November 2019
Dit is een hele recente update over Meshack, want directeur Meshack bezocht hem onlangs. Hij woont in Kericho, bij school, en hij deelt een kamer met een medestudent. Een mooie kamer met alles erin, zoals een badkamer en keuken. Dit is vrij uniek voor een studentenonderkomen. Meestal bevinden de badkamer en keuken zich buiten het huis of in een bijhuisje, dus hij heeft het goed voor elkaar. Hij doet het ook heel goed in die omgeving! Officieel komt Meshack uit Mombasa, daar liggen zijn roots. Maar het zou best weleens kunnen dat hij in Kericho blijft na zijn studie, omdat hij helemaal geïntegreerd is in die omgeving. Zijn sociale leven is super en daardoor is zijn netwerk groot. Hij heeft zelfs contacten in de ‘county gouvernment’, vergelijkbaar met bij ons een gemeente, wat bijzonder is, omdat hij van een andere stam is. Hij heeft wel een gunstige achternaam, waardoor mensen niet snel kunnen ‘zien’ van welke stam hij afkomstig is. Eigenlijk is het altijd zo dat wanneer je in een gebied woont waar een bepaalde stam erg overheerst, je niet echt hogerop kunt komen als je zelf niet van die stam bent. Ze geven de stamgenoten de goede banen. Maar Meshack heeft door zijn neutrale achternaam dus echt wat op kunnen bouwen in Kericho.

Hij maakt websites en posters en is heel goed in het organiseren van evenementen. Zowel school als de gemeente weten hem te vinden als er iets van een evenement georganiseerd moet worden. Hij is dan de voorzitter van de organisatie en houdt alles goed in de hand. Hij krijgt hier zelfs voor betaald. Hij gaat na de vakantie, in januari, aan zijn laatste schooljaar beginnen. Hij kon niet inloggen op de schoolwebsite om zijn resultaten te laten zien, maar zoals we Meshack kennen, zullen deze goed zijn. Of hij moet in de valkuil vallen om te veel te doen naast zijn studie, waardoor die een beetje erbij wordt gedaan, maar dat houden we in de gaten en verwachten we niet.

Mei 2019
Meshack woont, zoals u weet, al een tijd niet meer bij ons, dus tegenwoordig komt de sponsorinformatie van zijn eigen hand. Hij zit nog wel in ons sponsorprogramma, maar hij woont bij zijn zus in Mombasa, wanneer hij niet naar school gaat althans. Anders woont
hij in de buurt van school, wat een eind bij Mombasa vandaan is. Dit vindt hij ook een leuke uitdaging; voor zichzelf zorgen. Hij ziet het als voorbereiding op de toekomst.

Hij is net klaar met zijn derde jaar IT en hij heeft nu een lange vakantie tot september. Dan begint zijn laatste studiejaar. Hij heeft het goed naar zijn zin op school. Hij volgt extra lessen, drama en muziek, op school, omdat hij dat leuk vindt. Met zijn schoolgroep heeft hij onlangs de regionale muziekcompetitie gewonnen en ze zijn naar het westen gereisd voor de nationale wedstrijd. Daarnaast zit hij in het voetbalteam.

Nu verveelt hij zich af en toe, omdat hij zo lang vrij heeft, dus is hij gestart met rijles. Daarnaast ontwerpt hij online posters, kranten en tijdschriften en dat soort zaken. Dit vindt hij leuk om te doen en hij is er goed in.

Onderaan zijn eigen brief vindt u een dankwoord aan u gericht voor uw continue steun aan hem en de mogelijkheid die u hem biedt om te studeren. Hij wil zelf ook graag uitreiken naar kinderen en de wereld voor hen beter en mooier maken. Dankzij u weet hij dat je echt verschil kan maken in het leven van een kind.

Hello sponsor,

I hope this finds you well and you are doing good. I’m good too. I have just completed my third year in university and now we have a long holiday break from April to August. I travelled back to Mombasa where I stay by my older sister and her two boys. Being a very long holiday I signed in for driving school college to get a drivers licence. And at least to keep me busy a bit.

I also do some online part time stuff like create posters, newsletters, design templates and such stuff since I’m good in designing using softwares and applications.

For my free time in school I participate in quite a few extra co-curriculum activities like drama and music club. (I deal mostly with music and song control). A few weeks ago we won the regional competitions and travelled to the Western part of Kenya for the nationals. I still love football too and I’m in the school soccer team. And I love the experience I’m getting in university and the adventure since it’s a new place a bit far from Mombasa. It prepares me for future life.

I would love to thank you for your continuous support for my education. It’s such a gift and privilege to have your support. I too would love to reach out to other kids and help make the world a better and beautiful place for children. God bless you and your families. Peace ✌!

Meshack

Oktober 2018
In augustus was Meshack in Mombasa en hielp hij zijn oom in de winkel, een soort ijzerhandel. Hij ging in september weer terug naar school. Hij zit nu in het eerste semester van zijn derde studiejaar. Dit is zijn laatste jaar en daar is hij blij mee.

