Juli 2020
Het gaat goed met Rhoda. Ze kan helaas niet naar school vanwege de lockdown. De scholen zullen dicht blijven tot september, dus tot die tijd is ze thuis. Daar geniet ze wel van. Ze was een van de drijvende krachten achter het moeder- en vaderdagfeest in het Happy Rock Center. Ze is echt een moedertje, ze zorgt graag voor haar ‘broertjes en zusjes’. Verder moet er wel zelfstandig gewerkt worden, want Rhoda zit in het examenjaar en het is nog niet precies duidelijk of het schooljaar hervat wordt of opnieuw moet worden gedaan. Verder zijn we in huis druk bezig met het veranderen van de groepszorg naar het kleinschaligere pleegzorg. Voor september zal iedereen verhuisd zijn. De medewerkers hebben zelf met elkaar afgesproken wie waar gaat wonen, dus wanneer de volgende sponsorinformatie komt, zullen we weten waar ze woont. In ieder geval zal dit met haar zusje Emma zijn, zodat deze twee kunnen blijven werken aan hun band.

December 2019
Voor de update over Rhoda hebben we gewacht tot Rhoda terug was van school. Ze had een lange laatste termijn, omdat ze examens gemaakt heeft. Afgelopen week is ze thuisgekomen, terwijl alle andere kinderen eind oktober al vrij hadden. Ze vond de examens moeilijk. Met de exacte vakken biologie, wiskunde, natuur- en scheikunde heeft ze wat moeite. De vakken Engels, Kiswahili, geschiedenis en godsdienst gingen prima. Ook het koken, waar je hier examen in moet doen, ging prima en dat vindt ze leuk om te doen. Dat kan ze ook goed, want als Rhoda kookt in huis, dan smaakt het altijd geweldig! Haar chapati’s zijn de beste! Nu is het wachten op de uitslag, die komt binnen twee weken. Ze wil graag naar de universiteit en dit kan alleen als je hoog genoeg scoort. Ze is er positief over. We hopen en bidden dat ze het heeft gehaald.

Ze wilde graag rechten studeren. Deze studie kun je alleen doen als je cum laude afstudeert van de middelbare school. Dit lukt maar een minimaal aantal studenten en is voor Rhoda niet haalbaar. Ze moest andere studiekeuzes opgeven aan school. De school schrijft haar dan in bij de universiteiten van haar keuze. Ze is qua keuze een beetje in de rechten-/onderzoekshoek gebleven. Multimedia is haar eerste keuze, daarna journalistiek, criminologie of speciaal onderwijs. Multimedia heeft ze als eerste gekozen, omdat dat een brede opleiding is. Binnen die opleiding kan ze nog steeds allerlei richtingen kiezen, zoals rechten en journalistiek en kan ze zich alsnog specialiseren in de richting die ze op wil. Ze wil in ieder geval graag mensen helpen, speciaal door voor hen op te komen. Ze ziet problemen in haar land door de overheid en die wil ze graag aanpakken. Met name de problemen die haar moeder heeft, wijt ze aan de overheid. Ze wil graag iets doen om te voorkomen dat mensen in net zulke problemen raken als haar moeder.

Het is een prachtige meid die weet wat ze wil voor de toekomst en daar goed over nagedacht heeft. Ze wil hard werken en zorgen dat haar moeder, haar zusje Emma en zij weer bij elkaar kunnen wonen.

Rhoda’s woorden voor u: ‘Ik ben erg blij dat jullie me helpen! Ik wens jullie Gods zegen! Erg bedankt!’ Ze ontwikkelt zich echt tot een verantwoordelijke jongedame!

Mei 2019
Rhoda is aan haar laatste schooljaar bezig. Ze weet inmiddels dat ze graag rechten wil studeren na de middelbare school. Dit is een dure opleiding, dus we hebben haar op het hart gedrukt om heel erg haar best te doen het laatste halfjaar, zodat ze misschien een beurs kan krijgen van de overheid. Hopelijk is dit een goede motivatie voor haar om haar best te doen. Ze was van een van de beste leerlingen afgezakt naar een mindere leerling. Dit is helemaal niet nodig, dus daar hebben we ook goed over gesproken.

