Juli 2020
Het gaat heel goed met Eshter! Ze zit nu niet op school, omdat Kenia in lockdown is vanwege het coronavirus. De scholen blijven dicht tot 1 september, dus het thuis zijn gaat nog wel even duren. Desondanks vermaakt ze zich prima in huis. Ze doet haar schoolwerk en helpt mee aan alle kanten met schoonmaken, haren doen enzovoort. Speciaal voor u nam ze een filmpje op. Geniet van deze vrolijke, gekke meid!

November 2019
Op dit moment is het vakantie, vanaf eind oktober tot de tweede week van januari. Esther kwam thuis met een redelijk rapport. Ze gaat over naar de derde klas. Ze heeft zichzelf iets verbeterd. We hadden gehoopt op meer, maar ze verliest snel haar concentratie en is erg sociaal, dus ze mist weleens wat. Daardoor zijn haar cijfers niet erg verbeterd.

Met name voor school hebben Meshack en Petronila besloten dat nagekeken moet worden of het geboortecertificaat van Esther klopt. Wanneer een kind wordt binnengebracht bij de kinderbescherming of politie, wordt de leeftijd geschat. Als er geen familie of bekenden komen die kunnen vertellen hoe oud een kind is en wanneer het jarig is, dan wordt er een geboortecertificaat gemaakt met een gegokte geboortedatum en leeftijd. Dit is bij Esther ook gebeurd en zodoende is ze 21 jaar. Meshack zei dat het een nadeel is om op deze leeftijd nog op de middelbare school te zitten en zeker om nog een vervolgstudie te moeten beginnen. De gemiddelde leeftijd in klas 3 is normaal gesproken rond de 17/18 jaar. Nu is Esther wel later op school begonnen en heeft ze klas 2 overgedaan, maar ze is vrij oud voor de klas waarin ze nu zit. Als ze haar diploma heeft, kan het lastig zijn om een school te vinden die haar wil hebben als ze al 23 is. Dat is de leeftijd waarop mensen meestal afstuderen. Er is een mogelijkheid om bij een arts na te gaan welke leeftijd ze daadwerkelijk heeft. Meshack en Petronila vinden het een goed idee om dat te proberen. Zij denken dat Esther jonger is dan 21 gezien haar jeugdige gedrag. Dat zou voor school ook beter zijn, maar het kan natuurlijk ook zo zijn dat haar leeftijd gewoon klopt.

Verder is ze actief in huis. Ze helpt volop mee in de huishouding en met koken. Ze is voor veel dingen enthousiast te krijgen, dus ze gaat ook elke week een keer mee naar de boerderij. Een bevriende boer heeft een groot stuk land en de kinderen mogen in groepjes een dag komen helpen. Dit vinden ze erg leuk en voor een Afrikaans kind is het ook wel een beetje een must om te weten hoe je groenten verbouwt en dieren verzorgt. Esther gaat met veel plezier mee en steekt flink de handen uit de mouwen.

Volgende maand is het vijfdaagse kamp van de kerk waar ze heel graag heen wil. Het is een duur kamp, dus Meshack heeft gezegd dat ze moet proberen wat te werken en wat geld te verdienen om bij te dragen aan het kamp. Dat probeert ze nu ook door ergens schoon te maken of op te passen. Daarnaast gaat ze soms mee met een paar andere meiden van het Happy Rock Center naar een creatieve workshop en dat vindt ze ook leuk om te doen. Zo proberen we de kinderen bezig te houden gedurende de lange vakantie.

Mei 2019
Esther kan op school een beetje harder werken. Ze doet klas 2 opnieuw, dus we verwachten van haar dat ze het beter doet dan vorig jaar. Haar cijfers zijn echter nog steeds niet veel beter, dus we hebben met haar gepraat om haar te motiveren om te doen wat ze kan om zo goed mogelijke cijfers te halen. Ook hebben we met haar gesproken over het hebben van zakgeld en hoe je daar verantwoord mee omgaat. Soms wil ze graag dingen kopen, maar ze moet ook leren wat alles kost. Vlak voordat ze terugging naar school, na de vakantie, ging Petronila met haar naar de winkel om schoolspullen te kopen. Esther had haar eigen zakgeld waarvan ze die spullen ging kopen. Na het afrekenen zei ze verschrikt tegen Petronila: ‘Wist je dat ze in de supermarkt ook stelen van mensen?’ Petronila vroeg waarom en ze zei: ‘Ik gaf 1.000 shilling (ongeveer 10 euro) en ik kreeg maar 300 shilling terug. En ik heb maar een paar dingen gekocht.’ Nadat Petronila samen met haar de bon bekeken had, realiseerde Esther zich dat ze echt voor 700 shilling dingen had gekocht en dat het dus goed is om te kijken wat je koopt en wat het kost. Een goede les.

