar diploma heeft, ze nog een half jaar steun van het Happy Rock Center krijgt, zij het afgebouwd, zodat ze zelf op zoek moet naar een baan en een inkomen. Het is niet de bedoeling dat ze klaar is met studeren, geen baan zoekt en aan het Happy Rock Center blijft hangen. We hopen dat we haar zo gemotiveerd hebben om actief over de toekomst na te denken en er ook mee aan de slag te gaan. Bid u alstublieft voor haar nu ze in een nieuwe levensfase komt!

Mei 2019
Norah woont inmiddels niet meer bij Petronila. Ze wilde graag op zichzelf en dat is ook goed voor haar ontwikkeling. Zo kan ze leren om voor zichzelf te zorgen en wennen aan een leven buiten het Happy Rock Center, dus ze woont nu samen met een vriendin in een appartementje in Eldoret. Ze delen de kosten, dus zo is het goed te doen. Verder is ze in het weekend altijd in het Happy Rock Center om te helpen en op zondag gaat ze met ons mee naar de kerk. Ze is inmiddels een behoorlijk zelfstandige dame die steeds meer leert wat het leven kost en daar soms ook over kan zuchten. Desondanks heeft ze wel steeds een ander kapsel, dus het is steeds weer een verrassing hoe ze haar haar heeft wanneer we haar weer zien. Ze is met haar huismaatje een kleine business gestart in het verkopen van zelfgemaakte deurmatten, gordijnen en schorten.

Ze is aan de laatste maanden van haar studie bezig. In augustus hoopt ze klaar te zijn met haar studie design en dan gaat ze op zoek naar een baan. We bidden dat God daarin wegen opent, omdat banen in Kenia niet voor het oprapen liggen.

Verder waren we na de begrafenis van Agnes een paar dagen met alle kinderen samen in het Happy Rock Center, ook de grootsten waren erbij. We hebben ze toen de mogelijkheid gegeven om zelf een stukje te schrijven. Onderstaande heeft ze zelf aan u geschreven:

Hi sponsor,

I am still in school, I can finish in August. I enjoy it a lot. I am learning to design. I am doing good in my school work.

I have started to live on my own, actually I live with a friend, and together we have started to design doormats, curtains, aprons …

Mmmm, I like travelling and adventure. In Happy Rock I am always happy.

Lately I have lost two loved ones: my grandmom and one of us big girls in Happy Rock.

Thank you God loves you. I am always praying for you people. Thank you again for everything.

With love,
Norah

Oktober 2018
Het gaat goed op school met Norah en ook best goed bij Petro in huis. Petro heeft Star, Norah en haar eigen dochter in huis. Het Happy Rock Center geeft Petro hiervoor een vergoeding, die ze gebruikt voor huur, voeding enz. Norah is een plezierig meisje in huis volgens Petro. Ze houdt van orde en regelmaat. Ze kookt chai in de morgen op een houtskool vuurtje (in een pan: water, melk en theebladen) en na de chai wast ze dit eerst af. Ze maakt haar bed op en organiseert haar kleding. Haar kastje ziet er ordelijk uit. In de evaluatie met de meisjes vroeg ik waarin ze zich kan verbeteren. Eén van de meisjes zei: ‘Soms lijkt het alsof je boos bent.’ ‘Nee, hoor, zei ze, dan ben ik aan het denken en wil ik even niet te veel praten. Maar ik ben niet boos.’ Aan de andere kant is er genoeg om soms even depri over te kunnen zijn als je terugblikt op de nare dingen. Maar Norah is een sterke dame. Ik ben benieuwd wat haar volgende stap zal zijn. Volgend jaar is de cursus die ze volgt klaar en heeft ze een certificaat in Design. Dit jaar moet ze ergens stage lopen en dat huis helemaal gaan verbeteren door de dingen toe te passen die ze geleerd heeft tijdens haar studie.

Ze was jarig en ze koos ervoor om haar verjaardag met de hele Happy Rock family te vieren. Leuk! Met name de meisjes waren erg enthousiast. Ze renden af en aan voor slingers, bordjes enz. En ik had wat leuke dingen bij me uit Nederland, dus Norah was happy.

Ze wordt al aardig zelfstandig en ze heeft de nodige lessen geleerd en liefdesverdriet gehad. Maar ik was blij dat we erover konden praten. Ze leert veel en ik hoop dat ze haar studie en doelen voor ogen houdt.

Februari 2018
Onze ontwerpster is gestart in Vera College in Eldoret. De eerste weken reed ze met ons mee, als ik de kids naar school bracht. Dan was ze wel vroeg maar ze kon al in de klas en er waren meer vroege vogels dus dat ging mooi. Nu zijn de tijden verandert; ze gaat ‘s middags naar school. Dan heeft ze veel werk te doen in de ochtenden thuis. Ze is gedisciplineerd en georganiseerd. Ze kreeg twee t-shirts met de naam van de school erop, en liep blij rond in haar nieuwe outfit.

