Juli 2020
Normaal gesproken zou Alexander bij het schrijven van deze update op school zitten, volop bezig in zijn laatste jaar van de basisschool. Nu is het echter net zo’n soort bericht als de vorige keer, omdat hij thuis is. Weliswaar zonder vakantie te hebben, want er moet gewoon thuis geleerd worden, maar de scholen zijn vanwege het coronavirus gesloten. Dit zorgt ervoor dat Alexander nu in huis is en hij geniet er ook van. Gelukkig is hij kerngezond! Hij doet zijn schoolwerk, helpt wat hier en daar en zorgt voor de kleintjes. Alexander is de oudste in huis, echt de grootste broer, en de kinderen zijn gek op hem! Andersom ook trouwens, kijk maar naar deze foto.

De scholen zijn al in april dichtgegaan en zullen dat blijven tot 1 september. Een lange thuisperiode nog te gaan dus. De kerken zijn ook dicht, waardoor de oudste jongens, waaronder Alexander, nu kerkdiensten organiseren in het Happy Rock Center. Hij preekt regelmatig en hij kan het ook goed. Mooi om te zien! Zie het filmpje.

In deze thuisperiode zullen hoogstwaarschijnlijk ook de verhuizingen plaats gaan vinden van het Happy Rock Center naar een kleinere setting. De medewerksters hebben met elkaar besproken welk kind het beste bij wie in huis kan gaan wonen, dus in het volgende nieuwsbericht zullen we weten waar Alexander woont. Dit zal voor hem alleen in de vakanties zijn, omdat hij verder natuurlijk op kostschool zit. Hij blijft wel nog steeds onder verantwoording en financiële steun van het Happy Rock Center, maar in een gezinssituatie zoals de regering het wil. Spannend! Bid u voor hem?!

November 2019
Alexander gaat naar de laatste klas. Hij gaat examen doen. Hoe hoger dit examen uitvalt, hoe beter de kans op een goede vervolgschool. In Kenia word je voor een middelbare school uitgenodigd, die kies je niet zelf. De kinderen met de hoogste scores gaan naar de beste scholen. Meshack verwacht dat hij bovengemiddeld moet kunnen scoren en we hopen dat hij serieus genoeg is om te begrijpen dat hij zijn uiterste best moet doen. Hij is in ieder geval verantwoordelijker geworden en rustiger. Dat is positief voor het vervolg van zijn school en voor het behoud van zijn spullen. Was eerst alles van hem snel kapot of kwijt, nu let hij veel beter op zijn spullen.

Nu is het vakantie, grote vakantie. Ze hebben heel de maand november en december vrij en starten tegelijk met de Nederlandse scholen weer in januari, zij het hier met een nieuw schooljaar. Elke ochtend gaat Alexander met de andere jongens van het Happy Rock Center naar de voetbal van de kerk, zoals eigenlijk in elke vakantie. Daarnaast gaan de kinderen in groepjes af en toe naar de boerderij van een bevriende boer om te leren boeren; planten en verzorgen van gewassen en dieren. Voor een Afrikaans kind onmisbaar. Maar liever niet te intensief. Hij is een beetje liever lui dan moe. Niet dat hij niks wil doen, maar als hij mag kiezen voor een bepaald klusje, dan kiest hij het klusje dat het minste energie kost.

Alexander is onlangs met de oudste jongens van het Happy Rock Center (Noel en Jesse) een ochtend naar een fietstraining geweest. Rico wielrent graag en hij rijdt tegenwoordig elke week een keer met de Kenyan Riders mee, het Keniaanse nationale wielerteam. Zij hebben ook opleidingsgroepen voor kinderen en hij mocht een paar kinderen meenemen. Dat was aan die grote jongens natuurlijk wel besteed. Ze hadden een geweldige ochtend en mogen vaker komen, dus dat is heel erg leuk natuurlijk. Ook gaat Alexander soms met Rico mee naar de werkplaats, waar hij wat van het timmermansvak geleerd krijgt. Timmeren, schuren, zagen, verven, altijd handig.