Hij belde Meshack (uncle Meshack) onlangs op omdat hij pijn in zijn borst had. Dit kwam door de zware regenval en kou in Kericho, de plek waar hij studeert. Wat een verschil met het warme Mombasa. De temperatuur kan in Kericho extreem laag zijn. Uncle Meshack adviseerde hem en hij ging naar de dichtstbijzijnde dokter in het District Hospital, waar hij met medicijnen en een hoestdrank vandaan kwam. Daarna heeft uncle Meshack niets meer gehoord. En dat is een beetje hoe Meshack is: geen bericht, goed bericht.

Hij wordt lekker volwassen en ziet de kansen die hij gekregen heeft. Hij zei vroeger al dat hij niet zo als zijn vader zou worden en nu ziet hij dat hij en Jacky de enige twee van de familie zijn die gestudeerd hebben op de middelbare school en hij zelfs meer. Hij is kien en met onze support, ons gebed en de motiverende, bemoedigende gesprekken gaat het steeds beter met onze oudste. Fijn zo.

Februari 2018
Meshack was blij om Kerst bij ons te vieren samen met zusje Jackline. Ze waren allemaal thuis en het was goed om te zien wat een familie-man hij wordt. Flexibel, zorgzaam, gezellig, geattendeerd.

In januari begon hij aan het 1e semester van het 2e jaar. (Elk jaar heeft 2 semesters). Gisteren zijn veel leraren van universiteiten aan een staking begonnen, omdat ze onderbetaald worden. Gelukkig zijn de leraren van Meshack’s uni niet aan het staken. Zijn 1e semester is van januari tot april, dan heeft hij een lange tijd vrij, en in september tot december is het 2e semester. Ik sprak hem vanmorgen: hij gaat bij oom bivakkeren, en werk zoeken. Hij wil geld bij elkaar gaan zoeken om zijn rijbewijs te gaan halen. Hij heeft wel altijd goede plannen.

Oktober 2017
Meshack doet zijn best en kan goed omgaan met zijn studeren, op zichzelf wonen, voor zichzelf zorgen en anderen motiveren. Hij zit nu in het 2e jaar van de opleiding ICT.Hij communiceert via zijn laptop, die hij bijna afbetaald heeft. Hij had 2 telefoons en verkocht er 1 en heeft op 60 euro na de laptop afbetaald. Goed hè? Hij heeft een ‘businesshoofd‘.

Hij kwam 2 maanden geleden ineens met zijn school voetballen tegen een universiteit in Eldoret! Wij gingen direct uit school met de kids kijken, maar helaas was het voetballen al afgelopen. Hij zat wel lekker met de kids te kletsen en ze vonden het erg gezellig om hem te zien.

Hij komt volgende week hierheen denk ik, want er zijn verkiezingen binnenkort en om nou voor één weekje helemaal naar Mombasa te gaan, dan weer een maand hier, examen doen en dan weer terug voor de kerstvakantie, is te veel. Petronella heeft aangeboden dat de oudste 2, Meshack en Hussein bij haar kunnen logeren. Dat is ook leuk voor haar zoon Kevin, die ook op de uni leert, hier in Eldoret. Fijn dat we zo in de grote familie elkaar helpen en tot hulp zijn.

Meshack is een hartelijk jong, wat iedereen een knuffel gaf en zegt dat hij blij is dat we kwamen kijken, alhoewel iedereen nu zag dat hij dus blijkbaar uit een kindertehuis kwam. Geen enkele schaamte. Mooi.

Dank lieve mensen voor alle trouwe hulp aan deze jongeman.

April 2017
Meshack is nog steeds thuis. De universiteit kreeg het geld van de overheid niet, dus konden ze niet beginnen in januari.Nu vertelde Meshack dat de school nieuw was en dat niet alle formulieren goed geregeld waren tussen de school en de regering. Daarom hadden ze het geld niet gekregen voor de studenten. Dit is nu geregeld en hopelijk begint hij weer te leren in mei.

Op het moment woont hij bij zijn oom. Hij heeft een parttime baantje als kassamedewerker in een klein restaurantje. De buurvrouw is er de baas en als ze weg moet, belt ze Meshack. Dit gebeurt ongeveer 3 dagen per week. Hij krijgt KES 150 per dag. Maar hij klaagt niet, hij zegt: ik heb in ieder geval wat te doen.

De rest van de dagen is hij min of meer babysitter van de 2 kindertjes van oom en tante. Oom heeft een ijzerwarenwinkel en werkt van maandag tot zondag van 5.00 tot 21.00! Hij is dus nooit thuis. Maar, zegt hij, ik kan er tegen, mam. Ik weet dat dit het leven is van mijn familie, dus ik doe mijn best en hoop straks weer verder te leren.