De vakken zijn wijd gespreid, o.a. fashion, events (evenementen), interior design, (binnenshuis ontwerpen), leren model lopen, kleren maken/knippen. Ze reist nu zelf met Keniaanse kleine busjes, matatu geheten, en trekt dit weekend bij Petro in. Dan kan ze ongestoord leren, en doorgaan met volwassen worden, zonder meer in het kindertehuis te wonen. Ze had in de vakantie klusjes in huis gedaan, en Meshack had haar betaald. Ze stuurde wat geld naar haar oma en die reageerde: Nu ga ik mezelf verwennen met een goede maaltijd!

Ze was er een kleine week tussenuit vanwege malaria, maar ze is weer op de been en terug in school.

Oktober 2017
Norah heeft vele lessen geleerd dit jaar in haar familie, moeilijke lessen. En ook in het vrijwilligerswerk wat ze deed. Ze deed vrijwilligerswerk in een kleine dokterspraktijk; haar verantwoordelijkheid waren de medicijnen, ze gaf wat geschreven was aan de patienten en bestelde op tijd nieuwe. Ik vroeg of ze dat wilde doen en in de zorg wilde. Nee,mam, zei ze, dit is alleen voor wat beltegoed. Ik wil kleren ontwerpen en verkopen. Echter, de vrouw van de dokter was jaloers en zag in Norah een bedreiging voor haar huwelijk. Norah voelde de gespannen situatie en zei: ik ga wel weg.

Toen werd oma ziek en lag enkele weken in het ziekenhuis. Norah deed het huis, zorgde voor de tuin en ging oma bezoeken. Toen oma thuis kwam, kon ze nog niet lopen, Norah deed weken totale ‘mantelzorg‘; ze hielp oma op een emmer, assisteerde haar met zichzelf wassen en kookte dagelijks alles. Haar tantes, oma’s dochters kwamen op bezoek, maar omdat Norah er is blijven ze niet helpen. Dit heeft tijd nodig. Dan belde ik haar en dan huilde ze aan de telefoon van uitzichtloosheid. Dus stuurde ik enkele shillings voor een colaatje, en zei: ga een schrift kopen en ga een kerstcollectie tekenen voor kids en voor vrouwen. Begin vast met ideeën te tekenen. Je droom begint nu! En gelukkig heeft Norah die innerlijke kracht om weer te gaan staan en zichzelf te bemoedigen.

Petro is op bezoek geweest nadat oma uit het ziekenhuis was, om te situatie in te schatten en Norah en Peris te bemoedigen.

Met Norah hebben we afgesproken dat ze komende januari begint aan een cursus kleding ontwerpen hier in Eldoret. Oma zegt: tegen die tijd zal ik zorgen dat ik iemand anders vind, die me helpt en kan ik Norah laten gaan. Hoera!

Lieve mensen, zeer hartelijk dank voor trouwe jaren lange hulp aan Norah. Ik geloof in haar en in God’s plan met haar leven.

April 2017
Norah heeft haar school afgemaakt, met een onvoldoende, een 5. Maar toch schijnt dat je kan doorleren.

Intussen is er een klein ziekenhuisje/apotheek in de buurt van oma waar Norah vrijwilligers werk aan het doen is. Ze is verantwoordelijk voor het geven van medicijnen en het aanvullenen bestellen. Het ziekenhuisje betaald haar reisgeld en lunch. Ze werkt er dagelijks, ook zaterdag, en zondag na de kerk.

Meshack, onze accountant vroeg, als we je medicijnen laten leren enzo, zou je dit willen doen? Nee, nee zei ze. Ik wil al vanaf Form 1 kleren ontwerpen en maken en mijn eigen winkeltje gaan hebben! Het is duidelijk dat Norah niet zo snel op andere gedachten komt, en daarom zijn we aan het kijken of er een college is  waar ze kan leren kleren ontwerpen, en daarna iets om business te leren, dat kan in de avond uren of op zaterdag.

Over het algemeen klinkt Norah relaxed, en begrijpt de situatie. Als de vakantie voorbij is en we beter zicht hebben op wanneer studies beginnen komt ze misschien naar Eldoret, want deze studie is niet in Kisumu, het gebied waar ze woont.

Hartelijke groet, en reuze dank voor uw trouwe support aan deze lieverd. Werkelijk, we bouwen haar tot een zelfstandige vrouw met prima karakter, samen het God en u.

Juni 2016
Norah is hard aan het werk in de examen klas. Het is een wonder dat ze dit jaar 4 jaar in Kisumu zit! De tijd is omgevlogen.

Ze is dit termijn gelukkig niet ziek geweest.

