Oktober 2018
We hebben besloten om Timothy thuis les te gaan geven tot we een andere optie zien. Juf Joyce gaf Emma al les en nu zijn ze samen. We hebben samen met hen drie bureautjes aan elkaar gezet en twee kastjes erbij voor al het lesmateriaal. Het was even wennen voor Timo, die graag in de groep is. Ik nam hem dan wel regelmatig mee als we de kinderen van school ophaalden, zodat hij een ritje had en even vriendjes kon groeten.

Tot mijn verbazing en opluchting zei de juf dat hij niet gehandicapt is maar een langzame leerling. Ze zei dat hij net iets meer herhaling nodig heeft dan anderen en dat hij werkelijk dingen opneemt. Op deze rustige manier is hij aardig aan het leren. Hij wordt creatief en hij wordt al aardig maatjes met Emma. In deze rustige setting gaan zijn Engels en uitspraak in het algemeen vooruit. Emma is vriendelijk voor hem en hij hoeft zich niet beter voor te doen dan hij is. En voor Emma is Timo een gezellige aanvulling in haar klasje. Onlangs ging het over klokkijken en hadden ze van hard karton ieder een klok gemaakt. Vol trots lieten ze hem aan uncle Meshack zien, die er een filmpje van maakte.

Op deze manier proberen we het beste te bieden aan onze altijd gezellige, optimistische en actieve Timothy.

Februari 2018
Eindelijk… Timo heeft een kip. Eigenlijk is het nog een kuiken. We hadden hem beloofd voor zijn verjaardag dat hij een kip zou krijgen. Sommige dingen gaan op de lange baan… Deze week vond ik 2 kuikens te koop, en dacht Yes! Dat is weer een belofte waargemaakt. Na lang denken noemde hij de hen Talia. Ik dacht even dat hij zou gaan huilen omdat hij Talia mist. Maar nee. Ik moest mee naar buiten om de hen te zien maar ze rende verschrikt achter de struiken, dus nog even geen foto. Hij kan er naar zitten kijken met een glimlach. Hij kan echter ook wel eens een beetje gemeen zijn. Dan is Beatrice uit school in de auto in slaap gedommeld, en als we bijna thuis zijn knijpt hij haar wakker. Dan zegt hij wel “sorry”.

Zijn Engels gaat heel langzaam wat vooruit met name de uitspraak. In de auto spreek ik zo veel mogelijk Engels met ze. Gisteren had de juf hem een grote knuffel gegeven op school, zo vertelde hij. Goed van haar! We hebben een kindje erbij, Emma, zusje van Rhoda, die totaal geen school heeft gehad, en dus hebben we een parttime leraar in huis om haar op te starten met kleuter onderwijs. In maart gaat ze Tim ook een uurtje per dag helpen, na zijn school.

Voetbal is niet alleen sport voor Timo. Het is contact met iedereen. Hij groet iedere ouder, iedere trainer, ieder kind en kletst met hen allen. Iedereen kent hem en vind hem vriendelijk. Hij is onze PR-persoon! (Public Relations = persoon die ons bekend maakt). 🙂

Oktober 2017
Ja, het blijft onze public relation man. We worden soms genoemd: Timo en die kinderen… Hij is het plaatje van de groep. Het was regenseizoen en we hadden voor iedereen laarzen gekocht. Het schoolterrein is een modderpoel en de schoenen zijn niet schoon en weer droog aan het eind van de dag. Dus laarzen aan. Ze vonden het prachtig.

Tim is aardig gesetteld en aan zijn nieuwe juf en de school gewend. Een nieuwe uitdaging voor hem is hele dagen naar school. Het gaat hem iets beter af, nu in de 2e week. Met zuchten en slikken keek hij me na als ik met de kleuters naar huis rijd na de lunch. Hij is groot nu, maar het was even huilen, hoor. De juf begrijpt hem en dat is het halve werk. Hij spreekt nog steeds moeilijk verstaanbaar, het meeste is nog onder het gemiddelde, behalve creatieve beweging en lessen die te maken hebben met de natuur buiten. Binnen is alles nog moeizaam. Maar juf denkt dat hij het kan, dus in ’t weekend en in vakanties laten we hem een uurtje zitten met een van de oudere meisjes en samen lezen ze kinderboekjes.

Stephen lag in het ziekenhuis met longontsteking, dus uit school mochten we er even bij, 3 kinderen tegelijk. Oh, wat was hij blij.

Hij gaat graag naar de zondagaschool, schudt de hand van de pastor, zwaait uit het raam, als ik weg rijd heeft hij nog een laatste opmerking. Het is een bijzonder ventje.

Er kwamen 2 tandartsen van de tandartsenschool. Ze komen uit onze kerk. Zij ‚adopteren‘ kindertehuizen en worden gesponsord door giften uit de USA. Geweldig hè?. Tim was ok, en heeft zelfs 21 tanden in plaats van 20, hilarisch!

Lieve mensen, jullie hulp aan Tim wordt zo op prijs gesteld. Hartelijk dank!

April 2017
Timothy is onze Public Relations-man. Hij schudt iedereen de hand met een big smile en praat met iedereen! En gelukkig gaan meer en meer mensen hem verstaan. Zijn spraak wordt langzaam iets beter, en hij wordt iets langer.

Op school hebben we hem eerst in een gewone klas geplaatst en de klas is klein, dus juf overziet zijn ontwikkeling goed. Hij is bijna altijd opgewekt, als ik ze ophaal met de auto komt hij rennend het huis uit: ‘mama Joy!!’ En `s middags uit school: ‘Mama Joy!!’ J Schatje. Hij vertelt gelijk honderduit. Zijn huiswerk doet hij het best 1 op 1, dus proberen we daar rekening mee te houden.

