Juli 2020
Een groot verschil voor Noel ten opzichte van de vorige update over hem. Hij woont niet meer in het grote huis van het Happy Rock Center, maar bij Loice, een van de medewerksters die Noel, Barak en Beatrice in haar gezin heeft opgenomen. Hij blijft nog steeds onder verantwoording en financiële steun van het Happy Rock Center, maar in een gezinssituatie zoals de regering het wil. Hij noemt Loice en haar man nu ook papa en mama en hun kinderen zijn voor hem broers en zussen worden. Hij is er erg blij mee! Het was voor ons spannend hoe het zou gaan, maar het gaat boven verwachting goed. Hij ziet er goed uit en voelt zich op zijn gemak. De kwaliteit van zorg vinden wij nu al verbeterd en dat zit hem vooral in het ‘familie zijn’. Echt fijn om te zien! Het huis is in de buurt van het Happy Rock Center, dus geregeld gaat hij met Barak en Beatrice even langs om de anderen te zien.

Momenteel is Kenia nog in een lockdown. De scholen en kerken zijn dicht, dus de kinderen zijn thuis. Gelukkig is er niemand ziek en het gaat allemaal goed. De scholen gaan pas op 1 september weer open, dus voorlopig krijgt Noel nog thuisonderwijs. Dan kan hij mooi oefenen in het timmermansvak, want hij heeft besloten dat hij later timmerman wordt. Zijn pleegvader is klusjesman, dus daar zal hij ook wel het een en ander van opsteken. Speciaal voor u heeft hij een filmpje ingesproken. Geniet ervan!

November 2019
Noel kwam dit schooljaar terug met prachtige resultaten. Hij is niet de beste van zijn klas, maar hij moet altijd meer moeite doen om mee te kunnen komen en hij had zichzelf echt verbeterd, zelfs ten opzichte van andere kinderen uit het Happy Rock Center die meer capaciteiten hebben dan hij, maar er met de pet naar gooien. Uiteraard zijn we enorm trots op deze harde werker. Van Meshack had hij als beloning een horloge gekregen, waar hij helemaal blij mee is. Meestal als er iets gekocht wordt, krijgt iedereen dat, maar in dit geval was het echt speciaal voor Noel en niet voor de andere kinderen. Hopelijk inspireert dat.

De kinderen van het Happy Rock Center staan voor grote veranderingen. In het komende jaar hopen we ze te verdelen over de huizen van de medewerkers, waar ze dan permanent onder dezelfde zorg staan en kleinschalig gaan wonen. De overheid wil dat zo en wij kunnen dat gelukkig regelen met de medewerkers die we al hebben en die de kinderen dus goed kennen. We hebben in ieder geval afgesproken dat Noel op dezelfde school blijft, omdat hij het daar nu zo goed doet. Dat is dan in ieder geval een blijvende factor.

Nu is het vakantie, grote vakantie. Heel de maand november en december zijn de kinderen vrij en tegelijk met de Nederlandse scholen starten de kinderen weer in januari, maar hier met een nieuw schooljaar. Elke ochtend gaat Noel met de andere jongens naar de voetbal van de kerk, zoals eigenlijk elke vakantie. Daarnaast hebben wij een vriend met een boerderij, waar de kinderen in groepjes af en toe een dag naartoe gaan om te leren boeren; planten en verzorgen van gewassen en dieren. Voor een Afrikaans kind onmisbaar en hij geniet er ook erg van. Vooral wanneer ze daar ook op de fiets mogen rondrijden. Onlangs is Noel met de oudste jongens (Alexander en Jesse) een ochtend naar fietstraining geweest. Rico wielrent graag en hij rijdt tegenwoordig elke week een keer met de Kenyan Riders mee, het Keniaanse nationale wielerteam. Zij hebben ook opleidingsgroepen voor kinderen en hij mocht een paar kinderen meenemen. Dat was aan die grote jongens natuurlijk wel besteed. Ze hadden een geweldige ochtend en mogen vaker komen, dus dat is heel erg leuk natuurlijk. Ook gaat Noel soms met Rico mee naar de werkplaats, waar hij wat van het timmermansvak geleerd krijgt. Timmeren, schuren, zagen, verven, altijd handig. Een heerlijke kerel is het. Hij is enthousiast, leergierig, punctueel en correct. Een voorbeeld voor de anderen!

