November 2019
Joyce is afgelopen mei gestart op school. Ze doet business en de eerste cijfers zijn inmiddels binnen. Ze gaat op dezelfde voet verder als waarmee ze van de middelbare school kwam. Ze haalt prachtige cijfers. Ze geniet van het studentenleven en ze woont inmiddels in Nairobi op zichzelf. Ze huurt een kamertje bij school. Ideaal op loopafstand. Naast dat wij haar financieel ondersteunen, werken we samen met Stichting Galilea, die de helft van haar studiekosten op zich heeft genomen. Carolien, degene die in Nakuru werkzaam is voor de stichting, bezoekt Joyce ook zo nu en dan. De foto hiernaast is van Carolien en Joyce.

Ze is zelfstandig en dat moedigen we ook aan. Ze zoekt contact met ons als ze iets nodig heeft en zo nu en dan belt Meshack, de directeur, haar om te vragen hoe het gaat. Verder is Joyce een verantwoordelijke, lieve jonge vrouw.

Mei 2019
Met Joyce gaat het heel goed. Ze woont momenteel in Nairobi in een werkhuis waar ze schoonmaakt. In het weekend woont ze bij haar zus. Ze heeft haar school afgerond in december met een ruime voldoende; B- betekent zoiets als een 8. Dit betekent dat ze een beurs heeft gekregen van de overheid, die ons tegemoetkomt in de kosten voor haar vervolgonderwijs. Halleluja! Ze moest een poosje wachten op een uitnodiging voor een vervolgstudie, maar inmiddels heeft ze een uitnodiging gekregen voor een studie in business. Deze gaat ze dan ook doen. In Kenia moet je de studie doen waarvoor je wordt uitgenodigd, omdat je anders de studiebeurs niet krijgt en gelukkig was business een van de interesses die ze heeft naast het studeren van medicijnen. Ze is zojuist gestart met deze studie en we zijn ervan overtuigd dat ze het goed zal doen. Ze is een slimme meid. Helaas voor haar zit het studentenhuis vol en zal ze voorlopig bij haar zus moeten blijven wonen, die wat verder van de universiteit af woont, maar hopelijk vindt ze een plekje voor de volgende periode, over een maand of drie.

Afgelopen april hadden we een grootse tragedie in ons huis. Onze Agnes overleed. Alle kinderen kwamen na de begrafenis naar het Happy Rock Center om het met elkaar te verwerken. Toen Joyce in huis was, heeft ze zelf een stukje voor u geschreven:

Hi sponsor,

I am doing fine. At the moment I live in Nairobi with my sister. I wish in future to live on my own, not by my sister, but for now we are oke together.

I finished school, I repeated and finished much better, with a B- from C-. Currently I am working in Nairobi, in someone elses house, so I am temporary a house girl, cleaning other peoples houses. I live in the house were I work. In the weekend I am by my sister. This way I am making a little money.

I would like to study business or medicine. I failed in biology, so business looks like the only option. I looked into the KMTC qualifications for nursing. I am going to apply for nursing and go from there. I wish to reach my potential what God has layed in me.

I am praying God to bless you abundantly and increase your heart of giving. May God’s favor rest on you and all your ways.

Love,
Joyce

Oktober 2018
Joyce haalt betere cijfers dan voorheen en ze heeft hoop dat ze nu beter eindigt dan vorig jaar. Ze is serieus en ze weet heel goed wat ze wil. Ze heeft een groep leerlingen waarmee ze was blijven zitten en die motiveren elkaar natuurlijk heel goed dit jaar.

Ze woont bij haar oudere zus die twee kleine kinderen heeft, dus vervult ze haar tanterol goed in de vakanties. Ze belt op om te vertellen aan Meshack wat er gebeurd is en ze praat over haar rapport en over wat er nog meer ter tafel komt. Verder is ze dankbaar dat ze de mogelijkheid kreeg om het jaar nog een keer over te doen. Dus we hopen met ons hele hart dat ze het goed zal afsluiten, zodat ze in de verpleging kan doorstromen dit keer.

Het blijven zitten heeft haar wel een stukje meer uit een droomwereld in de realiteit gebracht. Deze tegenslag hielp haar te zien dat ze er heel hard voor moet werken en dat ze dat alleen maar zelf kan doen, niet haar sponsors, haar familie of het Happy Rock Center. Ze moet het zelf doen en dat hoor je in haar praten, wat me goed doet. Ze ziet de realiteit in en ze zal daar het goede mee doen. We hopen op een goede voorbereiding en op een goede examenuitslag.

