November 2019
Afgelopen augustus is directeur Meshack afgereisd naar Mombasa om de jongeren te ontmoeten die daar wonen, onder anderen Hannah. Ze zag er goed uit, ze was een beetje dikker geworden, dus dat is niet verkeerd. Ze had helaas wel een slecht rapport. Na deze vakantie, in januari, start ze in het laatste jaar van de middelbare school. We hopen heel erg dat ze deze met een beetje redelijke cijfers kan afronden. Dan heeft ze in ieder geval een diploma en kan ze verder leren. Het is alleen niet heel zeker of ze dat wil, aangezien Hannah echt niet van school houdt en ze ook geen heel goede studie zal kunnen krijgen met de lage cijferlijst waarmee ze, als ze zo doorgaat, van school komt. Een vervolgstudie kost erg veel geld, dat willen we natuurlijk graag voor haar betalen, maar als ze er geen zin in heeft, is dat wel jammer van het geld en kunnen we misschien beter kijken naar wat dan wel werkt voor haar.

Mei 2019
Hannah woont inmiddels alweer een poos bij haar ‘tante’ in Mombasa. Deze vrouw was vroeger huishoudster bij haar oma, waar Hannah vaak was, dus daarom ‘tante’. Helaas klaagt de man wel over haar, omdat ze lui is. Net als in ons huis doet ze haar klusjes niet. Ze laat bijvoorbeeld haar vieze bord gewoon op tafel staan in plaats van het af te wassen. Onlangs was ze ook twee dagen niet thuis geweest, zonder dat iemand wist waar ze was.

Op school gaat het redelijk. Vooral de dingen die ze leuk vindt doet ze erg goed. Zwemmen bijvoorbeeld. Ze was een van de besten van haar school tijdens de competitie met een andere school. Daarnaast is ze snel tevreden. In onderstaande brief, die ze zelf aan u schrijft, schrijft ze dat ze het voor elkaar gekregen heeft dat ze voor godsdienst een C+ heeft gescoord, dat is vergelijkbaar met een 7 bij ons. Voor haar is dat fantastisch, want ze scoort over het algemeen vijven en zessen. Ze zit nu in klas 3. Deze klas doet ze voor de tweede keer, maar ze scoort hetzelfde in plaats van beter en dat is jammer, want we hoopten dat ze het beter zou doen. In ieder geval blijven we hopen dat ze het voor elkaar krijgt om haar school af te ronden met een voldoende. Als ze het zo blijft doen als ze nu doet, dan haalt ze het en dan is het mogelijk om nog een goede vervolgschool te vinden en daarmee een goede vervolgopleiding en papieren. Blijft u alstublieft bidden voor deze dochter van ons.

Afgelopen april hadden we een grootse tragedie in ons huis. Onze Agnes overleed. Alle kinderen kwamen na de begrafenis naar het Happy Rock Center. Toen ze hier waren, heeft ze zelf een stukje voor u geschreven:

Hi sponsor,

I am doing good lately. I thank God for the far He has taken me. It’s by His grace that I am still alive today. I live in Mombasa in Likoni. I live by my aunt. It’s a one big family that is full of joy and happines. I love staying with them and I appreciate God for them and bringing them in my life.

I’m in school in Shika-Adabu Secondary School. It’s a nice school. The performance in that school is quite well. I am in form three going to four. I managed to score a C+ in christian religion education [C.R.E] and also I was the best in swimming competiton which I competed in Oshwal Academy.

I like artwork, swimming, cooking, hanging out with friends, doing hospitality work, not to forget I am a model.

I dearly take this opportunity to say thank you for who stand up for me in everything. May God bless the work of your hands and may he grant you more years to live and wherever you may go or be, may you be a blessing to everyone you talk or be with.

Love,
Hannah

Oktober 2018
En ja, hoor, daar kwam Hannah weer aan. Ze was weer van school gestuurd. Tja, dit was de vierde keer. Hoe ver kun je gaan, hè. Dit is te gek, dus Petro en Meshack stuurden haar terug naar Mombasa, naar haar ‘tante’ waar ze eerder heeft gewoond.