Verder geeft Esther niet veel om uiterlijke zaken, zoals kleding of haar haar. Soms moeten de haren van de meiden opnieuw gevlochten worden en loopt zij gerust een week rond met haar haar niet gedaan. Ze vindt het allemaal best. Ook wel weer makkelijk voor de ‘aunties’. Zolang ze er maar netjes bijloopt als ze weer naar school gaat.

In huis is ze een strenge zus voor iedereen. Ze houdt van haar eigen ruimte en rust en ze doet haar werk precies. Dat vraagt ze ook van de andere kinderen en als het nodig is corrigeert ze hen op een behoorlijk strenge manier, waardoor de kinderen, als Esther iets vraagt, het heel goed en netjes proberen uit te voeren. Daarnaast heeft Esther wel een heel goed hart, een hart voor de Heer. Haar geloof is oprecht en ze probeert er echt uit te leven. Ook als ze met de andere kinderen bidt, hoor je haar liefde en trouw aan Hem. Dat kunnen de andere kinderen van haar leren.

Heel hartelijk dank voor uw steun aan deze mooie meid!

Oktober 2018
Relaxed als Esther is groeit ze lekker door naar volwassenheid. Nog vaak dromerig en niet realistisch brainstormt ze over de banen die ze wil gaan doen. Ze vindt nieuwslezen, journalistiek en ook koken leuk. Of ze wil actrice worden, want ze houdt van films kijken. Het is een positief mens.

We hadden een afscheidspicknick voordat de jongens en ik naar Nederland zouden afreizen en helaas was ze er niet bij. Maar de volgende dag, toen er een groep Ugandezen op bezoek was, en ik door de poort naar binnen stapte, kwam ze op me af stormen. Ik zal het niet snel vergeten. Heerlijk, ja, ze houdt dus toch echt van mij, haha. Wat een knuffel, of was het omdat ze me net nog trof voor ik wegging? Dat is het waarschijnlijk. Maar toch, het was top om haar te zien, actief met de visite. Want zo is Esther. Als er visite is, wordt ze een gastvrouw. Ze kijkt wat er nodig is en commandeert de kinderen om dit of dat te brengen en het de gasten naar de zin te maken.

Op school gaat het redelijk, het zou beter kunnen, maar je weet nooit waar die meiden allemaal psychisch, emotioneel en mentaal doorheen gaan, hè, als ze in zo’n groep in de kostschool wonen. Dus ik heb altijd een beetje genade voor die tijd en ik hoop dat ze hierna, als ze weet welk college ze zou willen doen, meer aan haarzelf en haar identiteit zal kunnen werken. We gaan lekker door zo.

Februari 2018
Esther kwam thuis voor de midtermijn vakantie. Gezellig samen met de oudere meisjes en nu ook met Esta en Norah. Het was een goede termijn, waarin ze vrienden gemaakt heeft en meer in het ritme van de school mee leert leven. Helaas was haar rapport een ramp. Bijna alles is onder de voldoende. Ze was altijd een meid met pit, ik weet niet waar de pit is op dit moment. Het was tijd voor een pittig gesprek.  Eerlijk zei ze dat ze wel beter kan. Ik daagde haar uit, zo gaan we niet verder, of je gaat het herhalen, of je trekt zo je sokken op dat er veel meer vakken voldoende zijn. Ze beloofde het. Ik zei: Gebruik de computer, maak dossiers, met je eigen info. Te paard! En ik controleer je.

