Oktober 2018
https://typito.com/share/ P3nAX563
(Via Shoulder to Shoulder International)

Oktober 2017
Het gaat goed met Josh. Hij woont sinds januari niet meer in het HRC, omdat zijn familie niet wilde dat hij verhuisde naar Eldoret. Hij is opgenomen in een ander kindertehuis in Mombasa. Er wordt goed voor hem gezorgd. Hij wordt goede maatjes met Talia. Dat is leuk.

We bellen regelmatig en hij begint meer te praten. In het begin was het een-woord antwoorden. Nu komen er meer verhalen. Oloo, de nieuwe Happy Rock directeur geeft de huismoeder dan wat beltegoed en dan bellen de jongens hem op. En heeft hij verhalen over school, de stad en de veerboot, waarmee hij dagelijks oversteekt.

Ik had hem net aan de telefoon, via WhatsApp video; enig, zit tie met zijn grote voorhoofd voor het beeld… langzaam realiseert hij zich dat ik dat alleen maar zie en ging iets terug. Oloo is in Mombasa en had een filmpje van de kids bij zich voor Josh en Talia. Dus zij maakten weer een filmpje wat Oloo weer mee terug neemt.

Hij vertelde dat ze volgende week verhuizen naar een groter huis aan de andere kant van de veerpont. Dat is dichterbij school! Lekker voor hem. Hij voetbalt nog steeds en heeft een paar vrienden in de klas.

Hij had nog geen rapport, maar zei dat het iets moeilijker wordt op school, dus hij was niet meer zo goed als hij vorig jaar was. Ik gaf hem een compliment; hij sprak veel beter en legde dingen uit. Hij zag er groter uit en was duidelijk blij dat uncle Oloo er was. Patricia leert hem en Talia koken, zei hij. Ik zei: dat is allemaal heel goed nieuws!

Ik sprak ook met de huisvader en die klonk positief. Hij zei dat hij met de leiding zal praten en proberen te organiseren dat Josh kan komen in december. Vandaag was hij vrij; soort koningsdag, ze noemen het ‘helden-dag’.

Dank lieve mensen voor zo lange steun aan deze kanjer. We blijven hem samen bouwen.

Juni 2016
Joshua is lekker gezond en actief, blijft één van de kleine leiders, en blijft ook Alex en Kelvin regelmatig  uitdagen.

In Januari is hij naar Shah Primary School gegaan, in afwachting van wat de rechtbank zegt over de voortgang van zijn verblijf in HRC of dat hij bij zijn oma gaat wonen. Op school is hij academisch goed. Sociaal kan hij iets uit de band springen. Zo had hij een meisje gedreigd in de fik te zetten als ze niet ophield. De volgende dag had hij lucifers meegenomen van HRC en liet ze haar zien. Vol angst had het kind de hoofdmeester geïnformeerd. Twee weken later had Josh een mes in zijn tas vanuit de keuken. Voor het scherp maken van zijn potloden, zei hij. De school belde ons kantoor, en Oloo werd bij de hoofdmeester geroepen. Toen hij hoorde van dit lucifer-verhaal, was hij wel geschrokken. Josh krijgt nog 1 kans. En hij krijgt begeleiding op school, dat is de volgens de school procedure.  Petro en Oloo hebben natuurlijk ook hun zegje gedaan tegen Joshua, die belooft nu zijn best te doen.

Op school: Engels: 75, kiswahili: 65, rekenen: 77, social studies: 82, natuurkunde: 80, totaal: 380.

Reactie van meester: “Hij kan beter als hij geduld oefent. Geduld geeft succes. Er is een tijd voor spelen en een tijd om te werken.”

Dank lieve helpers, voor alle support!

Warme groet, Nel Wanjala.

September 2015
Joshua groeit lekker,  blijft een super lenig, sportief en snel ventje.

Op school is zijn totaalscore iets omhoog gegaan. Omlaag in rekenen, omhoog in natuurkunde, de rest vrijwel hetzelfde.

In huis ligt hij regelmatig met Alexander overhoop. Hij denkt dat hij het beter weet. Omdat  hij snel denkt, is hij steeds in competitie met iedereen.  Als iemand bidt, wil hij beter bidden, als iemand iets maakt of  tekent, lacht hij en kan hij het beter.  Ook op school, als iemand niet snel genoeg de vraag van juf beantwoordt, zit Josh op zijn stoel te wippen. Petro en de huismoeders zijn aan het kijken hoe ze dit in goede banen kunnen leiden. Hij krijgt meer grotere klusjes te doen, en organiseert meer. Onder het toeziend oog van Alex en Kelvin, (de oudsten in leeftijd) Hij gaat naar de winkel en neemt Noel mee zodat die het ook kan leren.

Deze maanden was er geen nieuws van oma. Dit heeft hem wat rust gegeven. Hij is aan het laatste termijn van klas 4 begonnen en zit goed in zijn vel. 2 Weken geleden was ik er en gingen we allemaal naar het strand. Dan geniet hij van stoere dingen. Is er iemand niet, dan gaat hij ‘m op zoeken. Joshua is een probleem oplosser. Een intelligent en zelfverzekerd mannetje is hij. En dat is goed voor hem!

Lieve mensen, dank voor jullie trouwe hulp!!

Hartelijke groet! Nel Wanjala

April 2015
Hi. De aunties zeggen dat ik het beste ben, maar dat ik ook de snelste wil zijn en dat dat niet allebei kan. Ik wil hun ongelijk bewijzen. Haha. Ik probeer wel wat langzamer te doen hoor, maar ik hou van snel antwoorden, snel iets doen. Het enige wat ik langzaam doe is eten. ☺ Ik eet wel mijn bord leeg. En wat ik ook niet zo snel doe is computer. Ik doe wel mijn best. Ik hou van computer les. Tijdens zondagschool vraagt de juf weleens of iemand iets te vertellen heeft wat God in zijn /haar leven gedaan heeft. Dan sta ik voorin de klas en vertel hoe God ons eten bracht via vrienden of iets anders wat gebeurd is.

Juli 2014
Hallo allemaal. Ik ben een streber, zeggen ze. Ik wilde ook gedoopt worden, ook al was ik zo jong. (8) Ik geloof in Jezus dus… please uncle John?? En ja, hij deed het! ‘k Heb mijn eigen bijbel, noteboek en pen en zit al maanden in de dienst allerlei teksten op te schrijven, met het puntje van mijn tong uit mijn mond, hoofd scheef, zachtjes fluisterend wat ik schrijf. Laatst was ik een dagje bij Luke en Ben. Ik kon haast niet stil zitten, Ik speelde overal: boven, beneden, buiten. Toen gingen we verven, zwemmen, eten koken. Echt, ik had geen fut meer om tv te kijken en viel in slaap. Op school ga ik als een speer, mijn gemiddelde was in ’t eerste termijn een 9,2 en nu een 8,7.  Ik heb geen dag gemist! Ik ben met Petro bij mijn oma op bezoek geweest. Daar was ik blij mee, want wie ontmoette ik daar? Mijn moeder! Met nog 2 kinderen, half zus/broertjes van mij. Joepie. Eindelijk zag ik haar. Hoe gaan we nu verder? God weet het, daar hoef ik gelukkig niet over te beslissen. Dank voor jullie hulp! Daag.