Maar in ons achterhoofd hadden we nog een plan B. We belden Yunah en zeiden: ‘Als ze zondag naar de kerk komt bij jou en klaagt over alles wat er fout ging, vraag haar dan wat ze wil.’ Ons plan B was om Yunah in te schakelen en Hannah haar middelbare school te laten afmaken in Mombasa. Een dag school en dan ‘s avonds naar huis bij haar tante. Dit gebeurde precies. En dus heeft Yunah heel wat bergen moeten verzetten om een school te vinden waar Anna nog geaccepteerd werd. Yunah heeft wat moeten verzwijgen om haar sowieso nog op een school te krijgen. Gelukkig is ze geaccepteerd.

Intussen bidden en hopen we dat ze groeit in haar karakter en dat ze ziet wat ze met haar leven zou kunnen doen, dat ze de kansen ziet die we haar bieden. Yunah is een prima spiegel, haha. Het mooie is dat Hannah weet dat Yunah haar door en door kent en dat geeft ook weer veiligheid in een periode van stress.

Februari 2018
Anna verraste ons. Ze had vorig jaar straf gekregen en was weggestuurd van school. Petro en Meshack moesten er allebei aan te pas komen, en praten als brugman. De directeur eiste een onmiddellijke betaling van 75 euro, en Anna moest jaar 2 overdoen! Anna ging met de Kerst dus niet naar Mombasa, haar onkosten rezen de pan al uit.

Tot onze verbazing verteld ze ons op haar midterm vakantie, vorige week, dat ze in klas 3 begonnen is. Vandaag is Petro naar school om te vragen wat er nu gebeurt is. Anna: ik ben naar klas 3 gegaan, en deed gewoon of ik daar hoorde. Toen vroeg de directeur naar mijn schriften, en ik liet het zien, en mijn notities waren in orde. Ze waarschuwde me: als je weer problemen maakt lig je eruit.” Maar, zo zegt Anna, ik werk goed door, ben op tijd in de klas, en gedraag me goed. We hopen dat Petro dit alles zal bevestigen en dan hopen we ook dat Anna groeit en haar best zal blijven doen dit jaar.

Oktober 2017
Anna maakt het goed, alleen is ze onlangs weer in problemen gekomen. Anna was de afgelopen schoolvakantie hier en we lieten de oudere meisjes op kamp gaan met de jeugd van de kerk in een poging ze te voeden met goede informatie en goed gedrag. Luke (onze zoon) was ook mee op kamp.

Ook hadden we Renee (een counselor) om met de meisjes te praten over reinheid, seksualiteit, pubertijd, hun talenten. Het waren goede dagen en we hadden goede gesprekken.

Met goede moed zou ze weer naar school gaan, maar voordat ze ging was er een verwarring over geld, er was 30 euro verdwenen. Ze zei dat ze het verloren had, maar we twijfelden hieraan. Wat er wel mee gebeurd is, weten we niet. Toen werden we gebeld door de school: “Kom je ‘dochter’ halen”. Dus Meshack is onderweg om haar te halen. Ze heeft dus weer wat gedaan op school wat onacceptabel is. Dit is de derde keer. Zo maakt ze de middelbare school niet af. En wat dan? Sturen we haar naar huis, naar haar tante in Mombasa? Zodat ze daar kan uitvinden dat school toch niet zo gek was? Want thuis zitten, huishoudelijk werk doen, klusjes doen, veel slapen, soaps kijken op t.v. is ook saai. Hopelijk hoeven we dit pad niet op, maar het is wel een mogelijkheid. Kenianen zouden al gestopt zijn na de 2e keer dat ze van school gestuurd werd. Ze vinden mijn manier van ermee omgaan te zacht. Anna speelt met me. Ik denk dat door haar onzekere achtergrond ze niet zo’n sterke mentale en emotionele ruggengraad heeft.

Zucht. Bid maar mee met ons.