Mei 2019
Met Noel gaat het erg goed. Hij ontwikkelt zich als een volwassen, verantwoordelijke kerel. Dit is goed voor de kleintjes in huis. Hij ontfermt zich met name over de jongste jongen, Matthew, omdat hij daar mentor van is en hij doet het echt als een liefdevolle broer. Onlangs heb ik hem les gegeven over het uitzoeken van kleding; wat past bij elkaar en wat is netjes voor de kerk. Hij heeft goed opgelet en hij glimt aan alle kanten als ik hem een compliment geef over wat hij heeft uitgekozen voor zichzelf en de paar jongsten. Hij corrigeert de jongens ook als het nodig is en hij kan dat echt op een fijne manier. Ook de ‘aunties’ helpt hij graag. Hij kookt en maakt schoon. Niets is hem te gek.

We zijn erg trots op hem om hoe hij het op school doet. Noel had eigenlijk altijd wat moeite met meekomen, het duurt wat langer voordat hij iets begrijpt, maar werkelijk, hij werkt zo hard. Hij schiet vooruit. Dat is echt fijn. En hij heeft er zelf ook plezier in om zijn werk goed te doen. Hij is een prachtige kerel.

Eén ding is lastig voor hem: hiv. Hij krijgt elke dag medicijnen om de hiv onder controle te houden. Nu heeft hij de laatste paar keren bij de dokter uitleg gekregen over zijn ziekte. Hij wil er gewoon niet van weten. Hij ontkent eigenlijk dat hij hiv-positief is. De dokter zei tegen Loice, die altijd de ziekenhuisbezoeken doet, dat hij tijd nodig heeft om deze levenslange ziekte te accepteren en dat hij in de vervolgafspraken de gesprekken hierover zal voortzetten. We hopen en bidden dat hij hier rust over zal krijgen.

Heel hartelijk dank voor uw steun aan onze Noel!

Oktober 2018
Onze keeper! Noel, Jesse en Barak zijn de topdrievoetballers van de groep. Als de Happy Rockers niet komen op zaterdag, belt de coach, want dan kan hij zijn team niet vol krijgen. Soms is er veel huiswerk als voorbereiding op een toetsweek en houdt Petro ze thuis en soms regent het te erg en willen we veel snotneuzen en gehoest voorkomen.

Noel Arthur Mwamba, hij houdt van zijn naam. Hij is zo sterk als een beer en hij vergeet erg weinig. Hij weet zelf wanneer hij naar het ziekenhuis moet voor controle. Hij zegt dan tegen de huismoeder die dienst heeft: ‘Auntie, ik ga mijn pillen halen.’ Hij kent de mensen in het ziekenhuis goed. Het wordt een kleine communiteit en binnenkort worden er kampen georganiseerd waaraan alle kinderen die positief zijn (HIV) kunnen deelnemen. Er zijn praatgroepen voor tieners. Esther Star werkt mee op de kampen en zei al tegen Noel: ‘Jij moet ook naar die praatgroepjes, Noel, je bent ouder dan 10 jaar.’ Maar Noel is niet zo’n prater, dus ontwijkt hij Star. Voor ons is het geen must. Ik hoop wel dat hij op een dag gaat kijken. Misschien vindt hij het wel heel leuk en ontmoet hij nieuwe vrienden die in dezelfde situatie zitten.

Op school, tot Meshacks grote vreugde, gaat Noel steeds beter presteren. Hij heeft helemaal zijn draai gevonden en zijn medescholieren hebben hem geaccepteerd om zijn vriendelijkheid en behulpzaamheid. Fijn, want hij is verbaal niet de sterkste, maar hij is zichzelf en dit heeft hem geholpen.

Februari 2018
Hij is de leider van de groep geworden, nu Alexander in kostschool is. Langzaam maar zeker ontwikkelt Noel zijn koppie. Hij werd wel geadviseerd de klas te herhalen, dus dat doet hij. Veel heeft te maken met motivatie en gestimuleerd worden. Als je hem sommen geeft en zegt: “Dit kan Noel, echt, je zult het zien!” Dan doet hij het op zijn sloffen. Maar zeg je: “Ik weet het niet hoor Noel, dit is niet gemakkelijk!” Dan is de kans maar klein dat hij het goed doet. Hij is dus super gevoelig voor complimenten. Sociaal is hij sterker geworden. Op school heeft hij vrienden gemaakt en is geaccepteerd om wie hij is. Hij helpt de meester, veegt de klas na de les… dan zitten wij te wachten in de auto en dan komt hij rennend het plein af. Dan klaag ik niet dat we allemaal zitten te wachten, want dat is ontwikkeling van een goed karakter.