Mei 2019
Alexander zit intussen alweer een goed jaar op boardingschool en hij doet het goed. We zijn trots op zijn ontwikkeling. Hij was altijd traag met leren, maar nu hij heeft ingezien dat hij het kan als hij zijn best doet, gaat hij als een speer. Het gaat hem zelfs vrij makkelijk af, waardoor we hem moeten motiveren om toch zijn best te blijven doen, want hij zou nog betere cijfers kunnen halen dan hij nu heeft. In Kenia is het belangrijk om zo goed mogelijk te scoren, want degene die met de hoogste cijfers van school gaat, krijgt de beste mogelijkheden in het vervolgonderwijs. Daarom is hij naar boardingschool gegaan, om zich zo goed mogelijk te concentreren op school en zo met zo goed mogelijke cijfers van school te komen. Hij was een tijdje de klasleider. Hij is ook echt een kerel met gevoel voor leiderschap en hij is in staat mensen te laten doen wat hij ze opdraagt. Hij was alleen een verkeerd voorbeeld in het maken van te veel herrie, want hij heeft een erg luide stem. Toen mocht hij geen leider meer zijn. Een goede les.

In huis is hij de oudste en de jongere kinderen zijn dol op hem. Als hij thuis is in de vakanties, dan is het een groot feest als hun ‘grote broer’ er is. Hij vindt ook alles goed. De kinderen mogen op hem klimmen en springen, ze knuffelen met hem en hij geniet daar zelf ook van. Daarnaast is hij ook in huis een goede leider. Hij stuurt de kinderen, met name de jongens, aan in het opruimen van hun kledingkasten bijvoorbeeld. Dit doet hij vooral als Rico in de buurt is of als ik in de buurt ben. Dan zet hij zijn beste beentje voor om te laten zien dat hij een hele kerel is. Als hij dan een compliment krijgt – daar gaat het natuurlijk om – dan glimt hij helemaal. Laatst heeft hij met Barack bij ons thuis voetbal gekeken en ze zijn blijven logeren. Het was erg gezellig. Hij neemt dan ook echt de verantwoording voor Barack op zich. Hij zorgt dat hij naar de wc gaat en schone kleren aantrekt. Dat is mooi om te zien. Rico is met hem naar zijn school gereden. Hij wilde graag laten zien waar hij leert en het was leuk om te zien hoe trots hij alles liet zien. Hij is echt een knul in ontwikkeling, waar goed mee te praten is als hij gecorrigeerd moet worden.

Heel hartelijk dank voor uw steun aan deze kerel!

Oktober 2018
Het was gezellig om hem weer thuis te hebben gedurende de vakantie in juli en augustus. Hij is een stuk rustiger geworden. Op school heeft hij echt zijn best gedaan en goede cijfers gehaald. Petro en Meshack waren er zeer blij mee. Dit was een uitdaging voor Jesse, die ook graag beter en beter wil presteren. Alex is blij dat hij zo goed gepresteerd heeft en genoot van het weer thuis zijn, meedoen in de groep, verhalen vertellen en voetballen.

Petro ging op schoolbezoek en hij vroeg haar fluisterend of hij haar ‘mam’ mocht noemen. Petro vond dat geen probleem en dus was het: ‘Mam, mag ik foto’s op je telefoon kijken?’ en ‘Mam, kijk ’s naar mijn toets!’. Eenmaal thuis spraken we erover en zei hij dat hij graag zo normaal mogelijk wil zijn, net als de andere jongens die een vader en moeder hebben. Dit werd een hele discussie. Ik word ‘mama Joy’ of ‘mam’ genoemd, maar nu ik weg zou gaan, leek het ons een goed idee om iemand anders ook tot mam te bombarderen. Dus is Petro nu mam. Er zijn tijden dat je niet wil dat anderen weten dat je uit een tehuis komt, want dan schaam je je. Er zijn ook tijden dat het helemaal niets uitmaakt. In de moeilijke tijden zeg je er weinig  over en heb je het over ‘mam Petro’ en ‘dad John die in Voi werkt’. Het is heel normaal in Kenia dat mensen in verschillende steden wonen en werken, ook al zijn ze getrouwd. Dan zijn ze bijvoorbeeld door de regering overgeplaatst naar een andere locatie en laten ze hun gezin voor structuur en regelmaat waar het is.

Hij is weer terug en hij zou niet anders willen. Goed zo.

Februari 2018
Alex was met Kelvin aan de top in Mombasa, maar nu in Eldoret was hij de oudste. Hij verveelde zich soms, en begon wat creatief te worden op vlakken waar we het eigenlijk niet willen. Zijn leiderschap kwaliteiten begonnen meer negatief te worden. In de vergaderingen kwam het woord kostschool naar boven. Nee, dat doen we niet joh! Echt niet zei ik, maar ik voelde de motivatie en de Keniaanse manier van denken niet aan. Toen ik mezelf dat wel toestond (ik wilde natuurlijk Alex dichtbij me houden), kreeg ik ruimte om te denken zoals zij.