Eind januari kwam hij met de helft van de groep aan in Eldoret. Het was even wennen aan de koele weer. ‘s Morgens voor 9 uur is er weinig zon en na 5 uur ‘s middags wordt het weer koeler. Maar Tim wil niet meer terug naar Mombasa. Alleen wel op visite bij Joshua en Talia.

Na dat hij enkele weken op school was, begonnen we weer met voetballen op zaterdag. Onze kerk heeft een voetbal- en een basketbalveld. Onze Benjamin helpt ze de (provinciale) weg oversteken en dan lopen ze ongeveer 30 minuten (goede warm-up). De jeugdpastor en enkele actieve vaders waren blij om te horen dat onze jongens al jaren op een voetbalclub zitten.

‘s Zondags haal ik ze op en gaan ze naar dezelfde Mission kerk. Zondagschool is actief en ze hebben het naar hun zin. Tim houdt van muziek en klapt en zingt lekker mee. Goed om hen zo ontspannen te zien.

Dank jullie wel lieve sponsors voor alle support!

Juni 2016
Het gaat prima met Tim. Hij is dit seizoen totaal niet ziek geweest en groeit goed. Hij speelt nog steeds iedere vrije minuut buiten. Hetzij alleen of met anderen. Timo is te vergelijjken met een blije vlinder. Hij is overal te vinden, en speelt met iedereen, kan met iedereen goed opschieten.

Het mompelen wat hij steeds deed begint meer verstaanbaar te worden. We denken dat het late tijdstip van praten te wijten is aan het erge ziekzijn toen hij klein was. Noël is ook zo ziek geweest en is ook pas later goed gaan praten.  Dus denken we dat dit bij Tim ook zo is.

Wat was hij blij toen we vanuit Eldoret in april een bezoek brachten aan het HRC. Op zo’n moment ervaar je hoe veel we elkaar missen. Timothy komt dan bij me hangen en wil van alles weten..

Op school in standard 3 nu: Engels: 80, lezen: 96, kiswahili: 84, rekenen: 78, social studies: 86, natuurkunde: 94, totaal: 518.

Juf: “Geweldig! In alle vakken. Blijf hard werken.”

Zie hier het resultaat van jullie trouwe hulp. Hartelijk dank lieve mensen.

Warme groet, Nel Wanjala.

September 2015
Tim groeit lekker door. Hij wordt slanker en langer en heeft een hele goede ontwikkelingsperiode achter de rug. Hij heeft namelijk genoten van 3 maanden goede les van een vrijwilligster die hem en Barak samen les gaf. Hij praat  nu veel beter. Is echt vooruit gegaan! Ook sociaal, nu kan hij ondeugend zijn. Werkelijk. Als er iets in huis fout is, wat dan ook, zegt hij: Barak gedaan! En Barak weet nergens van!  Tante roept Barak erbij en dan lacht hij, terwijl Barak met snikken en lange gieren begint te huilen. Toch zijn ze gelukkig ook grote vrienden hahaha.

De vrijwilligster wilde weten of de leer – achterstand van Tim te maken heeft met de medicijnen die hij dagelijks slikt. Ze zijn 2x naar de dokter geweest. Het ligt niet aan de medicijnen maar aan de tijd dat hij nog geen medicijnen kreeg en dus flink  ziek was, bijna stierf. Dit heeft een “deuk” in de ontwikkeling aangebracht en die is hij langzaam aan het uitdeuken J. Gelukkig hebben we Noël als voorbeeld, die ook bijna stierf. Noël heeft een klas over gedaan en ook zijn spraak- en taalontwikkeling verliep langzaam en moeizaam. Maar nu is Noel 9 jaar en praat prima en op school gaat het steeds beter met hem.Dit verwachten we dus ook van Tim.

Hij blijft een gezellig jong, en zit goed in zijn vel. Deze termijn gaat Vincent de 2 les geven, als klasse assistent, onder toeziend oog van juf Patricia.

Lieve mensen, hartelijk dank voor jullie trouwe hulp aan Timo!

Hartelijke groet, Nel Wanjala.

April 2015
Hallo! Ik praat al wat beter en ik word echt groot en langer, en vind dat het tijd is dat ik alleen kan douchen. Dus auntie zei: oke probeer maar. Ik deed het maar kan niet goed bij mijn rug. Nog even wachten dan. Het gekke is, als ik naar de douche loop en ik zie iets in het gras, ga ik kijken wat het is en vergeet dat ik ging douchen. Ik maak het goed en ben heel gezond. De dokter zei: “Wat eten jullie thuis? Je bent heel gezond Timo.”

Juli 2014
Hoi hoi! Dit ben ik, de vrolijke Tim.. die altijd een praatje wilt maken, ook al versta je me niet zo goed. Deze twee weken krijg ik bijles van Patricia, zij helpt me met mijn uitspraak. Ik heb meer dan genoeg sociale vaardigheden.. nu nog mijn uitspraak. Ik heb een leuk cadeau gekregen in e merit shop, omdat ik zo goed naar de juf luister! Op zondag sta ik voor in de kerk en klap ik enthousiast mee op het ritme. Van vrienden kregen we nieuwe sport shirts voor op school, en leuke kleren joh! Ik houd van mooie shirts en laat ze aan iedereen zien. Ik ben een positief joch en alle huismoeders hopen dat ik voor altijd zo blijf!