Vervolg…

Petro ging met Anna naar school, maar hen werd de toegang geweigerd. We moesten wachten tot de 18e dan was er vergadering. Dat deden we. Toen is Petro weer gegaan. Met erg veel moeite mocht Anna blijven. Ze moet echter wel het jaar overdoen en we moesten een boete betalen van 70 euro in vorm van gaas en spijkers voor de afrastering van de school. Dit moest onmiddellijk betaald of de deal ging niet door. ’t Is wat. We hebben het gedaan en hopen dat Anna groeit in wijsheid. Ze blijft voorlopig hier en helpt mee in huis, want ze heeft nu de examens gemist. God helpe haar om balans te vinden in haar bestaan. Dit is ook een goede tijd om eens te kijken in haar originele omgeving, misschien geeft dat haar ook wat emotionele rust.

Dank lieve mensen voor al de jaren hulp!

Als deze lady het redt, is dat een Godswonder en dank zij Gods lange adem en wijsheid om Anna te helpen.

April 2017
Anna is in het 2e jaar gestart in januari. Het gaat een beetje beter dan vorig jaar, waar ze meer problemen gaf. Dit jaar lijkt het of ze iets meer waarde hecht aan het feit dat zoveel mensen geen geld hebben voor vervolgonderwijs en dat zij het wel geniet.

Het gebrek aan identiteit blijft een harde dobber voor Anna. Ze heeft veel goede gesprekken nodig in de vakanties en de vrije dagen tussendoor. Confrontaties blijven nodig en het is niet gemakkelijk voor haar om te accepteren als dingen niet gaan zoals zij wil. Ze kan om de minste dingen flink in tranen zijn en later, als we erover praten, lacht ze om haar eigen reactie. We bidden veel voor vrede in haar hart over de vragen die nog geen antwoord hebben. Ook bidden we voor goede vrienden op school en een goede motivatie. Het blijft moeilijk, maar niet hopeloos. Ook deze vakantie wordt weer een programma van confrontatie en training, waar we haar aan het werk zetten met de kleintjes en waar ze zelf studeert waar ze zwak in is. Niet gemakkelijk, dus bidden we voor balans tussen sterke en gezellige momenten, waarin Anna zich geliefd weet, maar ook weet waarom we achter haar broek aan zitten.

In februari was het tussendoor vakantie en was ze enkele dagen in ons nieuwe Happy Rock Center Eldoret. Esther T. is in het eerste jaar van dezelfde school begonnen en we hopen dat ze steun aan elkaar hebben.

Hartelijk dank lieve mensen voor uw steun aan deze unieke jonge dame. Samen met de Heer kan het niet fout gaan.

Juni 2016
Anna heeft goed gepresteerd in haar eindexamen in Shelly Academy in Likoni. Na veel zoeken vonden we een school hier dichtbij, in Kitale, waar ze haar accepteerden. Het is altijd een hele race voor ouders om met de resultaten naar middelbare scholen te gaan en aanvraagformulieren te krijgen. Alle scholen willen goede leerlingen, om hun naam te verhogen, en in de top 10 beste scholen te komen.

Enfin, Anna was aangenomen en begon te studeren, met goede hoop en een ietwat zenuwachtig hart natuurlijk. Alles wordt anders.

Ze schepte nogal op over haar vader en blanke moeder, en de grote auto die ze hadden. Dit resulteerde in weinig vriendinnen. Haar humeur was ook geen plus punt. Ze wilde niet met koud water douchen, dus ze begon te …… De meisjes pakten haar samen op en hup, stopten haar onder de douche! Een moeilijke examen en de toestanden van leerlingen onderling brachten haar in een slechte stemming. Geen goede stemming om examen te gaan doen, dus ze schreef niets meer op. Al met al redenen genoeg voor Anna om weg te lopen van school. Gelukkig zorgt God voor Anna: ze werd door een agent tegengehouden om 5.30 ’s morgens op de weg van Kitale naar Eldoret! Terug naar school gebracht, waarna wij werden gebeld: ze werd 2 weken van school gestuurd. We stuurden haar naar Happy Rock in de nachtbus, en daar praatten Petro en Oloo ernstig met haar, samen met haar tante Ngugi. “Anna, mijn zoon zit thuis omdat ik geen geld heb voor vervolg onderwijs voor hem. Als jij niet leert, ben je niet welkom in mijn huis” zei tante Ngugi. Anna schreef ernstige brieven met vragen om vergeving naar het hoofd van de school en naar ons. Nu zit ze met Petro in het kantoor van school en ik bid. De Heer is een God van 2e kansen. Ik bid dat Anna krijgt van God wat ze nodig heeft in haar denken en gedrag zodat ze daar verder mag leren en zich beter gedraagt.

