Juli 2020
Een groot verschil voor Beatrice ten opzichte van de vorige update over haar. Ze woont niet meer in het grote huis van het Happy Rock Center, maar bij Loice, een van de medewerksters die Beatrice, Barak en Noel in haar gezin heeft opgenomen. Ze blijft nog steeds onder verantwoording en financiële steun van het Happy Rock Center, maar in een gezinssituatie zoals de regering het wil. Ze noemt Loice en haar man nu ook papa en mama en hun kinderen zijn voor haar broers en zussen geworden. Ze gaat met de jongste dochter van Loice mee naar een andere school dan waar ze eerst zat. Deze school is wat kleiner, in de hoop dat ze haar goed kunnen begeleiden bij het leren. Het was voor ons spannend hoe het zou gaan bij Loice in huis, maar het gaat boven verwachting goed. Ze ziet er goed uit en voelt zich op haar gemak. De kwaliteit van zorg vinden wij nu al verbeterd en dat zit hem vooral in het ‘familie zijn’. Daarnaast is haar Engels nu al flink verbeterd. Echt fijn om te zien! Het huis is in de buurt van het Happy Rock Center, dus geregeld gaat ze met Barak en Noel even langs om de anderen te zien.

Momenteel is Kenia nog in een lockdown. De scholen en kerken zijn dicht, dus de kinderen zijn thuis. Gelukkig is er niemand ziek en het gaat allemaal goed. De scholen gaan pas op 1 september weer open, dus voorlopig krijgt Beatrice nog thuisonderwijs.

November 2019
Op dit moment is het vakantie. De kinderen hebben ruim twee maanden vrij. Beatrice vindt het helemaal prima. School is moeilijk voor haar en ze kwam dan ook thuis met een mager rapport. Ze zou het schooljaar over kunnen doen, alleen mogen de leerkrachten dat niet meer verplichten van de overheid, dus moeten wij zelf bepalen of ze het schooljaar over moet doen. We denken erover om te kijken of een privéschool een optie voor haar is. Daar is het onderwijs vaak kleinschaliger. In een kleinere klas met meer aandacht zal het waarschijnlijk makkelijker voor haar zijn om de lesstof op te pikken, want het kost alleen meer tijd nu, het is niet dat ze het niet kan. Inmiddels weten we ook waardoor het waarschijnlijk komt dat ze niet zo makkelijk meekomt. Er is onlangs HIV bij haar geconstateerd en is ze met medicijnen gestart. De andere kinderen in huis met HIV hebben ook moeite met leren, dus dat zou de mogelijke oorzaak kunnen zijn.

Nu het vakantie is, geniet Beatrice van het thuis zijn, uit logeren gaan bij een van de ‘aunties’, ‘aunties’ helpen en vooral ook van het gezelschap van de andere, grotere meiden die terug zijn van kostschool. Het is echt een gezelschapsmens, ze houdt van gezelligheid en een grapje. Ze kan dan zo lekker ondeugend kijken. Ook vindt ze het fijn om gericht bezig te zijn. Een bevriende boer heeft de kinderen uitgenodigd om in groepjes op de boerderij te komen helpen. Ze geniet erg van dieren verzorgen en gewassen water geven. Voor een Afrikaans kind is het ook een beetje een must om dit te kunnen. Zo krijgen ze dat mooi mee.

Er gaat binnenkort aardig wat veranderen voor Beatrice. Ze gaat samen met twee andere kinderen bij ‘auntie’ Loice wonen. Zoals u weet moeten we van de overheid in kleinere groepjes van maximaal acht kinderen gaan wonen. De kinderen moeten dan ook permanent dezelfde verzorgers hebben. Ze zit in de pilotgroep, het eerste groepje kinderen dat permanente verzorgers krijgt en bij een van de ‘aunties’ thuis gaat wonen. Voor ons allemaal spannend. In principe gaat ze dan ook naar een andere school, maar als dat nog niet lukt binnen nu en januari, blijft ze nog op dezelfde school. Hoogstwaarschijnlijk woont ze, als de volgende sponsorinformatie komt, dus bij ‘auntie’ Loice.

Mei 2019
Beatrice is een heel behulpzame meid. Als er een ‘aunty’ in huis vraagt of er iets gehaald of schoongemaakt kan worden, dan staat Beatrice vooraan. In de vakanties en op zaterdag moeten de kinderen voordat ze gaan spelen eerst hun klusjes doen en Beatrice kan beter schoonmaken dan sommige grote meiden. Ze geniet er ook van om lekker bezig te zijn met haar handen en te spelen. Soms is ze iets te wild en komen de kinderen klagen dat ze per ongeluk iemand geslagen heeft. Dan moeten we dat weer corrigeren, maar ze heeft een goed hart.

