Juli 2020
Esther kan momenteel door de lockdown niet naar school. Voor die tijd was ze wel bezig met haar opleiding, die te vergelijken is met psychologie en hulpverlening. Ze doet nu wat opdrachten thuis tot de scholen weer opengaan. Dit gaat nog wel even duren, want onlangs is afgekondigd dat de scholen tot 1 september dicht blijven. Het is afwachten hoe en wanneer ze haar studie kan afronden. Het werk dat ze bij het Rode Kruis doet, staat ook even stil. Voordat de coronacrisis uitbrak, had ze twee maanden een baantje, maar het salaris was zo laag, dat ze weer is gestopt. Nu doet ze wat counseling voor twee of drie cliënten op vrijwillige basis.

De maand april was een moeilijke maand voor haar. Toen was het een jaar geleden dat ze haar zus met de twee kinderen verloor. Nu gaat het gelukkig weer wat beter. Het is een goede, behulpzame meid. Ze was laatst nog een paar dagen bij haar tante op bezoek geweest om haar te helpen. Haar tante heeft een nierziekte en moet twee keer per week dialyseren. Hopelijk kan ze snel haar studie afronden, zodat ze ook echt kan gaan werken en zich kan gaan inzetten voor anderen.

November 2019
We ontvingen een bericht over Esther van Carolien. Zij is van Stichting Galilea, waarmee we samenwerken. Deze stichting heeft een studiefonds, waaruit ook de studie van Esther betaald wordt. Carolien woont, net als Esther, in Nakuru en kan zo beter een oogje in het zeil houden dan wij vanuit Eldoret. In principe proberen we haar ook steeds meer los te laten, omdat het goed is voor Esther om niet te veel aan het Happy Rock Center te blijven hangen, maar ook haar eigen netwerk op te bouwen en op haar eigen benen te gaan staan. Ze was nogal makkelijk. Als ze geld nodig had voor vervoer bijvoorbeeld, belde ze zowel het Happy Rock Center als Carolien. Hier kwamen we achter toen wij Carolien ontmoetten in Nakuru en Esther bespraken. Gelukkig bleek dat ze niet heel vaak uit twee vaatjes had getapt. We hebben dit met Esther besproken en nu belt ze bijna niet meer. Wij en Carolien moedigen haar aan om meer voor zichzelf te zorgen in plaats van voor ieder dingetje te bellen.

Het bericht van Carolien was dat het goed gaat met Esther. Ze is volop bezig met haar studie en ze geniet er erg van. Ze loopt nu stage in een ziekenhuis en heeft te maken met mensen die verslaafd zijn aan drugs, zelfmoordneigingen hebben of relatieproblemen hebben. Deze mensen leert ze begeleiden. Ze loopt ook stage bij Het Rode Kruis. Ze hoeft maar één of twee dagen per week naar school, de overige dagen loopt ze stage. Dit is goed voor haar netwerk en hopelijk levert het ook een baan op in de toekomst. Het is mooi om te zien hoe ze zich zo ontwikkelt.

Mei 2019
Het gaat naar omstandigheden goed met Esther. Ze is geslaagd voor haar opleiding, ze heeft haar certificaat gekregen en ze is net begonnen met een vervolgstudie psychologie. Aan een certificaat alleen heb je niet veel. Als het haar lukt om twee jaar door te studeren en een diploma te krijgen, dan zijn de vooruitzichten veel gunstiger.

Afgelopen tijd was erg turbulent voor Esther. Ze verloor in april onverwacht haar zus Mweni, haar nichtje en Happy Rock-zusje Agnes en haar neefje. Het was erg emotioneel voor haar, maar ze houdt zich vast aan Gods troost en op die manier is ze toch sterk. Komende weken zullen nog moeilijk voor haar zijn, omdat de spullen uit het huis van de overledenen overkomen naar Nakuru, waar ze nu woont, om uit te zoeken en te verkopen.

Tijdens het samenzijn in het Happy Rock Center na de begrafenis hebben we haar de gelegenheid gegeven om zelf een stukje te schrijven en hier zijn haar woorden:

I am doing not bad. Taking into consideration that I lost my sister, my niece and nephew, I am actually mourning. My family died in a very difficult manner. Investigations are still going on and we still don’t know how they died. It is a very hard time for me to go through. We just came from funeral with many of the older Happy Rock children, the older ones they came to support me in the funeral together with aunt Petro and uncle Meshack.

