Juli 2020
Normaal gesproken zou Riziki bij het schrijven van deze update op school zitten. Nu is het echter net zo’n soort bericht als de vorige keer, omdat ze thuis is. Weliswaar zonder vakantie te hebben, want er moet gewoon thuis geleerd worden, maar de scholen zijn vanwege het coronavirus gesloten. Dit zorgt ervoor dat Riziki nu in huis is en ze geniet er ook van. Gelukkig is ze kerngezond. Ze doet haar schoolwerk, vlecht de haren van de andere meisjes en ‘aunties’ en is een fijne hulp in huis. De scholen zijn al in april dichtgegaan en zullen dat blijven tot 1 september. Een lange thuisperiode nog te gaan dus.

In deze periode zullen hoogstwaarschijnlijk ook de verhuizingen plaats gaan vinden van het Happy Rock Center naar een kleinere setting. De medewerksters hebben met elkaar besproken welk kind het beste bij wie in huis kan gaan wonen, dus in het volgende nieuwsbericht zullen we weten waar Riziki woont. Dit is voor haar alleen in de vakanties, omdat ze natuurlijk op kostschool zit. Ze blijft nog wel steeds onder verantwoording en financiële steun van het Happy Rock Center, maar in een gezinssituatie zoals de regering het wil. Spannend! Bidt u voor haar?!

Op de foto staat Riziki links, naast ‘auntie’ Ruth en Emma tijdens een make-upfeestje op Moederdag. Dit is dus niet haar standaard ‘uitrusting’ ?.

November 2019
Zo begon ze op school en zo is het schooljaar al weer om. Riziki kwam trots terug van school. Ze is over naar de volgende groep, klas 7, met 300 punten van de 500. Ze verbeterde zichzelf afgelopen jaar en daar zijn we uiteraard heel blij mee. Het deed ons goed om te zien dat ze er zelf ook trots op is. Het was het eerste wat ze vertelde toen ze thuis kwam. Voor een bescheiden persoon als Riziki, ze is een persoon van weinig woorden, is dat mooi om te zien en te horen. Ze wordt langzamerhand wat mondiger en zelfverzekerder en dat is een prachtige ontwikkeling.

En nu is het dus vakantie, maar liefst twee maanden. Ze geniet ervan om weer thuis te zijn en is een fijne hulp voor de ‘aunties’ met schoonmaken en koken. Ze schuwt geen werk. Omdat het zo’n lange vakantie is, proberen we soms wat te doen met de kinderen. Om de beurt mogen ze met een groepje naar de boerderij van een vriend. Riziki gaat met het groepje meiden dat we in huis hebben en ze geniet van het bezig zijn met planten en dieren verzorgen. Voor Afrikaanse kinderen is het een beetje een must om te weten hoe je een moestuin verzorgt en een koe melkt. Zo zijn ze direct een dagje van huis, wat ook weleens lekker is. Daarnaast gaat ze met dezelfde meiden mee als er weer een knutselworkshop is. Daar geniet ze ook van. Knutselen is niet per se haar favoriet, maar lekker even gezellig met de meiden onder elkaar iets doen is gezellig.

Mei 2019
Inmiddels zit Riziki sinds het nieuwe schooljaar (sinds januari) op kostschool. Om te zorgen dat de kinderen met zo hoog mogelijke cijfers van school komen en daarmee de beste kansen krijgen in het vervolgonderwijs, hebben we de wat oudere kinderen naar kostschool gedaan. Daar kunnen ze zich goed richten op het leren. Dit betekent dat ze fulltime op school zijn en alleen met de vakanties naar huis komen. Meshack houdt via WhatsApp contact en we waren verrast om te horen dat het erg goed met haar gaat. Ze is snel gewend en ze heeft nieuwe vriendinnen. Ze leert goed, omdat ze heel graag naar de Moi University voor meisjes in Eldoret wil. Dat is prima. Als dat haar zo motiveert, dan zijn we alleen maar blij.

Riziki is een fijne meid als ze thuis is. Ze is lief voor de andere meisjes en ze vindt haast alles prima. Onlangs waren er nieuwe kleren gekomen uit Nederland en ze was erg blij met alles wat ze gekregen had. Ze is wat stilletjes, maar dat is niet zo gek. Ze moet weer even wennen aan nieuwe mensen in huis en daarnaast is ze volop in de puberteit. Haar lichaam ontwikkelt zich en ze wordt echt een lange meid. Dat alles moet natuurlijk ook een plekje krijgen.

We waren met haar en een paar andere grote meiden onlangs naar een workshop armband maken geweest. Dat was erg gezellig. We zijn lekker met elkaar bezig geweest en we hebben lekker gerommeld. Daarna gingen we de tuin in, daar hadden ze ook een tokkelbaan. Riziki zei niks, maar ze klom omhoog en zweefde naar beneden. Dat doet ze dan ook gewoon zonder er veel woorden aan vuil te maken.

Heel hartelijk dank voor uw steun aan deze dochter van ons!