Alex ging met Meshack testen doen en tot onze verrassing werd hij aangenomen. Hij vond het wel cool om net zoals de oudere kids naar boarding school te gaan. Toen de dag kwam was hij opgewonden en zenuwachtig. We baden, een knuffel en daar ging hij een nieuw hoofdstuk beginnen van zijn leven. Volgende week, halverwege februari, heeft hij een lang weekend vrij. Alle kids tellen de dagen af, want het was wel wennen zonder ‘de boss’. 🙂

Het was een goed weerzien! Hij heeft vrienden, geen narigheid, goede meesters, alleen het eten is niet geweldig. Zijn cijfers zijn omhoog gegaan; hij is 8ste in de klas, hij is blij! Hij geniet van zijn vakantie; spelletjes doen, restjes uit de pan eten in de keuken, samen naar de kerk. Hij wil graag weer terug volgende week. Eind maart, begin april is hij er weer.

Oktober 2017
Het gaat goed met Alexander. Hij is duidelijk de leider en iedereen heeft dat geaccepteerd. Hij werkt prima samen met de huismoeders. ’s Zondags gaan we naar de kerk en dan hij kleedt zich zo goed mogelijk. Hij zit een bank achter de kinderen, zo van: ik hoor niet meer bij die ukkies. En dan komen er enkele voetbalmaatjes bij hem zitten. En dan geniet hij, want dat is meer normaal voor hem dan in de groep kinderen te zitten. Het wordt een echte tiener. Hij is pas jarig geweest (alweer 13) en viert het met Noel. Het was een prima feestje!

Alexander zit in de zesde klas. Zijn rapport:

Engels taal en opstel 6,4.

Kiswahili taal en opstel 4,4.

Rekenen 4,8.

Natuurkunde 5,6.

Maatschap-pijleer/Godsdienst 4,9.

Totaal 261 uit 500.

Zijn positie in de klas is 22ste uit een klas van 37 leerlingen.

Een zeer schraal begin, maar toch zijn de huismoeders er wel blij mee. De school zei: geef ze een jaar om aan alles te wennen… dat doen we dus. Het wordt een hele vent. Hij laat me wel eens wachten bij school en ik had hem gewaarschuwd dat ik hem laat lopen als ik te lang moet wachten. Dus deze week was het raak en ik ging. Natuurlijk reed ik de route twee keer om zeker te zijn dat ik hem had zien lopen. Ineens had hij de auto in de gaten. Stap in! We hadden een goed gesprek. Hij gedraagt zich beter nu.

Er kwamen 2 tandartsen van de tandartsenschool. Ze komen uit onze kerk. Zij ‚adopteren‘ kindertehuizen en worden gesponsord door giften uit de USA. Geweldig hè? Alexander had geen gaatjes. Volgend jaar komen ze weer terug.

Dank lieve mensen voor jullie steun en hulp aan deze kanjer.

April 2017
Alexander groeit en wordt een sterke grote jongen met een zware stem (heeft hij altijd gehad). Hij heeft het naar zijn zin in Eldoret en zou wel terug willen naar Mombasa om op visite te gaan bij Josh en Talia en de voetbalclub. Hij is begonnen in een nieuwe school en zit samen met Jesse in klas 5. Hij kreeg een compliment van de meester: als iedereen zo schreef als hij, was het gemakkelijk nakijken voor de meester!

Na een paar weken waren ze weer gewend aan school en begon het voetballen weer op zaterdag. Onze kerk heeft een voetbal- en een basketbalveld. Onze Benjamin helpt ze met de (provinciale) weg oversteken en dan lopen ze ongeveer 30  minuten (goede warm-up). De jeugdpastor en enkele actieve vaders waren blij om te horen dat onze jongens al jaren op een voetbalclub zitten. Alex mocht gelijk meespelen. Ze spelen ook tegen andere scholen.

‘s Zondags haal ik ze op en gaan ze naar dezelfde Mission kerk. Zondagsschool is actief en ze hebben het naar hun zin. Toen we een lekke band hadden… zette Alex ze allemaal op de bank thuis en gingen ze thuis kerk houden! Fantastisch! Wat een vent. Hij is de oudste nu en hij doet het prima.

Dank jullie wel lieve sponsors voor alle support!

Juni 2016
Het gaat lekker met Alexander. Hij groeit prima door, blijft een sportief en gespierd manneke. Hij is totaal niet ziek geweest.