In huis helpt ze altijd goed mee. Vaak kookt ze, dit vindt ze leuk en kan ze ook heel goed. Verder vlecht ze vaak het haar van de jongere meisjes en helpt ze met de opvoeding van de kinderen. Ze wijst ze terecht als het nodig is en de kinderen nemen haar echt serieus. Zo doet ze wat terug voor wat het Happy Rock Center haar, door uw sponsoring, allemaal heeft gegeven. Dat is hier in Kenia ook heel normaal; om iets terug te doen voor wat je hebt gekregen. Wanneer ze van school komt, dan zal ze ook eerst in het Happy Rock Center komen werken voordat ze aan haar studie begint. Dit is meestal een overlap van een halfjaar.

Stukje bij beetje is ze ook meer aan Emma aan het wennen. Ze hebben nog niet echt een zussenband, maar dat komt wel, zegt ze zelf. Onlangs zijn we met de vier oudste meiden naar een workshop armband maken geweest en Rhoda en Emma waren allebei mee. Dan zie je dat het nog wat ongemakkelijk is, maar beiden zijn wel blij om bij elkaar te zijn.

Heel hartelijk dank voor uw steun aan haar!

Oktober 2018
Rhoda begint langzaam maar zeker meer serieus te worden in haar studie. Ze begint meer opties te zien waar ze zou kunnen studeren. Dit is belangrijk voor het keuzes maken en het uitsluiten van opties. Ze is nog steeds niet helemaal waar ze was qua niveau, maar we verlenen al de meisjes die op de middelbare school zitten wat gratie, want het zal best moeilijk zijn zo nu en dan; leven in zo’n grote groep meisjes, weinig bemoediging, weinig individuele aandacht en je bent zo aan het veranderen. We hopen dat wanneer ze een goede richting kiest, ze straks in een college goed zal presteren. Dat zal dan ook haar identiteit ten goede komen.

Ze had een leuke vakantie in augustus, waarin ze meer tijd doorbracht met zus Emma. Ze was jarig en vroeg om een gebakken cake van mij, die ik gelukkig twee dagen voor mijn vertrek bij haar kon brengen. Ze begon een attitude te krijgen en dacht dat ze hier of daar recht op heeft. We gingen even zitten met Petro en we brachten haar terug naar een goed gebalanceerde mening over wonen in ons huis, haar studie op kosten van sponsors, haar reizen en alle onkosten. ‘En wat breng je ook al weer zelf ter tafel?’, vraag ik dan. ‘Niets? Dan zou ik mijn mond maar dichthouden en dankbaar gebruikmaken van wat er aangeboden wordt en mijn uiterste best doen.’ Dan knikt ze en glimlacht ze als een boer met kiespijn. Ze horen ook van alles, hè. En dan gaan ze zelf ook een beetje steigeren. Enfin, met wat geduld en reflectie gaat het weer beter.

Februari 2018
Rhoda is erg blij om Emma te zien. Ze vindt het fijn om een zus te hebben. Ze moet wel wennen aan de persoonlijkheid van haar zusje, want ze kent haar niet echt. Ze scheidden wegen toen Emma nog een baby was. Emma schept tegen iedereen op dat zij een grote zus heeft, dus Rhoda went eraan om “grote zus” te zijn. Het geeft Rhoda veel rust in haar hart zegt ze. Nu is ze natuurlijk soms nog aan het tobben over haar moeder. We bidden voor haar en gaan ons nu eerst richten op school en Emma.

Op school is het goed, ze heeft maar 1 onvoldoende! Het gaat dus volgens mij prima. Ze hebben een goed systeem daar, iedere student heeft een ‘moeder’ van een hogere klas. Er is dus geen sprake van kleren stelen van elkaar, pesten en ruzies. Ze heeft dit school-termijn in een drama-spel mee gespeeld. Ze ontwikkeld lekker breed en wordt een prachtmens. Ze heeft goede observaties over de jongere meisjes in huis en dat vind ik mooi, die wijsheid die ze al heeft.

