Juli 2020
Peris woont momenteel bij haar zus Norah in Eldoret. Even heel wat anders dan het laatste bericht. De oom en tante in Nairobi waarbij ze woonde, hebben haar meegenomen naar Kisumu, waar Peris tot vorig jaar met Norah bij hun oma woonde, en haar daar gewoon achtergelaten. Peris kon toen bij een vriendin terecht en via die vriendin kon ze contact opnemen met Norah. Haar eigen telefoon en veel spullen lagen nog in Nairobi, dus ze kon zelf geen contact opnemen. Daardoor was Peris een paar weken onbereikbaar. Zodra Meshack wist waar ze was, is hij haar in Kisumu op gaan zoeken en heeft hij geregeld dat ze bij Norah kon gaan wonen. Norah woont in Eldoret, vlak bij het Happy Rock Center. Peris komt geregeld langs in het Happy Rock Center om bij te praten met Petronila en te kijken wat we nu voor haar kunnen doen. School is belangrijk, maar haar papieren liggen nog in Nairobi. Daarnaast is Kenia in een lockdown en zijn de scholen tot september dicht, dus voorlopig is er niet veel mogelijk. In ieder geval is ze weer dichtbij en kunnen we ze zo optimaal begeleiden. Voor u nam ze een filmpje op. Wilt u blijven bidden voor deze meid?!

Mei 2019
Peris woont inmiddels in Nairobi bij een oom met zijn gezin. Haar oma is onverwacht overleden in maart, dus zowel Norah als Peris wonen nu permanent ergens anders. Zus Norah zit al een paar maanden op zichzelf in Eldoret en Peris was al een week in Nairobi bij een oom toen oma overleed. Beiden zijn teruggereisd voor de begrafenis.

Peris heeft haar middelbare school afgerond met magere cijfers. Dit betekent dat ze eerst naar college gaat, een soort mbo. Daar kan ze een certificaat halen, maar met dat certificaat kan je in Kenia niet zo heel veel, dus moet je daarna nog doorleren voor een diploma. We hopen en bidden dat ze het vol kan houden om dus nog wel een jaar of zes te studeren. Ze zoekt nu naar een school in Nairobi. Ze wil graag toerisme doen. Daarmee hoopt ze te starten in september.

Ze mopperde dat ze hard moet werken bij de oom. Zijn vrouw laat haar het huishouden doen. Maar we hebben gepraat en geopperd dat ze zelf vraagt wat ze kan doen, dan hoeft de vrouw het ook niet steeds te vragen en dat is misschien voor allebei fijner. Ze mag best wat terugdoen voor het gratis verblijf. Daarnaast is het een goede motivatie om te zoeken naar een school en goed haar best te doen. Als ze naar school gaat, is ze niet heel de dag in huis om klusjes te doen. Dus ze is met opgeheven schouders teruggegaan. Peris is een sterke meid.

Ze is wel blij met het wonen in de stad. Het is echt een stadsmeisje, dat houdt van goede voorzieningen, zoals een wc in huis, een fijne badkamer en ruimte. Bij haar oma had ze dat niet en ook in het dorp was niet veel te doen. Hopelijk leidt dit alles haar niet teveel af, zodat ze zich kan gaan concentreren op de toekomst en een studie.

Heel hartelijk dank voor uw steun aan deze meid!

Oktober 2018
Peris doet eind van deze maand eindexamen. Dat is het nationale middelbare schoolexamen. Ze blijft laag presteren. Ze zegt zelf dat het ligt aan haar ziek zijn. Ze had malaria en miste een week school. Ze heeft een D-, dat is een onvoldoende. Ze hoopte dat ze het zou verbeteren, maar dat is niet gelukt. Nu, nadat Meshack haar sprak en aanmoedigde, zei ze dat ze hoopt na het examen iets hoger uit te komen.

Na het examen zal Petronilla naar Peris toegaan en samen met oma en Peris praten. Peris heeft het idee dat ze misschien ook in Eldoret zou kunnen komen studeren. Ze wil absoluut weg van het platteland. De kinderbescherming wil echter dat we kinderen in hun families laten en ze daar steun en aanvullend support bieden. Er is een andere optie: een tante in Mombasa. Als ze daar zou kunnen wonen, is ze in ieder geval weg van het platteland en hoeft ze oma niet meer te verzorgen. Dit is echt moeilijk voor haar. Het was al moeilijk voor zus Norah, die toch wat milder van karakter is. We hopen en bidden dat Peris een klein beetje meer weet welke richting ze op zou willen met leren of werken, dan kunnen we haar verder supporten en met haar meedenken. Nu hopen we op een iets beter rapport.

