De verzorging van de kinderen en het huis omvat diverse taken die verdeeld zijn over verschillende functies. Deze taken worden overzien door een managementteam: een manager, een maatschappelijk werkster en een directeur.

Manager Petronila stuurt het team huismoeders aan, die ook wel ‘auntie’ (tante) genoemd worden. Ze vergadert regelmatig met hen, zodat de zorg kwalitatief goed blijft en de vrouwen op één lijn zitten. Natuurlijk heeft iedere huismoeder wel haar eigen stijl, maar dat geeft ook weer variatie. Onze eigen ouders waren ook uniek en niet hetzelfde als andere ouders. Petro bezoekt ook onze kinderen in de kostscholen. Dit doet het hele managementteam eigenlijk, want soms zijn op zaterdag open dagen op verschillende kostscholen tegelijk. Verder is ze secretaresse van ACCIK Uasin Gishu (U.G.). Uasin Gishu is de naam van onze ‘county’ (district), waarvan Eldoret de hoofdstad is. Deze county ligt in de provincie Bonde la Ufa (Rift Valley). ACCIK is een overkoepelende organisatie die kindertehuizen opbouwt, verdedigt en voorziet van informatie en kennis. Naast al dit werk draait Petro ook gewoon mee als huismoeder in dag- en nachtdiensten.

De huismoeders Lois en Rachael hebben naast de algemene kinderverzorgingstaken ook extra taken, zoals de wekelijke boodschappen doen (stel je voor hoeveel achttien mensen in een week eten), de dagelijkse organisatie van het menu en de medische verzorging (medicijnen en afspraken). De dagelijkse zorg hangt af van de leeftijd van de kinderen. Momenteel zijn er drie kinderen overdag in huis. Twee kinderen leren thuis en het andere kind gaat volgend jaar naar de peuterklas. Bij de taken als huismoeder moet je denken aan het ontbijt klaarmaken, de kinderen klaarmaken voor vertrek naar school, het huis opruimen en schoonmaken, de kinderen weer opvangen, huiswerkbegeleiding, karweitjes in huis begeleiden, de kinderen douchen, met de kinderen eten, de kinderen aandacht geven en de kinderen naar bed helpen. Tussendoor kunnen onder andere taken als een ziekenhuisbezoek en iemand van school halen ook voorkomen.

Maatschappelijk werkster Ruth heeft contact met familieleden en andere instituten en onderzoekt waar er geen contact is en waarom niet. Netwerken met andere kindertehuizen, kinderen begeleiden naar het ziekenhuis, rapporteren aan Petronila en samenwerken met Petronila, Meshack en de andere huismoeders zijn onderdeel van haar taken. Daarnaast draait Ruth mee als huismoeder in dag- en nachtdiensten.

Rispa doet de was en ze helpt de kinderen, zeker de ouderen, met hun was opruimen en nakijken.

Charles is de nachtbewaker. Hij heeft drie honden die hem helpen: Simba, Scoobie en Drake. Drake is een sterke, grote herdershond.

Meshack, de directeur, overziet alle taken, onder andere de taken die te maken hebben met de huisvesting en het onderwijs van de kinderen. Hij bereidt alle kosten van alle leerlingen, middelbare scholieren en studenten voor. Hij houdt contact met de scholen (en delegeert dit indien nodig naar Petro of Ruth). Hij heeft een bachelor in Human Resources (personeelszaken). Hij doet ook de salarisadministratie en de boekhouding en bereidt dit ieder kwartaal voor, zodat het nagekeken kan worden door een auditor. Ook zorgt hij ervoor dat we bij de juiste organisaties aangemeld zijn, we wettelijk alles correct doen en er geen mensen aan de deur komen omdat de organisatie niet correct in elkaar zit. Verder maakt Meshack onderdeel uit van onze trust. Hiervoor vergaderen we twee keer per jaar.

Door regelmatig te vergaderen houden de leden van het managementteam elkaar op de hoogte van de algemene kinderzorg, de inkomende en uitgaande visites en het contact met de kinderbescherming.

In deze setting in Eldoret hebben we geen kok. De huismoeders bereiden het eten voor voordat de kinderen uit school komen.

Nel heeft de organisatie, de PR in Kenia, het administratie- en kantoorwerk, de personeelszaken en contacten overgedragen aan haar pleegzoon Meshack. Ze coacht het managementteam waar nodig. Ze heeft nog wel bijna dagelijks contact, maar is meer een klankbord dan een leidinggevende. Ze brengt de kinderen met de auto naar school en zo houdt ze contact met hen. En natuurlijk is ze aanwezig bij uitjes en verjaardagen en gaan de kids mee naar de kerk.

Nel heeft haar taken vanaf 2014 eigenlijk langzaam uit handen gegeven toen ze al eerder naar Eldoret vertrok, hopend dat het HRC snel zou volgen. In de tussenliggende jaren ging Nel regelmatig naar Mombasa, maar omdat dit twee jaar duurde, hebben Petro en Meshack toch ook veel zelf moeten oplossen. Zo werden ze meer en meer capabel in het draaiend houden van het HRC. Toen ze eenmaal in Eldoret arriveerden, was het niet meer dan logisch dat Meshack en Petro doorgingen met leidinggeven en van Nel alleen nog aanvullingen kregen waar ze wensten. Het is een prima ontwikkeling en ze krijgen passend respect van verschillende instanties.

Laatste update: augustus 2018.