Juli 2020
Een groot verschil voor Eric ten opzichte van de vorige update over hem. Inmiddels woont hij (grotendeels) bij de broer en schoonzus van Petronila en hij heeft het er goed naar zijn zin. Hij is ook naar een andere school gegaan, een school in die regio. Hij had niet heel veel tijd om te wennen, want na een paar maanden gingen de scholen dicht in verband met het coronavirus. Inmiddels is bekend dat de scholen pas op 1 september weer opengaan, dus voorlopig blijft hij thuis. Hij is onlangs nog een aantal weken in het Happy Rock Center geweest, omdat hij nog niet officieel over is naar het nieuwe gezin. De papieren zijn nog niet getekend, dus zolang maken we hem nog niet helemaal los van het Happy Rock Center. Natuurlijk blijft hij altijd welkom op het Happy Rock Center, maar het is de bedoeling dat het pleeggezin wel echt zijn nieuwe familie wordt, dus dan moeten we zoveel als mogelijk ons best doen om dat te laten slagen. Hij is gezond en blij en daar zijn we dankbaar voor.

Vanwege de lockdown zijn ook de kerken dicht, waardoor de oudste jongens, waaronder Eric, nu kerkdiensten organiseren in het Happy Rock Center. De kinderen zelf spelen hierin een actieve rol. Eric neemt graag de leiding van de muziek op zich. Geweldig! Zonder schroom zingt en danst hij de andere kinderen voor. Geniet van het filmpje!

November 2019
Het is vakantie, grote vakantie. Eric kwam thuis met een redelijk rapport. Zijn score is gemiddeld. Hij zou beter kunnen, maar hij vindt het wel prima zo. Een beetje moeite ergens voor doen is goed, maar niet te veel. Als hij een klusje mag kiezen, kiest hij altijd voor datgene wat het minste energie en tijd kost. Dit typeert Eric wel een beetje. Niet dat hij te beroerd is om iets te doen, maar liever niet te veel, of het moet echt zijn interesse hebben.

Nu het vakantie is, gaat hij met de andere jongens elke ochtend voetballen bij de club van de kerk en om de week met Rico mee naar de boerderij van een bevriende boer. De kinderen mogen om de beurt met een paar tegelijk een dagje komen boeren. Dat vinden ze helemaal geweldig. Eric, onze boer, is dan helemaal in zijn element. Er staat ook een fiets waar ze om de beurt een rondje op mogen rijden. Lekker tijdverdrijf en leerzaam, want ieder Afrikaans kind moet op zijn minst groenten kunnen verbouwen en een koe kunnen melken. Daarnaast gaat hij binnenkort met drie anderen uit het Happy Rock Center vijf dagen op kamp van de kerk. Eric is geïnteresseerd in Bijbelse dingen en houdt van gezelligheid met andere kinderen, dus dat wordt vast een groot succes.

Verder gaat er binnenkort aardig wat veranderen voor Eric. Zoals u inmiddels weet moeten we van de overheid in kleinere groepjes van maximaal acht kinderen gaan wonen. De kinderen moeten dan ook permanent dezelfde verzorgers hebben. Hij zit in de pilotgroep, het eerste groepje kinderen dat permanente verzorgers krijgt en bij een van de ‘aunties’ thuis gaat wonen. Voor ons allemaal spannend. In principe gaat hij dan ook naar een andere school, maar als dat nog niet lukt binnen nu en januari, dan blijft hij nog op dezelfde school. Hoogstwaarschijnlijk woont hij, als de volgende sponsorinformatie komt, bij ‘auntie’ Loice.

Het zou ook kunnen dat hij niet bij ‘auntie’ Loice gaat wonen. Toen we Eric vertelden over de veranderingen die komen, zei hij direct dat hij bij ‘auntie’ Petronila wil wonen. Hij zei het met veel overtuiging. Toen we het er met elkaar over hadden, vertelde Petronila dat Eric vorig jaar twee maanden in de vakantie bij haar broer heeft gewoond. Ze had hem meegenomen voor een bezoekje en hij is daar gebleven. Haar broer en schoonzus hebben een oudere zoon van 23 jaar en verder vier jongere meiden. Eric was een beetje de zoon die ze graag nog zouden hebben. Ze hadden een erg goede klik en het is ook in het land van de stam waaruit Eric afkomstig is. Petronila gaat overleggen of het mogelijk is dat hij bij hen gaat wonen. Als er al zo’n goede klik is en dat dat de reden is van zijn overtuiging dat hij bij ‘auntie’ Petronila wil wonen, dan zou dit een hele mooie optie zijn.