Omdat we in januari meer ‘klassen’ kregen, dan er klaslokalen waren, besloten we de oudste klas naar een school te doen die net achter ons terrein ligt. Hij, Kelvin en Jesse zijn daardoor een stuk serieuzer geworden. Na schooltijd is het verkleden, thee drinken, een klusje doen en dan huiswerk maken. Hij doet zijn huiswerk op z’n jan-boeren-fluitje en heeft geen examen vrees.

Alex wordt inventief en een probleemoplosser. Hij heeft een prima ontwikkeling doorgemaakt, en heeft weinig ruzie met Kelvin, die maar iets ouder is. Hij heeft zijn plek binnen het HRC en krijgt zijn respect.

Op school:

Engels: 69, kiswahili: 71, rekenen: 86, social studies: 79, natuurkunde: 74, totaal: 379.

Reactie van meester: Alex kan beter dan dit. Een redelijk goede start maar hij kan over de 400 scoren!

Alex stelde voor dat we verschillende dingen in HRC kunnen verkopen zodat ze kunnen verhuizen naar Eldoret. Het is een echte meedenker!

Dank lieve sponsor voor alle betrokkenheid en hulp aan deze kanjer.

Warme groet, Nel Wanjala!

September 2015
Alexander wordt langer en slanker en is een stuk rustiger geworden. Hij hoeft veel minder uitdagingen aan, omdat de meeste oudere jongens naar kostschool zijn. Het had ook te maken met onze vrijwilligster. Ze zei: Alex, ik hoef toch niet wakker te worden van jouw harde stem? Steeds als ik van je wakker wordt, kom ik het je vertellen. Nou, dat hoefde niet vaak te gebeuren, Hij vond het niet leuk als ze zo naar hem toe kwam. Sandra is een hele ferme vrouw die hem aanpakte zoals geen ander. Ze heeft pedagogiek gestudeerd. Had creatieve straffen, en was consequent. En toch was ze gek op hem en hij wist dat. Langzaam maar zeker werd zijn stem zachter en rustiger, en dan had hij een blije auntie Sandra in huis. En als hij 200 regels moest schrijven, zei ze: als je het nu gelijk doet kun je vanavond toch met ons de video kijken. Anders niet hè. Dus dat rustige, deals maken met hem, dat werkte prima. We zijn er allemaal blij mee.

We liepen laatst naar het strand en iemand zei iets tegen me in Kiswahili. Ik knikte. Hij zei: mama Joy, jij begreep niet wat die man zei he? En toen ging hij me uitleggen wat die man zei, wat dat betekende, en ik dacht: WOW! Zijn sociale omgang stijgt. Vroeger had hij er geen seconde aan gedacht. Gaaf.

Op school gaat het goed. Hij is vooruit gegaan bij het laatste examen. Juf is helemaal tevreden met zijn ontwikkeling. Soms nog wat druk en bazig in de klas, of ongehoorzaam maar er is verbetering.

Lieve mensen, hartelijk dank! Alex is een waardevol ventje. En hij ontwikkelt zo goed mede door jullie hulp!

Warme groet,

Nel Wanjala

April 2015
Hoi allemaal, ze zeggen dat ik een vriendelijk ventje wordt. Het is waar, ik zorg wat meer voor de kleintjes. Dat ze niet achteraan staan, of niet op tafel kunnen kijken. Dan til ik ze op en zet ze op tafel. En he, ik wordt heel goed op de computer! We kregen 2 desktops en ‘s middags krijgen we les na school. Ik sleep foto’s met het grootste gemak over de screen. De teacher dacht dat omgaan met de muis moeilijk is maar het gaat goed hoor. Ik vind computeren heel leuk.

Juli 2014
Hallo daar. Hier ben ik, Alex. Ik heb lekker vakantie en dat hoor je. Eindelijk kan ik weer wat herrie maken in de tuin, vanuit de bomen waar ik in klim, op de muren (waar er geen glas zit ), vanaf het dak… Je ziet het, ik ben soms net een stuiterbal. Maar gelukkig, ik groei en de huismoeders zeggen dat ik langer stil kan zitten en een gesprek kan voeren. Ook in de kerk ga ik minder vaak ‘naar het toilet’.  Ik ben kerngezond, heb geen dag gemist op school. Mijn gemiddelde is 8,3 daar ben ik wel blij mee. Ik maak het goed hoor, dank voor al jullie aandacht en hulp! Dag!