We blijven ons best doen en danken voor jullie trouwe support aan Anna.

Warme groet!! Nel Wanjala

September 2015
Veranderingen, veranderingen…

De school meester klaagde dat Annah niet op tijd naar school kwam, dat de cijfers naar beneden gingen en dat haar houding en gedrag te wensen over lieten! Vincent ging op onderzoek uit, en na flink wat proberen, konden Petro en hij met mama Ngugi in gesprek. Wat blijkt: zij heeft een drukke baan als kok in een kostschool. Ze vertrekt voor 6 uur en komt ‘s avonds na 8 uur pas thuis. Regelmatig blijft ze slapen op het werk. Annah is de oudste in huis en heeft dan vrij spel. Heerlijk. Gezellig met de buurmeisjes kletsen, t.v. kijken en laat naar bed. Na advies te hebben gevraagd bij de kinderbescherming, vroeg de officier of Annah terug kon in HRC tot eind van het jaar. Tot onze verbazing vond Annah het best! Dus daar kwam ze weer aan met haar tas kleren. En gelijk aan de slag gegaan, er werd een schema gemaakt wat er wanneer gestudeerd zou worden. Ze vond het wel goed denk ik om weer een stok achter de deur te hebben. Meshack, onze kantoor medewerker, heeft universiteit gestudeerd en zit haar flink achter de vodden. ’s Avonds komt hij kijken en stelt haar vragen en geeft kleine overhoringen. Annah is gelukkig al weer omhoog gegaan in haar cijfers en ziet het resultaat van haar zweten.

Nu zijn de huismoeders ook weer blij, want als iemand HRC uit gaat en het gaat vervolgens niet goed, is iedereen ontevreden. Dit is niet wat we willen. Dus moet er ingegrepen worden en oplossingen worden bedacht. Afrikanen bemoeien zich met elkaars leven, of je het nu wil horen of niet. Wij europeanen laten elkaar meer met rust tot men zelf hulp vraagt. Hier klopt men eerder aan de deur. Men is meer oplettend op elkaar. Relatie gericht.

Annah ziet er goed uit en is gezond. Ze gaat haar best doen voor het examen in November. De studiehouding van Rhoda is een uitdaging voor Annah en dat is goed voor haar. We bidden voor het beste.

April 2015
Hallo! Ik ben bij m’n tante gaan wonen in November. De KB adviseerde dat aan HRC. Dus ik woon in hun gezin, maar hun eigen kinderen zijn al groot. Ik ga met de bus naar school, Shelly Academy, en zit in mijn laatste jaar. Ik moet er wel aan wennen, alle veranderingen zijn leuk maar toch ook gewoon anders he. Dus mijn cijfers zijn iets gezakt maar ik werk eraan hoor. Soms ga ik even langs bij HRC en eet lunch mee. Gezellig. ‘t Blijft toch ook mijn familie he. ☺

Juli 2014
Hoi lieve mensen. Alles goed met mijn vrienden in Holland? Hier is het goed hoor! Ik heb me laten dopen zodat ieder weet dat ik in Jezus geloof, goed he. Uncle John legde uit waarom mensen gedoopt worden en ik wilde dat ook, ondanks dat ik nog jong ben. ‘k Voel me nu sterker en groter. We hebben nu vakantie, dus de boeken blijven in de tas. Nou ja, niet helemaal. Mama Joy heeft georganiseerd dat Patricia ons wat bijles geeft in de vakken waar we zwak in zijn in de ochtenden. We kregen prachtige kleren uit London van familie van de buren van de Wanjala’s. Heel cool. God zorgt goed voor ons. Daag!