Ik heb hem wat geld gestuurd via de telefoon, zodat hij wat selfies kan sturen. Hij was ook naar de ouderdag geweest van Jackline, zijn zus. Hij sprak zijn zorg uit en we herzien onze zorg naar haar toe. Hij wordt een vent met een goed inzicht. So far so good!

Warme groet en hartelijk dank voor jullie trouwe suport!!

Juni 2016
Meshack is klaar met de middelbare school. Hij heeft zijn rapport opgehaald en eindigde met een B-. Niet gek. Op de middelbare scholen is een support systeem, dat studenten boven de 55 punten een kans geeft op verschillende universiteiten. Meshack had 59 punten en kan in juli bericht krijgen dat hij, als ik het goed begrepen heb, een kans krijgt om te studeren op kosten van de regering, of gedeeltelijk. Hij wil graag in de richting van engels en literatuur, en als tweede keus fashion. Dit heeft te maken met zijn baantje. Hij heeft de afgelopen maanden gewerkt in een klein boetiekje waar ze heren schoenen en -kleding verkopen. Van iedere 10 euro die hij verkoopt krijgt hij 1euro. Hij helpt zo financieel zijn zus en de familie terwijl hij wacht op de brief van de regering.

Meshack kan zijn vader nergens vinden en is nog steeds in zijn vrije tijd aan ’t proberen hem te vinden. Waarschijnlijk is hij weer verhuisd nadat hij de huur van zijn kleine huisje niet heeft kunnen betalen en als hij in een dronken bui zijn identiteitskaart kwijt is, weet niemand waar hij is. Gelukkig neemt Meshack het redelijk op: “ik weet dat hij het wel wil, maar hij is gewoon te zwak. Misschien vind ik hem binnenkort. Ik heb er vrede mee.”

Hartelijk dank lieve mensen voor de langdurige steun aan ons via Meshack.

Ik hou u op de hoogte over zijn studie plannen.

Warme groet, Nel Wanjala.

September 2015
Spannend, spannend! Het laatste termijn in de hoge school is begonnen. Of eigenlijk niet, want de onderwijzers staken wederom. Balen!

Maar Meshacks klas is toch naar school gegaan en ze zijn samen aan het leren en elkaar aan’t overhoren.

In zijn eerste termijn had een gemiddelde van 56.57. een C+. Nu 62.00 en een B-. Iets omhoog dus, tot grote blijdschap van iedereen. Zijn posiitie in de klas is 5e uit 34! En staat op de 32ste plaats uit alle 4e jaars studenten, 138 totaal.

Engels 55, kiswahili 63, rekenen 45, physics 58, chemistry 44, History 78, Christian edu 91 en business studies 58. Totaal 434 uit 700.

Zijn tante is gestorven in de tijd dat hij en Jackline op school waren. Toen zij ‘thuis’ kwamen, werden ze daar mee geconfronteerd. Zo moest er wat verwerkt worden. Nu woont Meshack zo lang bij het gezin van zijn andere zus, en Jackline verhuisde weer. Ze wilde liever niet, maar Petro en de familie besloten het zo. En het is voor een paar weken,  dan gaat ze weer terug. Meshack heeft er vrede mee.

Hij komt langs op HRC en is erg blij dat hij bewezen heeft aan Oloo en Vincent dat hij beter kon presteren. Blijven bidden nu voor de laatste maanden, en voor een goed examen!

Lieve mensen, hartelijk dank voor jullie trouwe support aan Meshack!

Hartelijke groeten! Nel Wanjala

April 2015
Hey. Ik zit nu in de LAATSTE van de middelbare school en dit is een zwaar jaar geloof ik. Het examen was echt geen grap. Maar mijn rapport is BETER dan het vorige, Vincent en Mesh zijn trots op me en geloven dat ik nog beter kan. Ze motiveren me om te eindigen op een B in plaats van de C+ waar ik nu zit. Ik ga echt mijn best doen. Het gaat goed verder hoor. ‘k Ben gezond, langer, slank en good looking ☺

Juli 2014
Hallo daar. Hoe is het in Linschoten en de rest van NL? Hier in Kenia proberen ze met de nieuwe regering alles in de hand te krijgen en te houden. Dan staken de leerkrachten, nu de dokters, het is geen grap. We misten weer enkele weken school en halen het nu in. Het enige hele leuke was dat ik bij mijn zus kon verblijven. Pa is wat druk met andere dingen en Petronila kwam in contact met mijn zus. Mijn zus was blij dat ik bij haar was. We hebben veel van vroeger opgehaald en ze zei dat ik altijd welkom ben. Ze is getrouwd en heeft haar kids, maar toch ben ik welkom in de vakanties! En … ik heb me laten dopen! Dat kwam net goed uit in de staking, dat uncle John me kon dopen. Daar was ik erg blij mee. Ik doe mijn best in Form 2 en wordt nog wat langer. Daag!