Februari 2018
Joyce is opnieuw gestart met klas 4, de laatste klas in het middelbaar onderwijs. Haar zus verhuisde naar Mombasa, en vond de New Hope High School. Hier is Joyce in januari begonnen. Er zijn tot haar grote vreugde nog 11 meisjes in de klas van 41, die klas 4 herhalen. Ze is een vrije vrolijke meid, en ze zegt: we zijn gelijk 11 vriendinnen geworden. Leuk he.

De school is zeer strict, en de leraren heel correct en professioneel. (de striktheid in de school vindt ze te strak, te gek, maar ik zei: doe er je voordeel mee, als verpleegster moet je super strikt zijn in je werk, dus zie dit als een pre-training. Oh zei ze, dat kan ik wel doen ja). Ze is een positief mens. Ze heeft al examen gehad maar de resultaten zijn nog niet uit. Dan, aan ‘t eind van maart heeft ze termijn-1-eind examen, en dan weten we meer. Haar vakken: rekenen, engels, biologie, chemie, Kiswahili, geschiedenis, en business. Voor biologie,  chemie en rekenen moet ze minstens een 65-70 halen eind van het jaar, zodat ze in de verpleging kan. Laten we bidden dat ze het netjes optrekt.

Oktober 2017
Het gaat goed met deze student. Ze heeft haar prioriteiten goed op een rijtje en doet haar best. Ze is actief op school, heeft allerlei plannen en een uitgesproken mening. Ze weet wat ze wil en dat is in het medische veld. Ze wil het liefst arts worden. Het probleem is dat je daarvoor hele hoge cijfers moet halen in de middelbare school. Voor rekenen, natuurkunde, biologie en nog een natuurkundig vak: scheikunde, moet ze minstens een 7 halen, dat is een C+. En zoals het er nu voor staat, is dat niet mogelijk.

Caroline, van stichting Galilea (die haar me ondersteunt), kwam in de aprilvakantie op visite in Eldoret, dus Joyce kwam uit Nairobi. Het was goed om weer samen te zijn, te praten, spelletjes te doen en te eten. Samen te brainstormen over de mogelijkheden; wat te studeren na de middelbare school. Wat als Joyce niet overal gemiddeld een 7 voor kan halen? ‘Plan B’ is in de verpleging beginnen. Ook voor verpleging moet ze voor verschillende vakken, al zijn het er minder, toch ook een 7 hebben. We bidden en hopen het beste ervan.
Deze week is er weer verkiezing en sluiten de scholen enkele dagen. Joyce is dan weer even bij Mercy, en hopelijk hebben we dan weer even contact. We hadden de lerares gebeld om zeker te zijn van Joyce’s beroepskeuze en die was medisch, medisch en medisch. Dat is duidelijk J. We wachten de examens af en bidden om zegen en het plan van God over Joyce’s leven.

Enorm bedankt voor het steunen van deze schat.

April 2017
Joyce had de afgelopen vakantie drama-wedstrijden op county level. Alle county scholen in de provincie namen het tegen elkaar op. Joyce’s groep kwam zo goed uit de bus dat ze nu naar nationale wedstrijden mogen. We wachten nog even af of de school dit werkelijk voor elkaar gaat krijgen tussen alle lessen door.

In de vakantie is Joyce bij haar zus of bij haar nichtje. Haar rapport heb ik niet gezien maar haar zus zegt dat het goed gaat met haar. Ze zit in de laatste klas en komt deze vakantie (april) naar Eldoret, om verder te kijken en te plannen.

Op school had ze een moeilijke uitdaging: een mannelijke leraar die zijn advances maakte naar haar. Wat een ramp. Hoe ga je hiermee om? Joyce zei: please, kom niet hierheen om te praten, ga niet bellen, ik kan dit zelf aan. Ik heb hem duidelijk NEE gegeven. Als hij nog een keer vraagt, zeg ik dat ik het ga melden. Ik kan dit zelf aan. We horen in de vakantie hoe het ging en hebben het wel aan een lerares gemeld die in Mombasa woont en vrienden is met Vincent. Joyce weet dit en kent deze lerares goed.

Dank lieve mensen voor jullie hulp aan Joyce, zij en ieder kind is het waard.