Even later liep ze door het huis, goed aangekleed. We hebben over carière keuzes gepraat. Ze houdt van koken, en ook van kinderen verdedigen, mensen verdedigen die in de penarie zitten. Leuke keuzes, dus daar gaan we aan werken dan, en meer over lezen. De neurochirurg plannen zijn van tafel, die vakken waren te moeilijk. Ze is midden in haar puberteit en het is mooi om te zien hoe de meiden samen hun mening vormen tijdens gesprekken. Maandag gaat ze weer terug naar school.

Oktober 2017
In de vakantie hadden we een leuke counselor, Renee, die enkele dagen op bezoek kwam. Ze had goede gesprekken met de oudere meisjes over reinheid voor het huwelijk, hygiène en identiteit. Ze deed ook persoonlijkheidstesten met ze en de meiden vonden het prachtig om zichzelf en elkaar zo beter te begrijpen. Ook deed Renee een test waaruit je kon lezen wat voor geestelijke gaven je had. We waren niet verrast dat Esther een helpend mens is. Ze helpt altijd, zonder dat je het vraagt en zonder dat ze een compliment nodig heeft.

In september is Esther vol goede moed aan het 3e en laatste termijn begonnen van klas 1 van de middelbare school. Ze doet redelijk haar best. Het is natuurlijk best wennen tussen al die gewone meisjes, diva’s en andere types. Nu is Esther een redelijk stabiel mens, dus dat helpt.

Straks komen ze enkele dagen naar huis want dan zijn er weer presidentiële verkiezingen en dan willen de scholen dicht zijn, zodat, mochten er rellen of onrust zijn, de kinderen niet onder hun verantwoordelijkheid zijn. Dan gaan ze terug voor hun eindexamen en hoop ik dat ze aardig haar best heeft gedaan. Ze wil graag neurochirurg worden, want een meisje in haar klas is erg door een virus getroffen en kan zich niet meer concentreren. Dit wil ze onderzoeken en hopelijk iets vinden dat kan voorkomen dat zulke dingen meer gebeuren.

Enorm bedankt, lieve mensen, voor de lange tijd dat jullie Esther al helpen. Samen met jullie hulp wordt dit een hele fijne jonge vrouw.

April 2017
Esther is met Petro in de bus naar Eldoret gekomen en de volgende dag hebben ze snel gewinkeld: een ijzeren kist, lakens, dekens, handdoek, teil, zeep voor kleren en voor je lichaam, lotion, enz enz. En toen voor 4 uur ’s middags moest ze zich melden in dezelfde school waar Anna in klas 2 zit. Petro ging mee, en toen de papieren geregeld waren gingen ze naar de uniform shop en kochten een bruine trui, en bruine rok enz. En toen was het zover en ging Esther naar kostschool. Na 6 weken was het zover en had ze een lang weekend vrij. Iedereen was benieuwd! Hoe was het Esther? Prima! Zei ze. Ja, het is een leuke school en ik heb een leuke klas.

Ze vertelde dat in haar klas een meisje een virus heeft, wat maakt dat ze niet goed en lang kan denken. En ze weten niet hoe ze het virus moeten behandelen. Dit motiveert Esther en ze heeft besloten om neurochirurg te worden om zulke gevallen te kunnen helpen. Enig. Ze heeft aardig gepresteerd en we zijn benieuwd of ze iets omhoog gegaan is in april.

Ze genoot van haar poncho en gehaakte sprei! Ze zegt: ik ga een gebedskrijger worden voor de Heer op school, mam. Ik gaf haar een knuffel en zei: go girl! De Heer zegene je. En komt ze weer op vakantie dan is ze relaxed en gezellig. Wat ze wel moest leren op school is met koud water douchen… bibber. Maar goed, alle Kenianen hebben het gedaan.

Hartelijk dank voor jullie trouwe hulp aan Esther!

Juni 2016
Esther werkt hard om het meeste uit haar laatste jaar te krijgen. Ze doet haar klusjes snel en zit vaak aan tafel tot laat te studeren. Ze heeft wel een eigen “tijdspad”, ze kan heerlijk een break nemen en 45 minuten in de douche doorbrengen en dan vervolgens tot 23.30 zitten leren, naar bed  en om 5 uur weer wakker. Maar ze vindt het allemaal prima, en ik zie dat de aunties haar lekker in haar ritme laten. Daarin is Rhoda haar voorgegaan, die had ook een ietwat afwijkend studie ritme; uit school eerst even een uurtje slapen, en dan leren.