Oktober 2018
Riziki is de leider van de Bijbelclub. Ze neemt op zaterdagmorgen een groepje van zes kinderen met zich mee in de ‘matatu’, een klein busje (openbaar vervoer), naar de kerk waar de Bijbelclub wordt gehouden van 9.00 tot 12.00 uur. Daar leren ze liedjes, spelen ze drama, praten ze over van alles en spelen ze met elkaar. Een leuke bezigheid met allerlei kinderen van de kerk. Zo krijgen onze Happy Rockers vrienden buiten het Happy Rock Center. Riziki is al twee keer wezen slapen bij een vriendinnetje, van wie ik de moeder goed ken. Ze vindt het zo leuk om in een gezin te logeren. We willen die mogelijkheid voor alle kinderen.

Riziki heeft heel goed gepresteerd op school. Ze is ook in de puberteit aan het komen en dat zie je als ze uit school komt. Dan loopt ze met enkele meisjes te kletsen en dan zie je de puber. Thuis is ze soms gemakkelijk en meegaand en soms is het kleinste al te veel en kan ze in huilen uitbarsten. We spraken erover en ook over haar moeder en het feit dat God haar bij ons gebracht heeft, zodat Petro en ik ook een moeder voor haar kunnen zijn. Dat is een gevoelige plek. Ze vraagt zich af of ze haar moeder ooit nog zal zien. Een moeilijke vraag, waar we samen tranen over laten. En dan zeg ik: ‘Uncle John is jouw dad en uncle Meshack ook, hè. Dan heb je twee mams en twee dads. Niet gek, toch?’ En dan lacht ze al weer wat. Het is ook best ellendig soms als je eraan denkt. Dus met een lach, traan, knuffel en goede oplossing gaan we weer verder met de dag.

Februari 2018
Riziki heeft een leeftijdgenootje erbij; Emma. Ze is 12 jaar, en iets korter dan Riziki. Emma is nog nooit naar school geweest, en krijgt momenteel thuis les van een juf, tot ze kan lezen en schrijven. Riziki heeft haar verschillende kledingstukken gegeven. Ze probeert vrienden te maken, maar het is duidelijk dat Riziki al veel meer ontwikkeld is dan Emma en dat Emma dat soms bedreigend vindt en dan iets geks zegt of doet. Maar Riziki is niet gek en snapt het wel. En doet het kalm aan.

Deze maand is de helft van de groep of geveld door flinke griep ( had ik zelf ook 10 dagen!) of malaria. Riziki was snot verkouden, en na een dag thuis wilde ze het al weer proberen, maar halverwege die dag moest ze het toch weer opgeven en ging terug naar huis. Vanmiddag lag ze lekker op de bank met een rok en een legging eronder, sokken aan, trui, lekker warm. Ze gaf er nu meer aan toe, Eric op de andere bank, rustig uitzieken.

Op school gaat het goed, ze wordt steeds beter, tot haar grote happiness.

Oktober 2017
Het gaat goed met Riziki. Zij is duidelijk de leider van de ladies en iedereen heeft dat geaccepteerd. Ik had mooie kleren gekregen uit Nederland en ze geniet van haar nieuwe warmere outfits die ze in Mombasa nooit aan kon. Dat was daar te heet. Het is zelfs regenseizoen geweest, dus iedereen ging met laarzen naar school; het schoolplein is een modderbende. ’s Zondags gaan we naar de kerk en ziet ze er piekfijn uit. Ze wordt echt een tiener en heeft vriendinnen. Ze blijft lang en slank.

Riziki zit in de vijfde klas. Haar rapport:

Engels taal en opstel 6,4.

Kiswahili taal en opstel 4,4.

Rekenen 4,8.

Natuurkunde 5,6.

Maatschap-pijleer/Godsdienst 4,9.

Totaal 261 uit 500.

Zijn positie in de klas is 22ste uit 37.

Het is een zeer schraal begin. Maar toch zijn de huismoeders er wel blij mee. De school zei: geef ze een jaar om aan alles te wennen… dat doen we dus.

Er kwamen 2 tandartsen van de tandartsenschool. Ze komen uit onze kerk. Zij ‚adopteren‘ kindertehuizen en worden gesponsord door giften uit de USA. Geweldig hè? Riziki moest voor verdere behandeling, want haar hoek-melk-tanden zaten in de weg, ze zijn getrokken.

Lieve sponsors, hartelijk dank voor jullie trouwe hulp aan deze lieverd.

April 2017
Riziki is lang aan het worden! Ze is blij dat ze in Eldoret is! Ja, we zijn eindelijk verhuisd. Eind januari zijn we in 2 groepen hierheen gereisd. De vrachtwagen kwam 10 dagen eerder, dus het huis was ietwat bemeubeld. Ze slaapt samen met Diana en Beatrice op een kamer en geniet van haar positie. Ze koos een prachtig veel kleurige sprei uit over haar bed en trekt het iedere morgen recht!