At the moment I am in Happy Rock making decisions and resting a bit after these turbulent days. Mama Joy is here and we have talked a lot.

Normally I live in Nakuru, with a friend, who has also partly sponsored my education for the last four years. She supports me in another college that I have just started. This is psychology in counseling. I am so glad that I develop more.

Thanks for your prayers, for being there for me. It has be a help to me. Keep praying for me. I will make it.

With love,
Esther

Oktober 2018
Esther Star heeft van de sponsors bij elkaar een laptop gekregen en ze is er super blij mee. Hartelijk dank!

Nieuwe ontwikkelingen in het leven van Star schudden haar fundamenten. Ze is inmiddels 20 en op een goede dag werd ze gebeld door haar zus dat er visite was. Een oom uit de buurt. Die wilde met haar praten. Na 12 jaar! Van het één kwam het ander en algauw had ze verschillende familieleden aan de lijn waar ze nog nooit mee had gesproken, waar ze het bestaan niet vanaf wist. Wat een schok. Dit gebeurt vaker met kinderen in kindertehuizen. Omdat de familie hoort dat ze een sponsor hebben, denken de familieleden: het is beter dat wij ons teruggetrokken houden tot hij of zij 18 is, anders moeten wij het zelf financieel weer trekken en dat kunnen we niet. Nu heeft hij of zij een sponsor, dus hup, lekker leren, jij. En ze snappen gewoon niet hoe vreselijk zeer het doet om dit te ondergaan.

Star belde me op, op school, of ik langs kon komen. Het was erg belangrijk. Ik ging en vond haar in de put, verward, blij, maar ook zo boos. We hebben het enkele weken gegeven en ze is er door de weken heen aan gewend geraakt. Ze heeft meer familie. Sommigen met een flutexcuus en anderen met een geldig excuus, kinderen van nichten en neven die van haar bestaan niet afwisten.

Wat ik bij Star op prijs stel, is haar openheid. Ze zegt: ‘Mam, ik ben wie ik ben vanwege jou en dad, de tantes en uncle Meshack. Maar dit is mijn bloed. Ik zal ze langzaam gaan leren kennen.’ En dat is goed.

Ze weet dat ik weg ben, naar Nederland voor het onderwijs van mijn zonen, en ze weet dat we maar een appje van elkaar verwijderd zijn.

Februari 2018
Esther is begonnen op het Baraton college in Eldoret met een studie guidance en counseling  (G&C) (begeleiding en counseling). Het bleek een kostschool te zijn, dus snel van alles gekocht en bij elkaar verzameld: emmer teil, lakens, deken, toiletteries enz. Ik zette haar af en ze werd welkom geheten en naar een meisjes-kamer gebracht met  minstens 5 stapelbedden. Er waren studenten van verschillende richtingen, en maar 1 van G&C. Er komen er nog drie werd me verteld.

Tussendoor had ze een allergie aanval veroorzaakt door medicijnverandering. Die arme meid zat onder de vlekken, en haar mond vol met wondjes. Maar ze hield zich kranig.

Op de 28ste heb ik haar weer afgezet bij het college. Ze werd weer gezellig ontvangen. Helaas is er nog maar 1 G&C student, dat is zij. Meshack is vandaag op bezoek bij een een andere campus van Baraton; kijken of er daar wel G&C studenten zijn, dan kan ze in april hopelijk daarheen. Nu doet ze veel kennis op en dat is nog steeds bruikbaar maar niet op de lange duur, dan moet je met mede-studenten kunnen oefenen in het counselen. Je moet bijvoorbeeld drama’s doen dat jij de counseler bent en de cliënt creëert een probleem, voor jou om mee te werken. De klas observeert en geeft commentaar. We hopen het beste, en ze geniet ervan. Thuis is ze ook lekker actief!

Oktober 2017
Esther Star is in haar laatste jaar bezig van het voortgezet onderwijs. Ze wil graag hier na psychologie studeren en als dat niet mogelijk is ICT. Maar mensen en kinderen helpen doet ze het liefst. We hopen dat zij haar jaarexamen goed voorbereid. En wij bidden dat ze geen last zal hebben van faalangst en examenvrees, enz.