Esther vond het heerlijk toen we samen met Anna, Joy en Rhoda in April in Happy Rock kwamen. Eindelijk weer leeftijdsgenoten in huis! En toen aan ’t eind van de week alle middelbare school leerlingen aanschoven was het een klein feestje. Dan is Esther zo maf als een deur en heerlijk zichzelf. Ook al is ze de enigste nog in de lagere school, ze heeft grote schik en een stevig zelfbeeld. Fijn zo!

We doen ons uiterste best om dit jaar het kindertehuis  te verhuizen naar Eldoret.

Mochten we verhuizen vóór november, dan mag ze bij auntie Yunah wonen tot ze klaar is, dat is in november dit jaar.

Lieve mensen: Hartelijk dank, voor jullie trouwe hulp aan Esther!

Warme groet, Nel Wanjala

September 2015
Esther doet goed haar best op school. Ze had tijdens het schoolreisje niet al haar geld op gemaakt, en had daarnaast ook  al wat geld gespaard. Dus ze dacht dat het eens tijd werd om te vragen of ze een mobieltje mocht kopen met Petro. Ja, hoor. Esther zal er zeker niet verkeerd mee om gaan.  Ze heeft een 2e hands smart phone gekocht en we appen soms heel wat af. Of alleen maar goede morgen! Gezellig zo!

Op school is ze 16e uit 39 studenten, in klas 7. Engels 82, rekenen 70, kiswahili 74, natuurkunde 84, maaatschappij leer/christelijk onderwijs 78. Totaal 388 van 500. Commentaar: een goede poging. Goed werk! Probeer 400 te halen.

Petro moest wel regels ten aanzien van het gebruik van de telefoon stellen:  niet in de ene hand de telefoon  en het huiswerk in de andere hand. Haha.

Esther blijft een kanjer met jonge kinderen. Zo relaxed, ze laat ze zo in hun waarde, prachtig.

Ze wordt ook ouder, en als één van de huismoeders iets verkeerd doet durft ze het gewoon te zeggen. En omdat ze dat op een rustige manier zegt, kunnen ze er mee omgaan.

Al met al heeft ze een goede vakantie gehad. Is opgeruimd en uitgerust aan het laatste kwartaal begonnen. Gelukkig zij wel! Want het onderwijzend personeel in de rest van het land staakt. Maar omdat Shelly  een privé school is, komen de juffen  wel naar hun werk.Enfin, we bidden voor het beste voor onze kids.

Lieve mensen, super bedankt voor jullie trouwe hulp aan deze lieve meid.

Harteljk dank! Nel Wanjala

April 2015
Ik ben de jongste huismoeder ☺ Hahaha. Dat zeggen de aunties. We hadden deze maand vakantie en ik hou ervan om bij de kleintjes te zitten, met ze te spelen, Matt porridge te geven en gewoon mee te doen met de dingen van de dag. ‘s Morgens hadden we 2 weken bij les, maar nu is het rustig en geniet ik van ‘een lege agenda!”. Als laatste: ik ben al aan ‘t sparen voor als we naar Eldoret verhuizen. Het is koel daar, dus ik heb al 50 euro gespaard om op de 2e hands markt warmere kleren te kopen! School gaat goed hoor.

Juli 2014
Goedendag daar. Hier ben  ik, Esther. Tja, (verlegen lachje) wat zal ik es zeggen. Kuch..kuch.. Eh, het gaat goed hoor, dat wel. Ik doe zo mijn eigen ding. Ik leef met de groep mee, maak grappen, help huismoeders met de kids, help kleintjes met hun huiswerk, en help de huismoeder met andere klusjes. En als niemand me roept?? Dan lig ik even heerlijk een uurtje te pitten op mijn bed, want het is vakantie, dus rustig aan.. Tussen de bijlessen van Patricia en de klussen door, hmm. Maar geen geklaag. Binnenkort wil mama Joy dat we onze eigen kleren gaan wassen pfff, dat wordt drukker. Nog maar even genieten van deze rust! Dag, fijne vakanties jullie daar!