Momenteel heb ik geen recente foto van Peris. Haar oma heeft geen smartphone en zij ook nog niet, dus even een beetje nostalgie, een foto van jaren geleden toen ze nog in Mombasa woonde.

Februari 2018
Kerst 2017 – Peris was blij dat ze even weg was uit haar plattelandse leventje en even in een stad was. Ze vind het best moeilijk om bij oma te wonen in de vakanties. Het is ook best anders als je een groot huis gewend bent met w.c.’s die doortrekken, water uit de kraan enz. Bij oma is alles nog niet zo ontwikkeld. Ook het verschil in leeftijd maakt het niet altijd gemakkelijk om elkaar te begrijpen.

Op school gaat het vrij slecht.  Sommige van onze meisjes zijn echt in ‘t midden van hun puberteit, en overzien hun keuzes niet zo. Ze zit in haar laatste jaar, het examenjaar, van deze middelbare school. Ik had haar aan de telefoon en ze vertelde dat ze ziek was tijdens een examen, en daarom waren haar cijfers laag. Op school heeft ze bijles in biologie, chemistrie en geschiedenis; de meester geeft ze steeds kleine testjes, en ze ziet verbetering. Nu in de midtermijn vakantie heeft oma bijles geregeld van 2.00-4.00 dagelijks, rekenen, biologie en chemistrie. Goed zo oma! Ze weet nog niet wat ze later wil, dus we brainstormen hierover samen met haar zus Norah, die nu hier in Eldoret in de stad studeert en al jaren weet wat ze wilde. Tja, sommige kinderen hebben die keuze al vroeg in hun hoofd, en bij anderen duurt het veel langer.

Oktober 2017
Peris blijft het moeilijk vinden op het platteland. Zij en oma hebben in haar schoolvakanties al meerdere ruzies gehad. Peris zegt: dit is niet mijn thuis.

Petro reisde vorige maand naar oma om te kijken hoe het met Norah en Peris ging. Oma had in het ziekenhuis gelegen. Peris en zij hadden ruzie gehad en oma had haar weggestuurd. Peris was ‘s avonds weer teruggekomen, maar ze zei wel tegen oma: als je me weer wegstuurt, kom ik niet meer terug en ben je ook niet blij. Het blijft voor haar moeilijk. Gelukkig is het nog maar 1 jaar, en dan kan ze weer naar de stad verhuizen en hier verder studeren. Dat is een goed vooruitzicht.

Er is echter een ander effect waaraan gewerkt moet worden. Peris zegt op school: zodra ik klaar ben met school vlieg ik naar USA of Europa. Ik blijf niet in Kenia. Ik vraag me af of dit te maken heeft met alle blanken waarmee ze opgegroeid is, met mij bijvoorbeeld? We wachten het af.School gaat redelijk, ze blijft onder het gemiddelde functioneren. We zijn van plan haar en Norah in Eldoret voor de kerst uit te nodigen. Dan is er tijd om eens goed te praten, ook met Oloo die nu Happy Rock directeur is, en bij mij opgegroeid is. En die werkt hier in Kenia  en niet in USA.

En dan kunnen we horen wat ze zou wilen studeren of doen na de middelbare school. In de stad wonen? Haha. We zullen zien wat er mogelijk is. Eldoret is in ieder geval meer stad dan haar dorpje. Het is goed dat Norah er is, die houdt dingen in balans, is rustig en houdt van allebei.

Peris, Norah en hun kleine nichtje in oma’s huisje. Oma zit daarachter.

Lieve sponsor, dank voor uw hulp aan deze ietwat tobbende student. We hopen dat ze volhoudt tot Form 4; het laatste jaar.

Juni 2016
Peris zit nu in haar 2e jaar van de middelbare school en het gaat zo z’n gangetje. Ze had niet zo gepresteerd als ze gewild  had blijkbaar, want ze vertelde haar oom dat ze op de 13e plek staat in de klas terwijl ze op een 39e positie staat. Oma was niet blij met deze woorden en klaagde een beetje tegen Meshack toen hij haar belde.

Oma gaat bijna ieder weekend even langs op school, want het is op loopafstand van haar huis. Dan brengt ze even een paar bananen, of een chapatie, (tortilla) bij haar kleindochters.