In de aprilvakantie kwamen er mensen van de stichting Galilea die vanuit hun educatie fonds Esther (gedeeltelijk) supporten en ook hierna helpen via hun Hoop, Hulp en Ontwikkeling programma. Zo fijn voor Esther om te zien hoeveel mensen God voor haar in actie brengt. Dit zegt in andere woorden: Ik hou van jou, Esther en Ik zorg voor je, ook als is je moeder er niet meer en je vader zorgt niet voor je, Ik wel. En dat is zo’n getuigenis.

Ze geniet van onze vriendschappen en liefde en we zijn zo’n gezin voor haar. Ze zei gelijk: volgend jaar ga ik in Eldoret studeren mam, ik kom hier, hoor. Haha. God heeft Zijn plan met haar en samen lopen we stap voor stap die toekomst in met haar. En ook samen met en dankzij uw hulp. Samen gaan we verder en zien waar de Heer haar plaatst. Hij heeft een plan met haar leven en we doen ons best om te luisteren naar Zijn leiding.

Hartelijke dank, lieve mensen, voor jullie jarenlange trouwe hulp.

April 2017
Het gaat goed met Star. Ze wordt een volwassen vrouw die de problemen van het leven, de uitdagingen van kostschool en de waarden van goede zorg nu weet te waarderen. Ze kan gepassioneerd haar oogpunt verdedigen en toch ook luisteren naar anderen. Het is een warm en lief mens.

Star had de afgelopen vakantie drama-wedstrijden op landsniveau. Alle county scholen in de provincie namen het tegen elkaar op. Stars school kwam zo goed uit de bus dat ze nu naar nationale wedstrijden mogen!

Op school gaat het redelijk, ze blijft een middenmootstudent of net eronder-student. Ze wordt regelmatig gemotiveerd via telefoontjes van Vincent en Oloo die haar voor blijven houden waarom ze bepaalde vakken nodig heeft. Haar zus, waar ze in de vakantie woont, heeft zover nooit geleerd en daagt haar totaal niet uit. Ze zit nu in het examenjaar en denkt na over wat ze wil doen hierna. Ze denkt aan kinderverzorging. In april komt ze naar Eldoret en praten we er meer over.

Stars zus woont tegenwoordig samen en haar man heeft een winkeltje. In de vakanties helpen Star en Agnes haar met verkopen. Een leuke ontwikkeling, die hen dichter bij elkaar brengt als familie.

Hartelijk dank lieve mensen voor jullie trouwe hulp aan Star, ze blijft een schitterend mens.

Juni 2016
Esther heeft het eerste termijn goed afgemaakt en was zelfs de leerling die het meest had ingehaald. Haar resultaten waren allemaal een klein beetje omhoog. Het kon natuurlijk ook bijna niet anders, want er waren er vast niet veel die lagere punten hadden.

In de vakantie waren we in Mombasa, en spraken met alle middelbare studenten die in onze buurt studeren. We riepen ze een voor een in het kantoor en spraken over het rapport en gedrag. Esther kwam het kantoor in en al gauw gaf ze antwoorden die leken op een verdediging. Fronsende wenkbrouwen en verwijtende woorden. Esther is een erg emotionele meid, wat gauw in tranen is. Ze had samen met Joyce besloten dat ze voor hun zakgeld wel een sportuitje konden doen naar een andere school, en dan belden ze later Oloo wel op of hij hun zakeld kon sturen. Want als we Oloo eerst bellen, zei ze, dan zegt hij toch nee.

Ik besloot haar uit te dagen en uit te rekenen wat we in alle jaren voor haar betaald hebben. Er zitten nu 10 kids in middelbaar onderwijs, daarom moeten we nu sommige activiteiten overslaan. En dat boven alles, zij nog steeds minderjarig is en zulke dingen niet zelf kan beslissen en ook  geen ‘zielige-ik’ houding moet hebben want wat hebben we nu eigenlijk geweigerd? Tja, kijkend naar de feiten viel het eigenlijk wel mee. We baden samen voor een betere communicatie en groei in de Esther’s emoties.

