Juli 2020
Normaal gesproken zou Jude bij het schrijven van deze update op school zitten. Nu is het echter net zo’n soort bericht als de vorige keer, omdat hij thuis is. Weliswaar zonder vakantie te hebben, want er moet gewoon thuis geleerd worden, maar de scholen zijn vanwege het coronavirus gesloten. Dit zorgt ervoor dat Jude nu in huis is en hij geniet er ook van. Gelukkig is hij kerngezond! Hij doet zijn schoolwerk, helpt goed mee in huis en is goed in het nemen van zijn verantwoordelijkheden, dat kan hij heel serieus.

De scholen zijn al in april dichtgegaan en zullen dat blijven tot 1 september. Een lange thuisperiode nog te gaan dus. De kerken zijn ook dicht, waardoor er kerkdiensten zijn in het Happy Rock Center zelf. De kinderen spelen daarin een actieve rol. Jude doet ook graag een taak en zet zich daar volop voor in. In het filmpje is hij de ouderling van dienst en doet hij de aankondigingen. Prachtig!

In deze thuisperiode zullen hoogstwaarschijnlijk ook de verhuizingen plaats gaan vinden van het Happy Rock Center naar een kleinere setting. De medewerksters hebben met elkaar besproken welk kind het beste bij wie in huis kan gaan wonen, dus in het volgende nieuwsbericht zullen we weten waar Jude woont. Hij blijft wel nog steeds onder verantwoording en financiële steun van het Happy Rock Center, én in ieder geval met zijn broer Jesse, maar in een gezinssituatie zoals de regering het wil. Spannend! Bidt u voor hem?!

November 2019
Op dit moment is het vakantie, grote vakantie. Jude kwam thuis met een redelijk, gemiddeld rapport. Hij zou beter moeten kunnen. Hopelijk lukt het hem om zich in het nieuwe schooljaar weer volop in te zetten. Meshack had het idee dat hij er met de pet naar had gegooid. Dat is niet geheel de stijl van Jude, maar zo langzamerhand bereikt hij de puberteit, wat vast wel wat verwarring en verandering met zich meebrengt.

Heel november en december heeft Jude vrij van school. Om te zorgen dat de kinderen niet te veel niets zitten te doen in huis, hebben we naar wat activiteiten gezocht die de kinderen kunnen doen. Jude gaat weer elke ochtend voetballen bij de club van de kerk met de andere jongens en om de week met Rico mee naar de boerderij van een bevriende boer. De kinderen mogen om de beurt met een paar tegelijk een dagje komen boeren. Dat vinden ze helemaal geweldig. Er staat ook een fiets waar ze om de beurt een rondje op mogen rijden. Lekker tijdverdrijf en ook leerzaam, want ieder Afrikaans kind moet op zijn minst groenten kunnen verbouwen en een koe kunnen melken. Daarnaast gaat hij binnenkort met drie anderen uit het Happy Rock Center vijf dagen op kamp van de kerk. Jude is erg geïnteresseerd in Bijbelse dingen en het is goed voor hem om met andere kinderen een paar dagen op stap te zijn. Hij is erg zelfstandig, dus voor zichzelf zorgen is geen enkel probleem. Ook in huis is hij niet te beroerd om te helpen met koken of wassen. Het is een goeie knul!

Mei 2019
Jude is altijd een jongen zonder problemen. Op school doet hij wat er van hem gevraagd wordt. Hij werkt hard. Hij had dit jaar wel moeite met de overgang naar de volgende groep. Hij is een slimme jongen, dus dit had Meshack niet zozeer van hem verwacht, maar we zien hem alweer opkrabbelen. Een nieuwe groep geeft weer nieuwe hoeveelheden schoolwerk en Meshack dacht dat het misschien daaraan zou liggen. Jude is erg precies en als je dan veel werk moet doen, moet alles toch iets sneller, dus hij had even wat lagere cijfers. Absoluut geen slechte, maar lager dan we van hem, de slimmerd, gewend zijn. Maar het komt wel weer goed.

Ook in huis is hij een fijne, behulpzame en leergierige jongen. Als Rico komt met zijn boormachine, dan staat hij er met zijn neus bovenop om te kijken hoe alles gaat en als hij soms ook even mag proberen te boren, dan vindt hij dat helemaal leuk. Ook gaat hij meezoeken naar klusjes voor Rico en dan komt hij vertellen wat hij nog meer kan repareren. Ook toen er kleding uit Nederland gekomen was, hielp hij hard mee om uit te zoeken welke kleren voor wie zijn. Daarna hebben we een lijstje gemaakt met wat iedereen nog aan kleding mist. Ik was het lijstje vergeten mee te nemen en toen ik de keer erna kwam, had Jude de lijst aangevuld met ‘shopping Jude’ en allerlei artikelen die hij dacht nodig te hebben, compleet met zeep, wasmiddel en schoolspullen. Hij had het heel serieus gedaan, dus ik vond het wel slim van hem.