Mei 2019
Eric is een goedlachse, zorgzame jongen die houdt van plagen, op een positieve manier. Dat kan je ook altijd aan hem zien, want als hij iets onzinnigs zegt, dan moet hij lachen. Met spelletjes speelt hij vals, en niet één keer, maar altijd. Hij wil graag de beste zijn en het maakt hem niet zo uit hoe, maar ook dat kan je altijd aan hem zien.

Je moet hem een beetje aansporen in het netjes houden van zijn spullen. Zijn schoolboeken gooit hij zomaar neer en zijn kledingkast is een rommeltje. Onlangs kwamen er kleren mee uit Nederland en ook hij had nieuwe shirts en broeken gekregen. Een van zijn shirts had hij ’s nachts echter buiten laten liggen en toen waren de honden ermee aan de haal gegaan. Het was helemaal kapot. Toen hebben we wel goed met hem gepraat. Eigenlijk moet hij dan een beetje lachen en ziet hij niet helemaal de ernst ervan in. Ik heb hem verteld dat hij geen nieuwe kleren meer krijgt totdat we zouden zien dat hij verantwoordelijk met zijn spullen omgaat. Nu doet hij wel beter zijn best.

Hij is echt onze boer. Zo slecht als hij op zijn kleding past, zo goed past hij op de kippen. Hij is vooral degene die de zorg voor de kippen op zich neemt en hij gaat soms zo ver dat hij de tuin gaat vegen, omdat hij het niet mooi vindt dat er rommel tussen of op de planten ligt. Hilarisch, maar dit zegt dus hoeveel hij om het buitenleven geeft.

Op school gaat het goed. Hij doet zijn ding en haalt goede cijfers. Thuis is hij gesteld op aandacht van Rico of mij. Graag komt hij even wat vertellen of gewoon bij ons zitten om te kijken wat we doen of hij helpt Rico als hij aan het klussen is rondom het huis. Het is een fijne jongen met een goed hart.

Heel hartelijk dank voor uw steun aan hem!

Oktober 2018
Eric wordt een leuke, lange jongen die van alles wil weten. Hij is nieuwsgierig is van aard. Hij zit goed in zijn ritme en op school doet hij goed mee. Hij kent de onderwijzers, hij weet wat er van hem verwacht wordt en hij weet wat hij kan. Hij heeft veel meer zelfvertrouwen dan vorig jaar. Hij begrijpt ook best veel en hij houdt ervan om met je te praten als je hem van school haalt. Hij vertelt over wat er in de klas gebeurde en ik over wat er onderweg gebeurde op de weg. Het is een vriendelijke, zorgzame jongen.

Hij is nog steeds gek van (zijn) kippen en ik noem hem wel eens onze kippenboer. Dan zeg ik: ‘Hé, jij gaat zeker 1000 kippen verzorgen en dan verkopen, hè. En een andere groep houd je zeker voor eieren?’ En dan lacht hij en zie je hem denken. Hij helpt Petro bij het schoonhouden en kijkt ‘s avonds of ze allemaal binnen zijn. Als er iemand één buiten heeft gelaten en die kip is gesneuveld door de honden, dan is Eric wel geraakt, hoor. Maar uncle Meshack houdt ook van kippen en koopt er regelmatig enkele kleintjes bij, dus dan is het leed weer gauw vergeten.

Eric weet dat ik nu in Nederland ben en Luke en Ben met school begeleidt. Hij weet dat ik voor mijn oude moeder zorg en maakte er grapjes over. Hij weet dat ik geld zoek voor hem en zijn leeftijds- en huisgenootjes voor als ze naar de middelbare school gaan. Hij wilde wel dat ik soms op Whatsapp met hem praat over hoe het met ons gaat. Petro is de nieuwe mam. Hij vond het ook beter dan al de nieuwsgierige vragen van kinderen op school. We spraken samen af dat we Petro ‘mam’ noemen en Oloo of John ‘dad’.

Zover gaat alles goed met Eric.

Februari 2018
Hij kwam uit school en vertelde met grote ogen: “Er zijn enkele gevangenen ontsnapt uit de gevangenis mama Joy”. Ik: “ Wow, dan moeten we de poort deur maar goed op de grendel doen he”.. Hij was er zenuwachtig van, op school hadden ze het natuurlijk goed opgeblazen. Mijn nuchtere reactie maakte hem bijna aan het lachen.