Op school zijn er 2 symposiums geweest; een biologie en een aardrijkskunde symposium. Haar school, St. Rita Girls High School, en enkele andere scholen hebben het onderwerp biologie uitvoerig besproken, via alle informatie en tekst-boeken die beschikbaar waren. Daarna was er het aardrijkskunde symposiom met onder andere open sessies voor studenten om informatie uit te wisselen. Dit werd afgerond met een examen. Omdat het het laatste jaar is zijn alle studenten daar voor uitgenodigd. In de jongere klassen werden er verschillende leerlingen geselecteerd.

Het contact van Norah met oma is goed. Helaas heeft ze geen smart telefoon, en kan ze geen foto’s maken of de rapporten met whatsapp sturen. We gaan haar geld opsturen zodat ze de rapporten over de post kan sturen naar Mombasa. Ik bel nl. wel eens in de vakantie en dan lezen Norah en Peris het rapport voor, maar het is beter voor het kantoor om het rapport te hebben. Omdat ik haar deze vakantie niet gebeld heb, (ik had het hier druk met 2 andere rockers, die in Kitale zijn gaan leren; 1 uur van ons vandaan), daarom heb ik helaas geen academische informatie. Die volgt zodra ik het heb.

Oma gaat bijna ieder weekend even naar school, die op loopafstand van haar huisje is. Zodra ze dit doet, en ze belt hierover met Meshack (kantoor) belt, dan hoort u ook meer.

Ziet u hoe de jaren vliegen en hoe Norah groeit in kennis en karakter? Hopelijk zien we haar dit jaar in Eldoret. Zodra Happy Rock naar Eldoret verhuisd is, plannen we de 1e vakantie alle middelbare scholieren hier. Zeker die 2, want leven op het platteland is waarschijnlijk reuze saai voor Norah en Peris.

Warme groet, en geweldig bedankt voor uw trouwe hulp aan ons via Norah!

Nel Wanjala.

September 2015
Norah belde me gelijk op nadat ze thuis was aangekomen. Thuis bij oma, wel te verstaan. Mam, kunnen we bij jou op bezoek komen in Eldoret? Of mogen we naar Mombasa? Maar ja, naar Mombasa is 80 euro reisgeld, plus snacks. Duur! Kom maar naar Eldoret. Jippie! De volgende dag krijg ik een sms. We hebben een probleem. Onze tante heeft geld gestuurd om naar Mombasa te reizen! Ik zei: wow! Beter toch? Gezellig naar te kids, HRC tantes en je eigen tantes. Prachtig.

Dus die meiden hebben een gezellige vakantie achter de rug, en onze kids waren erg blij om Norah en Peris weer te zien.

Norah heeft een C+ voor haar 2e termijn examens gehaald. Rekenen was het ergst, 04. Engels 40, Kiswahili 38, Bio 34, Chemistry 30, Geography 38, Christian edu 58 en Agriculture 17.

Iedereen in de klas had geklaagd over de zwaarte van de exames. Norah beloofde verbetering en heeft in Mombasa met Oloo gepraat. Het helpt altijd om te praten met mensen zoals Oloo die ook gestudeerd hebben.

Met goede moed zijn ze terug gereisd samen. Maar nog niet naar school, want de onderwijzers staken. Ze lezen nu dus dagelijks hun boeken door en bevragen elkaar  in oma’s huis terwijl ze de uitkomst van de staking afwachten.

We wensen en hopen het beste voor Norah. Iedereen genoot van haar gezellige aanwezigheid in Happy Rock. Moeders en kids. Het is een mooi mens.

Lieve allemaal, hartelijk dank voor jullie trouwe support aan deze schat.

Warme groeten, Nel Wanjala

April 2015
Hoi allemaal. Eindelijk! Mijn zus is gekomen, en is het veel minder saai. We lezen samen, werken en koken voor oma samen. En gaan op bezoekjes bij familie leden. Het gaat goed zo met Peris erbij. Oma is blij met haar 2 hulpjes. Ze is trots op ons en in Likoni zijn ze ook blij met onze school resultaten. Ik mis ze wel daar in Mombasa maar goed ik hou het wel vol hoor.

Juli 2014
Hoi vanuit Kisumu, waar ik leer in een middelbare school die op loopafstand is van waar mijn oma woont. Dus in de vakanties ben ik bij haar en zorg ik voor het eten en maak ik haar huis schoon. Ze is blij dat ik er ben en ik ben blij dat ik bij haar ben. Ik doe sommige dingen net als zij en dat vind ik leuk om te hebben, die familietrekjes. In HRC had ik dat nooit gezien, nu ik bij haar woon zie ik dat. In augustus hoop ik 2 weken naar HRC te komen om te vertellen hoe het allemaal gaat en te horen hoe het met mijn happy family is. Het was echt wennen om in kostschool te zijn, maar nu is het goed, ik ben gewend en heb nieuwe christelijke vriendinnen. Het is hard werken maar ik doe mijn best. Dank voor al jullie hulp, groet van mij.