Heel hartelijk dank voor uw steun aan deze lieve vent!

Oktober 2018
Ik was in mei twee weken in Nederland en toen ik terugkwam en ze weer ophaalde uit school, zei hij: ‘Ik heb je gemist, mama Joy.’ Ik dacht: hoe zal ik dan vertellen dat ik nu voor langere tijd wegga? We praatten over de kosten van school en die van de middelbare school en het college. Want soms moeten we het menu iets aanpassen om alle (school)kosten van de oudere kinderen te dekken. Dat weten de kinderen. En nu zei ik dat ik naar Nederland zou gaan. Jude zei gelijk: ‘Om geld te vinden voor ons voor school.’ En zo heb ik dat aangehouden. Ik ga geld zoeken. Dit gaf hem rust, ik ga voor hen. En ook voor mijn jongens om die met school te helpen in Nederland.

Op school gaat het goed met Jude. Hij is compleet gewend aan de kinderen, de leraren en de cultuur in Eldoret. Hij  kan medescholieren confronteren en er zelfs verhit van raken. Hij staat op voor onrecht en is niet bang uitgevallen. Het is een heetgebakerd mannetje als dingen fout gaan. Maar als alles goed is, is hij relaxed en houdt hij ervan om mee te helpen. We hebben besloten Petro te dopen tot ‘mam’. Dit helpt de jongens met moeilijke vragen van de schoolmaatjes: ‘Wie is jouw mama?’, ‘Waar is ze?’ en ‘Hoe heet ze?’ Ze vonden het allemaal een goede oplossing en John en Oloo werden ‘dad’. Prima zo.

Februari 2018
Jude doet zijn best op school. Hij heeft het aardig door, hoe het allemaal gaat op school. Aankondigingen, acties of nieuws, Jude geeft het allemaal keurig door. Hij corrigeert anderen als ze het fout doen, het moet wel correct. Hij heeft zijn eigen vrienden gemaakt in de klas en is aardig gesetteld. School kost hem aardig wat energie. In de auto ligt hij even lekker onderuit bij te komen. Als je dat benoemt moeten we allebei vreselijk lachen. Hij heeft een pracht gevoel voor humor en is zo slim. Ook thuis kan hij op de bank rollen en het er even van nemen voor dat hij zijn huiswerk moet gaan doen van de huismoeder.

In het weekend is hij lekker relaxed en doet van alles. Klusjes in de morgen, dan thee met wittebrood. ‘s Middags lopen naar de kerk, (op het kerkterrein, naast de kerk ligt het voetbalveld en het basketbalveld). Moe thuis komen, douchen en eten, en dan televisie kijken. Hij is een gezelschapsmens, die je weinig alleen ziet. Hij is altijd wel met iemand te vinden.

Oktober 2017
Het gaat goed met Jude. Hij ontwikkelt zich rustig aan en doet zijn ding. Hij speelt binnen of buiten met kleintjes of de ouderen. Hij weet wanneer hij zijn klusjes en zijn huiswerk moet doen en is meestal in een opgewekt humeur. ’s Zondags gaan we naar de kerk, en dan hij kleed zich zo goed mogelijk en geniet van de andere nieuwe vrienden. Meshack kwam op visite met zijn school om te voetballen tegen een andere school. Daar was Jude als de kippen bij: uit school snel erheen!

Jude zit in de vierde klas. Zijn rapport:

Engels taal en opstel 54.

Kiswahili taal en opstel 61.

Rekenen 68.

Natuurkunde 68.

Maatschappijleer/Godsdienst 62.

Totaal 313 uit 500.

Zijn positie in de klas is 8ste uit 29.

Dit is een beetje een schraal resultaat.  De school zei: geef ze een jaar om aan alles te wennen… dat doen we.

Er kwamen 2 tandartsen van de tandartsenschool. Ze komen uit onze kerk. Zij ‚adopteren‘ kindertehuizen en worden gesponsord door giften uit de USA. Geweldig hè?

Dank lieve mensen voor jullie steun en hulp,  Jude is een prachtvent.

April 2017
Jude was superblij toen hij eindelijk in Eldoret was! Hij heeft het naar zijn zin, slaapt boven in het stapelbed, kreeg een prachtig gehaakte sprei over zijn bed en sinds die tijd maakt hij zijn bed iedere morgen op.

Ik rijd ze naar school `s morgens en hij is altijd blij om me te zien en ook uit school komt hij joggend naar de auto. Hij laat zich nog graag insoppen door me en afdrogen. Duidelijk… we hebben elkaar gemist en halen het in.