Hij heeft een zwarte kip genaamd Talia, en die had 2 kuikens. De ene rende steeds achter Matthew aan; die besloot een steen op het kuiken te gooien. Hij realiseerde zich nog niet helemaal dat dood dood is. Nu wel. De andere werd gedood door de hond; Diana opende het hondenhok! Ik zei: ik koop voor jou in ieder geval 1 nieuwe kuiken. Van de week kreeg ik via via 2 kuikens van ongeveer 1 maand. Prachtig! De grijze is voor hem, ze lijkt op de zwarte, en heet Grace.

Eric maakt het verder goed. Voetbal, kerk, huiswerk, het rolt allemaal goed. Hij is best al verantwoordelijk, en zorgzaam voor de jongeren. En hij houdt van lekker buiten spelen.

Oktober 2017
Het gaat prima met Eric. Een nieuwe uitdaging voor hem is dat hij de hele dag naar school gaat. Hij kan het aan, omdat hij het voorbeeld is voor Tim en Barak. Tim huilde dat hij niet meer mee mocht na de lunch als ik de kleuters ophaal. Ik zei: Tim, kijk naar Eric, hij is ook groot. Eric zegt dagelijks: ‘Mama Joy, 4.30 ben je er?’, dan kunnen ze nog even spelen, 4 uur zijn hij, Tim en Barak klaar met leren.

Het was regenseizoen en we hadden voor iedereen laarzen gekocht. Het schoolterrein is een modderpoel en de schoenen zijn niet op tijd droog. Dus laarzen aan. Ze vonden het prachtig.

Hij gaat graag naar de zondagsschool en geniet van nieuwe vriendschappen. Hij komt meer met verhalen en spreekt prima Engels.

Eric zit in de derde klas. Zijn rapport:

Engels taal 60.

Kiswahili taal 74.

Rekenen 50.

Natuurkunde 79.

Maatschappijleer 69.

Godsdienst 88.

Totaal 418 uit 600.

Zijn positie in de klas is 15ste uit een klas van 22.

Er kwamen 2 tandartsen van de tandartsenschool. Ze komen uit onze kerk.  Zij ‚adopteren‘ kindertehuizen en worden gesponsord door giften uit de USA. Geweldig hè? Eric en Mike moesten terug komen voor verdere behandeling. Oefenen: mond wijd open!

Hartelijk dank lieve mensen voor jullie trouwe hulp aan Eric. Het gaat fijn zo!

April 2017
Eric is superblij om eindelijk in Eldoret te wonen. Ze kwamen eind januari aan en Eric is zelfs bijna niet verkouden geweest, terwijl bijna de hele groep dat wel was. Hij is punctueel en draagt dagelijks een t-shirt onder zijn uniform. En je vindt hem bijna nooit zonder slippers aan. Hij houdt van schoon zijn en ziet er in uniform piekfijn uit.

Ik rijd ze naar school `s morgens en hij is altijd blij om me te zien en ook uit school komt hij glimlachend naar de auto. Hij laat zich nog graag insoppen door me en afdrogen. Duidelijk… we hebben elkaar gemist en halen het in. Op school gaat het goed, hij houdt zijn boeken netjes.

Zaterdag zijn we weer gaan voetballen, Onze kerk heeft een voetbal- en een basketbalveld. Onze Benjamin helpt ze met de (provinciale) weg oversteken en dan lopen ze ongeveer 30 minuten (goede warm-up). De jeugdpastor en enkele actieve vaders waren blij om te horen dat onze jongens al jaren op een voetbalclub zitten.  Ze spelen ook tegen andere scholen.

‘s Zondags haal ik ze op en gaan we naar dezelfde Mission kerk. Zondagsschool is actief en ze hebben het naar hun zin. Eric er toppie uit, hij houdt ervan om zich netjes te zijn. Hij zingt en leest goed mee en geniet van de gezelligheid in de kerk. Hij is een van de ouderen nu en hij doet het goed. Thuis geniet hij van Matthew en na zijn huiswerk zijn ze veel samen te vinden.

Dank jullie wel lieve sponsors voor alle support aan deze kanjer!