Oktober 2017
In de vakantie hadden we een leuke counselor, Renee,  die enkele dagen op bezoek kwam. Ze had goede gesprekken met de oudere meisjes over reinheid voor het huwelijk, hygiène en identiteit. Ze deed ook persoonlijkheidstesten met ze en de meiden vonden het prachtig om zichzelf en elkaar zo beter te begrijpen. Ook deed Renee een test waaruit je kon lezen wat voor geestelijke gaven je had. We waren verrast om te horen dat Rhoda ‘herderlijke’ gaven heeft! Dat vond ze zelf leuk om te leren van haarzelf. Ze is zorgzaam, dat is zo, maar dat ze meer in zich heeft om het goede te doen voor anderen was een positieve ontdekking.

Ook kwam de tandarts langs en gelukkig had Rhoda nergens last van. De tandarts komt volgend jaar weer terug. Het zijn vrienden uit onze kerk. Zij werken met een groot regionaal ziekenhuis/universiteit. Ze ‘adopteren‘ kindertehuizen en worden gesponsord door giften uit de USA. Geweldig hè?

Vol goede moed begon Rhoda aan het derde en laatste termijn van klas 1 of hoe ze het hier  noemen: Form 1. En straks komt ze weer een week thuis, want dan zijn er weer presidentiële verkiezingen en willen de scholen dicht zijn. Ik ben benieuwd hoe Rhoda zich staande weet te houden tussen al deze ladies in school en bid dat ze genoeg ruggengraat heeft en wijsheid, geduld en begrip.

Hartelijk dank lieve sponsor voor zo’n lange tijd hulp aan deze lieve meid.

April 2017
Rhoda zit in het 2e jaar van Loretto Girls High school. Het is niet altijd even gemakkelijk om gemotiveerd te blijven tussen een grote groep meisjes. Rhoda heeft aanmoediging nodig en bevestiging. Dus als Petro of Meshack op bezoek gaat, is dat een van de belangrijkste dingen. Haar helpen gefocust te blijven op het resultaat. Ze had goede cijfers toen ze begon. Nu zakken ze iets. Maar ja, het andere leven, het missen van ‘thuis’, minder achter je broek aan gezeten worden en meer jezelf moeten motiveren. Dit groeit langzaam, net zoals Rhoda’s karakter langzaam groeit.

Loretto Girls High deed mee in drama-competitie tussen county scholen. Ze werden 1e en 3e met verschillende dramas. Rhoda deed mee! Dus nu mogen ze op nationaal niveau verder. We gaan het zien.

Straks is het weer vakantie en kan ze chillen, maar ook regelmatig haar papieren en boeken doornemen en met z’n drieën bezig zijn; met Esther en Anna, om elkaar scherp te houden. We hopen echt dat Rhoda zichzelf kan leren toespreken en aanmoedigen, als ze in dipjes zit. We weten dat ze enkele goede vriendinnen heeft, maar die wonen niet zo dichtbij.

Als ze thuis komt, rennen de kids op haar af en is ze in no time bedolven. Ze geniet ervan dat ze zo van haar houden en haar zo gemist hebben. Ze praten er nu al over tegen mij als ik ze naar school breng. Na te rusten helpt ze mee koken, spelletjes doen en natuurlijk veel tv kijken, want dat doen ze niet veel op school. We bidden dat de Heer doorgaat met het vormen van deze lieverd en ons helpt ons best te doen voor haar.

Dank lieve sponsors voor jullie trouwe hulp.

Juni 2016
Rhoda stond op punt om naar Eldoret te reizen met auntie Petro toen ze tussen bedelende mensen haar eigen moeder herkende. Wat een mix tussen vreugde en pijn. Haar moeder droeg haar jongere zusje op de rug. Dit kind is al bijna 8 jaar! Maar moeder draagt het zodat ze zielig lijkt en zo meer geld bij elkaar bedelt. Het kind drinkt bier ’s avonds en mama gebruikt heroïne. Mama beloofde Rhoda dat ze Petro zou bellen, maar dat heeft ze tot op heden niet gedaan. Petro gaat  met de kinderofficier/ – politie op zoek naar haar moeder. Het kind moet worden gered, zodat Rhoda een zusje heeft. Maar ze zou dan eerst gerehabiliteerd moeten worden. Dat zal nog een hele klus zijn.