Gisteren was het ouderdag, en Joyce’s zus had genoeg geld voor de reis. Ik sprak Esther en ze klonk prima. Ze hebben een ‘games day’ op 23ste juni. Esther doet badminton en Joyce tafeltennis. Ook zijn ze uitgekozen om mee te doen aan een “Dream Come True Talent Search”, een competitie tussen verschillende scholen. Esther doet mode en muziek, ze speelt gitaar. We zijn benieuwd en hopen dat het niet te duur is. Deze dag is op 20 augustus in the Catholic university of East Africa in Karen, Nairobi. Het is de bedoeling dat ze met de bus gaan. Het enthousiasme spat er vanaf! Meshack, onze kantoor manager, gaat de onkosten bekijken.

Hartelijk dank lieve mensen voor jullie trouwe hulp aan Esther, gepassioneerd als ze is, zal ze opgroeien en een zegen zijn voor velen. God maakt geen fouten. Wij zijn zijn werktuigen. Dank voor alle support!!

Warme groet, Nel Wanjala

September 2015
Esther heeft het 2e termijn van school achter de rug. Vakantie gehad en rust genoten in huis bij zus Mweni. Samen met Agnes hebben ze de huishoudelijke taken verdeeld en genoten ze van de Mombasa zon. Ook kwamen ze regelmatig naar Happy Rock voor een bezoekje en natuurlijk om school info uit te wisselen.

Tijdens deze periode bezoekt ze ook de kliniek en krijgt haar voorraad medicijnen mee voor de volgende weken. Het gaat goed met haar gezondheid en ze is lang en ziet er sterk uit.

Esther Star had vorig jaar een gemiddelde van 31.64 en nu 25.91. ze stond op 122ste plek en nu op 143ste  plek uit 169 studenten. Het gaat niet lekker op school.

Engels 39, Kiswahili 35, Rekenen 19, Physics 11, biology 13, History 34, Geography 29, Christian edu 39, computer studies 19 en business studies 24.

Het studeren zonder ‘moeder’ als stok achter de deur, is moeilijk. Zelfstandig leren, zelf gemotiveerd blijven, het gaat allemaal niet vanzelf. Het kost veel gebed, telefoontjes, aanmoediging en bezoekjes. We gaan ze meer bezoeken is onze conclusie van haar eigen zus heeft het niet in zich. Klachten en nooit genoeg geld en geen tijd zijn de woorden die ze altijd herhaalt. We houden er maar over op. Star zit er ook mee en weet dat ze zo is.

Toch is het ook zo dat ze in een seizoen zit van haar leven dat alles op een laag pitje gaat, en straks stapt ze in een college en haalt weer zessen en zevens. Dit was ook het geval met Mercy, onze oudste, die nu ook universiteit heeft gedaan. We geven de hoop niet op!

We zijn dankbaar dat jullie ons en onze Star zo trouw helpen! Warme groeten, Nel Wanjala

April 2015
Esta – Star, ja zo hebben ze mijn naam gespeld op mijn geboorte papier. ‘t Is wat he. Konden ze nu niet denken dat je Esta als Esther spelt? Enfin. Het is lekker vakantie en ik ben thuis bij Agnes en mijn zus. Beetje uitslapen, soms naar HRC en bijkletsen met Rhoda en Esther T. Ik kook en Agnes veegt en doet de afwas. Ik vind het niet gemakkelijk om zelf studie te doen op school, maar hoop dat het beter gaat volgend termijn. Ik heb mijn schema’s dus de planning is er wel. Bid maar voor me. Vorige week in HRC lekker met mama Joy bijgekletst.

Juli 2014
Hallo lieve allemaal, is het goed met jullie? Hier is het oké, met ups en downs. Up toen ik gedoopt werd, wow wat een belevenis om in openbaar te zeggen dat ik in Jezus geloof. En down als ik bergen huiswerk en toetsen enz. heb. Ja, ik zit in het laatste jaar van de lagere school en dat is geen grap. Maar goed, Patricia helpt deze 2 weken met waar ik zwak in ben. En dan… ga ik op kamp!! Met Joyce samen in klas 8 gaan we op kamp naar Nairobi! We gaan de regeringshuizen zien van binnen! En meer van zulke excursies, dus ik heb er reuze zin in. Ik heb ook een nieuwe bril gekregen dus ben er klaar voor: voor de trip, voor examens en voor de toekomst! Groeten en ‘k hou u op de hoogte hoor!