Juni 2016
Het wordt steeds meer een regelaartje, onze Eric. Hij houdt alles in de gaten, en helpt mee zodat ieder eten heeft, ieder genoteerd is, en niemand vergeten wordt. Het is een echte kleine leider. Hij baast al aardig over zijn jongere huisgenoten, maar niet op een nare manier.

Hij voetbalde zaterdags met de groep, maar kreeg een flinke harde bal tegen zijn hoofd. Dat was het einde. Hij blijft nu liever thuis spelen, lekker veilig in de tuin.

Op school: engels van 40 naar 44, lezen van 88 naar 92, kiswahili van 42 naar 64, rekenen van 20 naar 30, social studies van 58 naar 70, natuurkunde van 40 naar 86, totaal van 288 naar 386.

Juf: “Goed werk! Een verbetering van 98 punten! Maar toch beter je best doen in engels en rekenen.”

Hartelijk dank voor jullie trouwe hulp via deze kanjer.

Warme groet, Nel Wanjala!

September 2015
Eric maakt het goed. Hij is en blijft een goede zanger en aanbidder. Hij zingt met ogen dicht en zijn handen opgeheven.

Op school laat hij soms zijn pittige kant zien. Laatst ging hij zelfs zo tegen te juf in dat hij haar begon te slaan! Toen ze hem op de straf-stoel zette glipte hij er stiekem vanaf en verstopte zichzelf achter de watertank achter de school. Ook nam hij de schoolschoenen van de hele klas mee en verstopte ze allemaal achter de tank. Hij liet duidelijk zien dat hij het niet met juf eens was, en dit alles omdat hij enkele woordjes fout had geschreven. Daar baalt hij van. Hij doet zo zijn best om alles goed te doen. ’n Kleine perfectionist is het! Zijn cijfers zijn omhoog gegaan!

Eric is meestal vriendelijk en zacht. Hij houdt ervan om je stiekem te kietelen en dan weg te duiken. Hij kan sluipen en vindt dat prachtig. Hij speelt prima met Timo en Barak. Niet meer zoveel met Jude, want Jude hangt meer met de grote jongens en Eric is nog wat jonger in zijn gedrag, houdt nog van de zandbak en de schommel. Op school gaat het verder goed hoor.

Zijn moeder kwam langs en wilde Eric meenemen naar huis. Dat was een moeilijke dag, want ze heeft Eric destijds bij de rechtbank zelf afgegeven aan de regering. Nu kan ze hem niet zomaar ophalen hè. We zijn geen tante waar hij aan ’t logeren is. Dit snapte ze maar moeilijk. Eric vond het naar om haar zo verdrietig te zien maar toen ze weg was was hij weer gauw aan ’t spelen. Als we ’t erover hebben is hij stil.  Maar zo te zien gaat het nu nog niet zo diep. Verder is hij lekker gezond en heeft nergens last van.

Lieve mensen, dank voor jullie support aan deze kerel! Een lekker jong is het.

Warme groet, Nel Wanjala

April 2015
Hallo daar. Ik ben een goede zanger en hou ervan in zondagschool en eigenlijk overal over God te zingen. Hij maakt me blij. We hebben allemaal mooie sport schoenen gekregen van vrienden. Mooie he. Met mijn mooie kleren aan en nieuwe schoenen zie ik er goed uit hoor. Ik hou van netjes zijn. Ik hou ook van mama’s kriebelen, in hun nek, onder hun voeten, dan kruip ik stiekem onder tafel.. Het gaat goed hoor, ik speel lekker met Barak en Tim en de kleinere kinderen.

July 2014
Haha, daar ben ik. Beetje verlegen maar steeds minder hoor. Op school gaan mijn sociale vaardig-heden vooruit! Mijn persoonlijkheidsvaardigheden ook, ik word creatief, ben flexibel en maak mijn werk af. Ik stoor echter wel eens de anderen, ik volg de instructies niet zo goed. Aan de andere kant: Ik begin beter te worden in gymles en harder te rennen. Langzaam maar zeker leer ik voetballen en over ‘t muurtje van de zandbak springen. En als ik dat gedaan heb hang ik even aan Mama Joy’s nek, want pfff.. dat was wel een hele belevenis. Ik noem haar vaak uncle John haha, die grap gebruik ik al maanden. Het gaat goed hier hoor, en ik maak het niemand te lastig. Een van de huismoeders is mijn favoriet, en ik de hare. Dat is leuk. Ze gaf me nieuwe sandalen. Lief he. Oke, ik ga weer verder spelen! Tot later!