Dit termijn was Peris geselecteerd om mee te doen aan een biologie symposion. De St. Rita Girls High School en enkele andere scholen hebben veel informatie aan elkaar uitgewisseld Het was een prima manier om de stijl van de andere scholen te proeven. Maar ook haar eigen school te vertegenwoordigen.

Omdat ik niet gebeld heb in de vakantie, heb ik geen school rapport voor u. Maar omdat oma hopelijk het weekend weer naar school gaat, met haar telefoon, kunnen we Peris en haar zus Norah spreken. Helaas heeft oma geen smart phone, anders hadden ze even een selfie kunnen maken en ook hun rapport kunnen sturen via whatsapp.

Zodra Happy Rock naar Eldoret verhuisd is, komen ze met de eerstvolgende vakantie hierheen. Want het wonen op het platteland, in de vakantie, is voor deze meisjes best saai. Ze helpen oma met het schoonmaken van het kleine huisje, en zijn in de kortste keren klaar. En dan… ja, dat hangt af van het geld. Geld voor een krant, of voor je haar doen… Ze houden van oma maar zouden daar niet graag willen blijven wonen. Zeker Peris houdt van de stad en de activiteiten. Dus zal ze zeker meer naar Eldoret komen zodra Happy Rock hier gesetteled is.  Wanneer ik school informatie heb stuur ik het op..

Hartelijk dank lieve mensen voor uw hulp aan Peris.

Warme groet, Nel Wanjala

September 2015
Peris en Norah belden me op gelijk nadat ze thuis waren aangekomen. Thuis bij oma, wel te verstaan. Mam, kunnen we bij jou op bezoek komen in Eldoret? Of mogen we naar Mombasa? Maar ja, naar Mombasa is 80 euro reisgeld, plus snacks. Duur! Kom maar naar Eldoret. Jippie! De volgende dag krijg ik een sms: We hebben een probleem. Onze tante heeft geld gestuurd om naar Mombasa te reizen! Ik zei: wow! Beter toch? Gezellig naar te kids, HRC tantes en je eigen tantes. Prachtig.

Dus die meiden hebben een gezellige vakantie achter de rug, en onze kids waren erg blij om Norah en Peris weer te zien.

Peris heeft een C voor haar 2e termijn examens gehaald. Rekenen 50. Engels 60, Kiswahili 57, Bio 30, Chemistry 42, Geography 60, Christian edu 62 en Agriculture 42, Business 58, History 55 en Physics 40. Totaal 457 uit 770. Peris had malaria tijdens haar examen dus ze beloofde dat ze volgend examen beter gaat presteren.

Peris heeft in Mombasa ook lekker met Oloo gepraat. Het helpt altijd om te praten met mensen zoals Oloo die ook gestudeerd hebben.

Met goede moed zijn ze samen teruggereisd  Maar nog niet naar school, want de onderwijzers staken. Ze lezen dus dagelijks hun boeken door en stellen elkaar vragen in oma’s huis terwijl ze de uitkomst van de staking afwachten.

We wensen en hopen het beste voor Peris. Iedereen genoot van haar gezellige aanwezigheid in Happy Rock. Met name Eric was blij haar weer  te zien.

Lieve allemaal, hartelijk dank voor jullie trouwe support aan deze schat.

Warme groeten, Nel Wanjala

April 2015
Ik ben verhuisd in November naar mijn oma, mijn zus Norah was daar al een jaar. De kostschool waar ik in januari begonnen ben, zelfde als Norah, is op loopafstand van oma. Handig en goedkoop transport ☺. Ik heb het eerste termijn van school goed gedaan zegt uncle Vincent. Deze maand heb ik bij verschillende familie leden hier bezoekjes gebracht, zodat het niet saai wordt. Want platteland leven is echt anders dan Likoni.

Juli 2014
Mijn zus komt binnenkort weer hierheen, ik ben zo benieuwd. We waren zo aan haar leiderschap gewend, zo met de meiden onder elkaar. Ik ben zelf ook meer actief geworden en help uncle John soms de fellowship te leiden. Dan neem ik mijn noteboek mee en ga serieus aan de slag tot groot plezier van uncle John, die het prachtig vind als de meisjes zo groeien en leiderschapscapaciteiten laten zien. Ik doe mijn best op school en het gaat redelijk. In deze vakantie helpt Patricia me een beetje en dat heb ik wel nodig.