Het was even wennen aan de koele morgens, voor 9 uur is er weinig zon, en ‘s middags na 5 uur wordt het weer koeler. Waterige ogen en verkoudheid; ook Riziki was even geveld. Maar nu doet ze iedere ochtend een t-shirt en legging onder haar uniform en houdt zichzelf zo warm. Want ook al schijnt de zon, in de klassen schijnt hij niet. Geen grote ramen, dus koele lokalen. Alle kids hebben een trui aan. J   Riziki wil niet meer terug naar Mormbasa. Alleen wel op visite bij Joshua en Talia. Ze bellen elkaar `s avonds wel eens op.

Nadat ze enkele weken op school waren, begonnen we weer met voetballen op zaterdag. Onze kerk heeft een voetbal- en een basketbalveld. Zo is de zaterdag middag meer chillen voor de meiden, want  de meeste jongens zijn van 13.00-17.00 weg. De jeugdpastor en enkele actieve vaders in de kerk hebben de voetbalclub opgezet. Ze waren blij om te horen dat onze jongens al jaren op een voetbal club zitten.

‘s Zondags haal ik ze op en gaan we naar dezelfde kerk. Zondagsschool is actief en ze krijgen (erg belangrijk!) limonade en koekjes, wat wil je nog meer! Ze hebben het naar hun zin. Riziki zingt en leest prima mee, ziet er prachtig uit en wordt al een slanke tiener. Goed om haar zo ontspannen te zien.

Dank voor alle trouwe support!!!

Juni 2016
Het gaat prima met onze ster. Ze is de oudste in huis op Esther T. na, en geniet dan ook van deze status. Er is een nieuwe baby by, Jean, en ze tuttelt er heerlijk mee. Mooi om te zien hoe zo’n jong meisje al zo moederlijk kan doen en zoveel liefde heeft voor een onbekende baby.

Ik sprak vorige maand via skype vanuit Eldoret met Riziki . Erg gezellig! Het duurde even voordat ze snapte hoe dat werkte. Als je tegen een scherm praat, praat ik tegen mama Joy J.

Riziki krijgt een beetje een grote zus positie.

Op school in standard 3 nu: Engels: 74, lezen: 98, kiswahili: 84, rekenen: 92, social studies: 82, natuurkunde: 94, totaal: 524.

Juf: “Goed gebalanceerde scores in alle vakken! Houden zo, 74 punten omhoog gegaan!”

Hartelijk dank lieve mensen voor jullie hulp aan Riziki. Wat je aan de minste doet, doe je aan Mij zegt Jezus in de bijbel.

Warme groet!  Nel Wanjala

September 2015
Riziki  heeft goed haar best gedaan in standaard 2 en het 2e termijn is achter de rug. Haar rapport was weer omhoog! Van 450 totaal naar 516 uit 600. Engels 88, lezen 94,kiswahili 88, rekenen 90, maatschappijleer 72 en natuurkunde84!  Juf Patricia is echt tevreden over haar totale houding. En Riziki’s zelfvertrouwen neemt toe.

Alle kids hebben een eigen stukje land, ‘shamba’. Riziki houdt haar stukje land keurig bij, samen met Eric. Ze zijn vaker samen te vinden,  rustiger  als ze met elkaar bezig zijn.

Riziki is verantwoordelijk voor de kleertjes van Beatrice en dit vindt ze heerlijk. Het  bemoederen bevalt. Beatrice wel. Lekker samen tuttelen met zeep, lotion en schone kleren, en samen kleren opruimen, een goed idee van Petro om kinderen aan elkaar te koppelen om verantwoordelijkheid t.a.v. elkaar te leren.

Rustig maar zeker wordt Riziki wat meer mans en kiest haar eigen weg, buiten de keuzes van Talia om. Talia blijft de leider van de ladies, sterk en snel als ze is, maar Riziki vindt haar eigen weg ook. Goed zo. Ze is lekker gezond, slank en een gezellig meisje.

Lieve mensen, super bedankt voor jullie trouwe hulp aan dit sterretje!

Hartelijke groet! Nel Wanjala

April 2015
Hallo! Ik maak het wel en word lang! Ik ben erg netjes met mijn kleren, en hoef niet eens iedere dag een schoon uniform! Ik hou ervan om de grote meisjes na te doen en doe mijn bad handdoek net als zij als ik ga douchen ☺. Ik help Talia en Diana mooie kleren aan te trekken. Ik hou niet zo erg van klusjes, dus als ze me vragen zeg ik gelijk: kom Talia, auntie roept ons!

Juli 2014
Hier ben ik, de ‘mama’ van de klas, en daar kreeg ik ook een extra kadootje voor op de afsluitingsdag van de school! Enne, we zijn vorige week op schooluitje naar het Hallar Park geweest! We hebben allerlei beesten gezien en giraffen laten eten van onze handen, brr. Bij de slangen hield ik Mama Joy’s hand de hele tijd vast. En ook bij de krokodillen en die kleine aapjes, die waren soms best boos. Ik zette steeds nieuwe liedjes in, tijdens de reis in het busje. Ja, ik ken al heel veel liedjes hoor. O ja, voor mijn verjaardag kreeg ik mooie kleren en een waterfles voor in de klas, een witte. Als enige heb ik een witte. Ik vind het leuk dat mijn kleur anders is dan al die anderen. Fijne vakantie!