Juni 2016
Joyce maakt het goed. Zondag was het parents day en deze keer had haar zus genoeg geld om van Nairobi naar Voi te reizen en haar zusje te bezoeken, en Esta ook een beetje natuurlijk. Ik belde haar en had een gezellig gesprek met Joyce. Ze maakte een opgewekte indruk. De examens in mei waren moeilijk zei ze, iedereen had laag gepresteerd. Ze waren druk bezig met sport voorbereidingen, voor een ‘games day’ op 23ste juni. Joyce doet tafeltennis. Ook zijn ze uitgekozen om mee te doen aan een “Dream Come True Talent Search”, een competitie tussen verschillende scholen. Joyce gaat meedoen in ” motivational speaking”. (motiverend publiek spreken). We zijn benieuwd en hopen dat het niet te duur is. De grote dag is op 20 augustus in the Catholic university of East Africa in Karen, Nairobi. Het is de bedoeling dat ze met de bus gaan en klonken zo enthousiast. Meshack, onze kantoor manager, gaat de onkosten hiervan bekijken.

Engels: 48, kiswahili: 87, rekenen: 25, chemie: 46, biologie: 68, geschiedenis: 78, aardrijkskunde: 64, business studies: 72, christelijk onderwijs: 79, computer: 72.

Thuis in Nairobi is het soms minder. De familie is verspreid en ze hebben wat problemen onder elkaar. Ze zei: mam, ik neem het zoals het is, maar ik weet wel dat mijn familie anders zal zijn!

Dank lieve mensen voor jullie hulp aan Joyce, zij, en ieder kind is het waard.

Warme groet, Nel Wanjala

September 2015
Joyce heeft in  het 2e termijn van haar klas goed gepresteerd. Het vorige seizoen had ze een C+ en een gemiddelde van 55.45 en het 2e termijn 58.27. iets omhoog gegaan in totaal dus. Vorig termijn stond ze op de 10e plaats uit 169 studenten, en nu op een 4e plek uit 168 studenten.

Engels 55, Kiswahili 63, Chemistry 64, Physics 35, Biology 47, History 69, Geography 78, Christian education 56, Computer 60 en business studies 62. Totaal 641 uit 1100.

Het  studeren zonder ‘moeder’ als stok achter de deur, is niet gemakkelijk. Zelfstandig werken, zelf motiveren, het gaat niet vanzelf. Het kost veel gebed, telefoontjes, aanmoediging en bezoekjes. We hebben besloten haar  meer te bezoeken. Want haar eigen zus doet het niet.

Qua gezondheid is alles in orde. Joyce is goed in Taikwondo, een vecht sport. Op school heeft ze al een toernooi gedaan en later nog één tegen andere scholen. Ze is nu een gevorderde en met haar lange benen kan ze zichzelf aardig weren!

In de vakantie reist ze naar Nairobi, naar de wijk South C, waar haar oudere zus woont. Deze vakantie ging ze met zus naar een andere nicht op bezoek en bleven daar een week. Joyce redt het wel en we blijven in contact met haar, met haar zus en met school.

Helaas zijn de onderwijzers deze week weer aan het staken, en zijn alle kids nog bij hun families tot we nieuws krijgen dat ze weer naar school kunnen en daar hun onderwijzers aantreffen!

Warme groeten, en enorm bedankt voor jullie trouwe support aan Joyce!

Nel Wanjala

April 2015
Hoi! Mijn zus is verhuisd naar Nairobi dus nu bus ik in vakanties naar Nairobi en verblijf bij haar. Ze is blij met mijn goede prestaties. Ik heb een paar lessen Taekwondo gevolgd en doe het goed. Nu doe ik dat wekelijks en het bevalt me prima. Ik kreeg last van mijn ogen vorige maand, en belde Vincent (want m’n zus had geen geld). Vincent stuurde reisgeld en daar kwam ik naar Likoni. Snel naar de kliniek en met druppels op de bank. En Diana, Mike, Elli en Bea om me heen. Gezellig! Na 2 dagen ging ik de bus weer in met de druppels. Alles weer goed.

Juli 2014
Hoi! Hehe, ik werk hard joh, het is mijn laatste jaar op de lagere school dus pfff, blokken hoor! Samen met Esther Star doen we hard ons best, weinig tv en na het avond eten weer huiswerk of voorbereidend werk.  Nu, in onze vakantie helpt Patricia me met wat ik moeilijk vind. Dat is echt prettig, ik hou van Patricia. Ze was mijn mentor, maar is nu als juf gaan werken in de Jars of Clay. Leuk dat ze toch nog in ons leven is. En moet je horen: we gaan op kamp naar Nairobi. Met de bus en wow, ik heb er zelf 15 euro aan meebetaald! Dat had ik gespaard, goed he. Dat was een hele les voor andere meisjes die weinig sparen. Mama Joy was trots op me en de huismoeders ook! Een van de andere meisjes zei: ik heb hier een les geleerd hoor. Dus dat is goed. Tot later!