Op school gaat het goed, hij kleedt zich prima en houdt zijn boeken netjes.

Op zaterdag zijn we weer gaan voetballen, Onze kerk heeft een voetbal- en een basketbalveld. Onze Benjamin helpt ze met de (provinciale) weg oversteken en dan lopen ze ongeveer 30  minuten om er te komen (goede warming-up). De jeugdpastor en enkele actieve vaders waren blij om te horen dat onze jongens al jaren op een voetbalclub zitten.  Ze spelen ook tegen andere scholen.

‘s Zondags haal ik ze op en gaan we naar dezelfde Mission kerk. Zondagsschool is actief en ze hebben het naar hun zin. Jude er toppie uit, hij houdt ervan om zich netjes te zijn. Hij zingt en leest goed mee en geniet van de gezelligheid in de kerk. Hij is een van de ouderen nu en hij doet het goed.

Thuis geniet hij van Matthew en Jean en na zijn huiswerk zit hij graag met Matthew in de tuin.

Dank jullie wel lieve sponsors voor alle support aan deze kanjer!

Juni 2016
Het gaat prima met Jude. Hij is dit seizoen totaal niet ziek geweest en groeit goed. HIj speelt nog steeds voetbal zaterdags;  goed voor zijn energie!

Wat was hij blij toen wij in HRC kwamen in april. Dan zie je hoe we elkaar missen dan komt hij bij me hangen en wil van alles weten. Pas als ik op verschillende manieren heb gezegd hoe ik hem mis, is hij tevreden.

Op school in standard 3 nu: Engels: 80, lezen: 96, kiswahili: 84, rekenen: 78, social studies: 86, natuurkunde: 94, totaal: 518.

Juf: “Geweldig! In alle vakken. Blijf hard werken.”

Hartelijk dank lieve mensen voor alle hulp aan deze lieverd.

Warme groet van Nel Wanjala

September 2015
Jude zit goed in zijn vel. Op school heeft hij goed gescoord; hij zit niet onder de 7! Engels: 96, lezen 100, Kiswahili 88, rekenen 70, maatschappij leer gezakt van 88 naar 74, en natuurkunde 90!

Hij grijnst zo lekker als je hierover met hem praat. Jude gaat graag naar school, en is gek op juf Patricia.

Petro zegt: Jude hangt graag bij de oudere jongens,  maar als het nodig is voor een snoepje of iets anders is hij weer even ‘klein’. Net hoe het hem uitkomt.

Hij doet zijn huiswerk zonder moeite of aanmoediging. Was samen met Eric het meest omhoog gegaan met zijn rapport, Als beloning mochten ze  met Vincent mee naar de shamba. Grote schik hadden ze. Mee met de matatu, kokosnoten halen van het land. Jude en Vincent hebben een soort  kind en oom relatie. Jude houdt van Vincent en andersom. Foto: Jude probeert de harde buitenkant van de kokosnoot af te trekken.

Gezondheid en zelfzorg gaan prima. Jude helpt Michael in de morgen met aankleden, en tanden poetsen, en zo heeft iedere oudere jongen een peuter om te leren zorgen voor een ander. Weer een goed plan van Petro.

 Lieve mensen, jullie trouwe zorg via Jude wordt zo op prijs gesteld. Geweldig!

Hartelijke groet! Nel Wanjala

April 2015
Hey daar! Alles goed met jullie? Ik word een steeds betere voetballer. Ik ben slim en als ze me niet snappen wordt ik bijna driftig. Ik hang veel bij de oudere jongens. Ik leer van hen beter voetbal en we praten leukere dingen dan met de kleine jongens. Ik doe goed mijn best op school en na school computer les. Super. Mijn moeder blijft spoorloos, dat doet mijn hart wel eens pijn maar mama Joy en Petro zijn ook goede mamas.

Juli 2014
De huismoeders vinden me een smartie. Een slimkoppie. Maar ja, ik luister ook veel, ben rustig en pik veel op. En ik onthoud dingen goed. Ik ben een pietje precies. Op school doe ik prima mijn best, mijn boeken zijn in orde en netjes, mijn tafel is schoon, mijn uniform oké. Ik geniet van knuffelen en ben meestal in mama Joys omgeving als ze er is. Als ze in het kantoor is, waar wij niet mogen komen, dan wacht ik tot zij en Petronila buiten koffie gaan drinken en dan ga haar begroeten. Ik vertel wat, of herinner ze aan iets wat gekocht moet worden voor in de klas, ja ik word een hele organisator! Ik ben best serieus, maar kan ook omvallen van het lachen. Het gaat tot op heden goed hoor! Dag!