Rhoda is na deze enerverende happening goed begonnen in Loretto High, een meisjes school. Ze deed redelijk haar best in de examens, maar tot haar grote teleurstelling waren er velen anderen beter dan zij. Dit probeert ze omhoog te werken. Ze is netjes, georganiseerd en dankbaar.

Engels: 63, kiswahili: 83, rekenen: 69, biologie: 68, physics: 90, chemistrie: 87, geschiedenis: 83, aardrijkskunde: 68, Christelijk onderwijs: 85, huishoudkunde: 63, computer: 78, business: 40, totaal: 877 uit 1200 en 18e uit 50 studenten.

In de vakantie was ze bij ons thuis in Eldoret.  Het was reuze gezellig! Samen gingen we op bezoek in Mombasa, en toen weer terug naar school en gelijk examen gedaan. Ze geniet van deze nieuwe fase in haar leven.

Daar ging ze, met aunt Petro, nieuwe uniformen kopen en naar Loretto.

Dank lieve sponsors voor jullie trouwe hulp.

Hartelijke groet! Nel Wanjala

September 2015
Rhoda is aan haar laatste termijn begonnen van de lagere school. Ze werkt keihard.

Ze hadden tussendoor county exames om te kijken hoe de scores liggen. Rhoda was derde uit de klas van 26 studenten! Ze heeft alleen maar A’s 🙂

Rekenen een 90 uit 100.Engels 87 uit 100, Kiswahili 92 uit 100, natuurkunde 84 uit 100, maatschappij leer/ Godsdienst 96 uit 100, totaal 448 uit 500!!

En nog steeds zegt de klas docent: je kunt beter dan dit, werk exta hard! ’t Is wat…

Toen Anna weer terug kwam in HRC was het wat competite tussen Rhoda en haar.. Petronella heeft met hen gesproken en nu hebben ze hun eigen plekje weer. Anna is zo gestimuleerd door de stijl waarrnee Rhoda’s studeert, dat ze flink omhoog is gegaan met haar cijfers.

In de kerk is Rhoda de leider van de jeugdgroep, Omdat ze goed zingt is ze uitgenodigd om in de aanbiddings groep mee te zingen. Ze wil erover denkent. Een goed antwoord, vind ik. Want de examen klas kost een hoop tijd.

Soms verdient Rhoda wat extra en laten we haar de haren van de meisjes doen in plaats van een vrouw van buitenaf het te laten doen. Op deze manier heeft ze wat zakgeld! Op de foto is ze bezig met het haar van onze vrijwilligster Sandra.

Lieve sponsors, hartelijk bedankt voor jullie trouwe hulp aan Rhoda!

Hartelijke groet! Nel Wanjala

April 2015
Hoi allemaal. Mijn leven is verdeeld over maar een paar dingen. School, huiswerk thuis, jeugd activiteiten in de kerk, en slapen. Ik zit in het examenjaar en studeer zoveel ik kan. En het gaat goed. Uit school ga ik eerst even slapen, dan douchen en eten en dan weer boeken op tafel. Ook ’s ochtends vroeg ben ik aan het voorbereiden. En als ik even tijd heb en een paar shillings, zit ik op mijn telefoontje. ☺ Wens me success!

Juli 2014
Hoi lieve allemaal! Ik heb me laten dopen in de eerste doopdienst van onze Powerhouse church. Wow, ik was er blij mee hoor, het maakte me sterker. Ik help uncle John al een hoop mee. Ik organiseer, praat met de kleintjes, of met de meiden. Ik zeg tegen de huismoeders wat uncle John wil of wat Petronila heeft gezegd, ik word echt de oudste in huis. Leuke positie die ik langzamerhand krijg. Ik ben samen met Petro ook mijn moeder op het spoor, maar het is erg dubbel; blij en verdrietig en soms wil ik er helemaal niet over praten.. Het leven kan knap hard zijn he. Maar dan is een kadootje weer zo’n zegen, we kregen nieuwe shirts en nagellak van een familielid van Mama Joy’s buren. Lief toch?