Enkele weken geleden had hij een doelpunt gescoord en was erg gelukkig, iedereen prees hem. Vorige week hadden ze gewonnen! Ik zie nu meer dan ooit te voren wat voor effect dat winnen en dat samen uit zijn met de jongens voor effect heeft. Meshack gaat met ze mee en dit is win-win voor allebei, Meshack geniet en leert de jongens beter kennen, en de jongens zien hem juichen of klagen 🙂

Van de week was hij ziek en had malaria, maar na 2 dagen medicatie was hij al weer aardig op de been en wilde weer naar school.

Oktober 2017
Noel maakt het goed, hij groeit sterker en wordt steeds meer een organisator. Hij heeft geen harde stem, maar ze horen en luisteren wel naar hem. Hij is over het algemeen vriendelijk. Het was pas regenseizoen geweest en daardoor hadden we voor alle kinderen laarzen gekocht. Dat vonden ze leuk!

’s Zondags gaan we naar de kerk en dan gedraagt hij zich als een tiener: hij zit een bank achter de kinderen, zo van: ik hoor niet meer bij de kleintjes. Soms komen er voetbalmaatjes bij hem en Alex zitten. Zondagsschool gaat prima.

Noel zit nu in de vierde klas. Zijn rapport:

Engels taal en opstel 46

Kiswahili taal en opstel 63

Rekenen 46

Natuurkunde 34

Maatschappijleer/godsdienst 59

Totaal 220 uit 500.

26 uit 32 leerlingen.

Gedrag is ‚goed‘, zijn ‚kunnen‘ is van ‚redelijk‘ ook naar ‚goed‘. Hij was eerst 34 uit 34 en nu 26 uit 32 leerlingen. Hij gaat langzaam, maar zeker vooruit. Zijn positie in de klas is 22ste uit 37.  De school zei: geef ze een jaar om aan alles te wennen… dat doen we dus.

Er kwamen 2 tandartsen van de tandartsenschool. Ze komen uit onze kerk. Zij ‚adopteren‘ kindertehuizen en worden gesponsord door giften uit de USA. Geweldig hè?  Zijn gebit ziet er goed uit.

Dank lieve sponsors voor jullie trouwe hulp aan deze vent.

April 2017
Noel arriveerde eind januari in de nachtbus met auntie Petro en nog 7 kids. Hij was blij er te zijn! Hij is zo gezond, hij heeft zelfs geen verkoudheid gehad. En dat na zo’n klimaat verandering. Hij geniet van de nieuwe plek, van zijn slaapkamer en van het eindelijk in Eldoret zijn.

Na een paar weken waren de kinderen gewend aan de nieuwe school en begon het voetballen weer op zaterdag. Op school gedraagt hij zich prima, kleedt zich piekfijn en is altijd blij als ik er sta met de auto om hem weer naar huis te rijden met de rest.

Onze kerk heeft een voetbal- en een basketbalveld. Onze Benjamin helpt ze met de (provinciale) weg oversteken en dan lopen ze ongeveer 30 minuten (goede warming-up). De jeugdpastor en enkele actieve vaders waren blij om te horen dat onze jongens al jaren op een voetbalclub zitten. Noel is keeper en mocht gelijk meespelen. Ze spelen ook tegen andere scholen.

‘s Zondags haal ik ze op en gaan we naar dezelfde Mission kerk. Zondagsschool is actief en ze hebben het naar hun zin. Wederom ziet Noel er toppie uit, hij houdt ervan om zich cool te kleden, hij is echt gegroeid. Hij zingt mee en geniet van de gezelligheid in de kerk. Hij is een van de ouderen nu en hij doet het zo goed. Een lieve grote broer is het.

Dank jullie wel lieve sponsors voor alle support aan deze kanjer!