School daarentegen is niet haar favoriet. Ze is er ook niet zo erg in geïnteresseerd. Ze is dromerig, maar misschien wel omdat ze het moeilijk vindt. Wanneer ze thuiskomt, dan heeft ze vaak haar schoolwerk niet af en moet ze het thuis naast haar huiswerk doen. Dan weet ze vaak ook helemaal niet wat nu precies de bedoeling is. Als een ‘aunty’ met haar gaat zitten om haar te helpen, dan gaat het wel beter, maar langzaam. We zullen zien hoe dit zich ontwikkelt.

Onlangs heeft ze allemaal nieuwe kleren gekregen. Vrienden uit Nederland brachten die mee. Nou, daar is ze maar wat trots op. Op zondag naar de kerk vindt ze het heel leuk om haar mooiste kleren aan te trekken en daar doet ze ook erg haar best voor. Ze is een vrolijke, blije meid.

Heel hartelijk dank voor uw steun aan deze mooie meid!

Oktober 2018
Het gaat lekker met Beatrice. Ze zit goed in haar vel en zij en de andere meisjes zijn een lekker groepje. Ze is pienter en snel en op school gaat het goed. Ze komt thuis en vecht bijna met Diana wie het eerst de informatie van de juf kan vertellen. Als Diana vertelt, luistert ze alert voor het geval dat Diana iets vergeet. Ze groeit goed en wordt iets langer en slanker.

Ze gaat naar de Bijbelclub op zaterdag en geniet van het uitgaan. Samen met Riziki en nog zes anderen gaat ze in de ‘matatu’ (openbaar vervoer) naar de kerk. Daar leren ze drama, zingen en Bijbelverzen en krijgen ze limonade en koekjes. Belangrijk is het contact met andere kinderen, dit maakt ze ‘gewone’ kinderen. Riziki is al eens bij iemand blijven slapen en ik hoop dat Beatrice ook haar eigen vriendinnetje(s) vindt.

Thuis is ze relaxed en tevreden.

Febrauri 2018
Beatrice is erg blij met haar nieuwe pop nog voor haar verjaardag (meegekregen uit Nederland). Hij ligt op haar bed. Ze heeft er veel bekijks mee, ook van visite. Afgelopen weekend was er een middelbare school op bezoek, en een van de grote meisjes liep genietend met de pop in haar armen.

Bea begint wat sterker te worden en gaat wat soepeler naar school. Vorig jaar keek ze soms om zo van: “moet ik echt naar de klas”, maar nu gaat het beter. Even nog zwaaien en weg is ze.  Van de week stond ze met een klein buurmeisje te praten bij school. Ze gaat ook meer naar de winkel met Diana, of Eric.

In de kerk gaat het goed. Zingen, zondagschool, koekjes en limonade, en mooie kleren aan. Dan geniet ze en is ze relaxed.

Oktober 2017
Het was regenseizoen en we hadden voor iedereen laarzen gekocht. Het schoolterrein is een modderpoel en de schoenen zijn niet schoon en weer droog aan het eind van de dag. Dus iedereen laarzen aan. Ze vonden het prachtig.

Beatrice is aardig gesetteld en aan haar nieuwe juf en de school gewend. Ik breng hen naar school om 7 uur ‘s morgens en haal de kleuters na de lunch, om 13.30 uur, weer op. Ze kijkt minder om naar mij en gaat met meer zin het hek door.

Beatrice gaat graag naar de zondagsschool, zingt prima mee en kan ook voorin een liedje zingen, strak naar het raam kijkend, maar ze doet het wel.

Er kwamen 2 tandartsen van de tandartsenschool. Ze komen uit onze kerk.  Zij ‚adopteren‘ kindertehuizen en worden gesponsord door giften uit de USA. Geweldig hè?

Lieve mensen, jullie hulp aan Beatrice wordt zo op prijs gesteld. Hartelijk dank!

April 2017
Beatrice was super blij om in Eldoret te zijn. Warme douches en onder dekens slapen. Het startte goed. Maar toen werd ze verkouden. Men dacht dat het malaria was, ik ging haar uit school halen, want ik was gebeld, ze had overgegeven. Maar eenmaal thuis gaf ik haar een dubbele boterham pindakaas/jam en ze at hem achter elkaar op! Toen een sapje, rustig aan wat biscuitjes. Alles bleef erin. Toen hoorde ik haar droog hoesten en wist het gelijk. Dus wat losmakende hoestdrank en lekker warm douchen. Ja hoor, `s avonds begon het hoesten al. En haar lippen waren gebarsten, dus steeds vaseline erop. Ze is weer beter.

Op school gaat het beter. Ook daar was ze in het begin stil en keek wel 3 keer achterom als ze naar het schoolhek liep. Ze komt dus ook rennend uit school naar de auto, waarmee ik ze breng en haal. Als ik vraag hoe het was, zegt ze: goed. Langzaam went ze aan de nieuwe juf. Ze houdt van rommelen, gezellig maken en ‘s zaterdags als de jongens voetballen, hebben we het samen wat rustiger. Ze is slim en geniet van hun eigen meisjeskamertje, waar ze met z’n drieën slapen. Ze heeft haar eigen gehaakte sprei en is over het algemeen een vrolijk pienter meisje.

‘s Zondags gaan ze samen naar de kerk en leert ze alleen vooruit te kijken, haha, en rustig zitten. Zondagsschool is top: tekenen, limonade en biscuits!

Dank voor jullie trouwe support!!

Juni 2016
Beatrice  heeft het naar haar zin. Ze bemoedert baby Jean, baast over Matthew, en speelt met Elliott en Michael. Met Diana ook wel een beetje, maar die 2 zijn allebei baasjes, dus hun geduld met elkaar is kort. Haha. Beatrice is gezond en actief. Ze houdt van gezelligheid en knus bezig zijn en …snacken! (Wie niet? J ) Toen baby Jean kwam, en ik ook vanuit Eldoret in HRC was, wilde ze nogal gedragen worden. Ik speelde het mee: nu is Bea ook baby. Ze vond het heerlijk en gaf er geen steek om dat de anderen haar uitlachten.

Beatrice is in januari naar de kleuterschool gegaan en heeft het prima naar haar zin.

Engels: 15, ‘lezen’: 50 (meer herkennen van letters en figuren), algemene ontwikkeling: 95, rekenen: 70, handarbeid: 70, totaal: 370.

Juf: “Een goede start!”

Dank voor jullie trouwe hulp via deze prinses!
Warme groet van

Nel Wanjala

September 2015
Beatrice is lekker gezond en happy.

Ze houdt van Alexander alsof het haar grote broer is, en noemt hem ‘ mijn oom’. Alex vindt het best. Hij weet waarom. Hij was erbij toen ik haar bij het kinder beschermings buro ophaalde. Hij droeg haar op schoot, in de auto en HRC in. Dus denkt ze: dit is mijn oom. De vriendschap die ze hebben is gezond en goed voor allebei. Beiden hebben ze niemand anders buiten de muren van HRC.

Haar spraak was erg onduidelijk, maar nu kun je van de 10 woordjes er zeker 3-4 verstaan. Ze kan tot 5 tellen. Ze geniet ervan wanneer ze mooie kleertjes aan heeft.

Beatrice is sociaal gezien al best sterk. Als ze ruzie heeft met Diana om speelgoed, gaat Beatrice gewoon met iets anders spelen, en stapt erover heen. Ze kalmeert en gaat door met de orde van de dag, terwijl Diana dat niet op deze manier kan. Diana is ouder, maar in gedrag is Beatrice ouder.

Soms plast ze nog in bed en dan helpt ze het bed mee afhalen. Ze is een schoon meisje wat de hele dag in dezelfde kleren kan lopen, zonder vuil te worden. Beatrice is in deze periode helemaal niet ziek geweest!

Riziki helpt Beatrice met het organiseren van haar kleren. Het is leuk om te zien hoe ze deze grote zus accepteert en hoe Riziki haar mooi maakt. Een goed idee van Petro.

Lieve mensen, dank voor jullie trouwe hulp aan deze schat.

Hartelijke groet, Nel Wanjala

April 2015
Glimlacht wijd. Ik praat met mijn gezicht. Mijn mimiek is prachtig zegt mama Joy. Ik kan nog niet zo goed praten, maar weet wel veel. Ik hou van alle meisjes dingen. Poppen, nagellak, mooie kleren aan, lekkere lotion.. Ik ga zondags mee naar de zondagschool en zing al heel goed mee. Ik houd mijn kleren de hele dag schoon. Goed he!