Juni 2016
Noel blijft een kanjer van een keeper bij voetbal. Hij wordt favoriet bij de groep. En dat stimuleert hem weer. Hij is als een grote broer voor de kleintjes, zorgzaam en oplettend. Wordt sterk en is helemaal in orde. Laatst heb ik met enkele kids geskypt vanuit Eldoret en hij vond het prachtig. Bleef maar vragen: wanneer kom je naar Mombasa? Hij vond het ook wel interessant om zo via een screen met mij te praten. Vervolgens vertelde hij aan de kleintjes wat we besproken hadden.

Op school in standard 3 nu: Engels: 60, lezen: 96, kiswahili: 68, rekenen: 56, social studies: 68, natuurkunde: 82, totaal: 430.

Juf: “Goed Noel! Omhoog gegaan met 88 punten, hou wel je engels en rekenen in de gaten!”

Lieve mensen, bedankt voor jullie trouwe hulp aan dit lieve jong.

Hartelijke groet, Nel Wanjala

September 2015
Noel blijft goed doorgaan. Op school waren zijn laatste 2 raporten een totaal van 248 uit 500, en 330. Nu in 2015 zijn de eerste en tweede totaal scores 372 en 422! Engelss 82, lezen 88, Kiwwahili 64, rekenen 60, maatschappijleer 56 en natuurkunde 72.  Hij doet het prima en haalt zijn achterstand in. Doordat hij enkele jaren geleden zo dicht bij de dood kwam door zijn AIDS status ging alles jaren lang langzaam. Nu is hij dus aan het inhalen, en zijn zijn aids status is teruggebracht naar HIV geinfecteerd. Noël leest graag en veel.  Is leergierig en actief.  Petro zegt dat hij zijn huiswerk prima maakt. Wanneer ze er vragen over stelt kan  hij ze prima beantwoorden.

Noël wil erkent worden. Als je hem niet benoemd, zal hij daar zelf wel voor zorgen, en iemand duwen of zo, zodat hij gezien wordt. Hij voetbalt nog steeds op zaterdag.

John Elliott is zijn favoriet. Hij zorgt veel voor deze peuter.

En Noel heeft ook een lijntje met Alexander. Deze 2 kwamen samen vanuit hetzelfde ziekenhuis naar HRC. Als er bijv. nieuwe t-shirts zijn om uit te delen, pikt Alex er 2 uit, en geeft dezelfde kleur aan Noël. Als Petro Alex straft, kijkt Noël zo van: niet mee eens! En als Noel een vraag heeft of niet blij is, kijkt hij Alex aan. Het zijn 2 handen op 1 buik. Maar dat is wel goed, want ze hebben ook niemand anders. Als je hier met Alex over spreekt lacht hij en neemt hij een relaxte houding aan. Het is goed als ze van elkaar houden, die jongens. Noël is in lengte wat langer geworden en blijft gewoon lekker gezond.

Lieve mensen, bedankt voor jullie trouwe hulp aan Noël.

Hartelijke groet, Nel Wanjala

April 2015
Ik heb een goed hart zeggen de aunties. Ik hou van klusjes doen voor ze. Ik help ze met de kleine jongens aankleden, en ik hou van team werken. Samen dingen doen. Dan is mijn gezicht een en al lach. Ik hou van voetballen, en ik doe het goed. Ik wordt sterker en langer. Ik praat heel duidelijk, en kan goed uitleggen wat er aan de hand is. Als het te bar wordt moet ik vechten, maar dat is zelden hoor. Wat ze zeiden is waar, ik ben een van de good guys in Happy Rock.

Juli 2014
Hallo! Ik word echt langer. En ik hoor bij de groten. Net voor de vakantie hadden we merit shop. Dan mogen we van al onze punten die we gehaald hebben met o.a. goed gedrag, speelgoed uitkiezen in de ‘shop’. En na afloop was er nog wat over. Mama Joy vroeg: Wie helpt jullie het meest? 3 Juffen antwoordden: Noel! Ik kreeg het cadeau. Toen: wie is het vriendelijkst in de school? Noel!  Nog een kadootje erbij. Ik liep met mijn handen vol naar mijn tafel terug, met een grote smile. Wow, en zelfs de huismoeders zeggen het: Noel helpt dagelijks anderen met aankleden, schoenen aandoen, haren doen enz. Ik houd ervan om mensen te helpen, ik ren voor ze. Op de voetbal club ben ik de verdediger en help ik Jesse dat geen bal ons passeert. Oké, tot later!