Juli 2020
In het vorige bericht dat u over Michael heeft ontvangen, schreven wij dat hij bij ‘auntie’ Loice zou gaan wonen. Loice is in januari verhuisd met een aantal kinderen, maar Michael is in het Happy Rock Center gebleven. De medewerksters hebben met elkaar nog eens gekeken wie het beste bij welke medewerkster kan gaan wonen en daardoor is het lijstje wat veranderd. We zijn druk bezig met het project van tehuis naar gezin, dus een verhuizing zit er wel in over niet al te lange tijd.

Momenteel is hij met de andere kinderen thuis in het Happy Rock Center, omdat de scholen vanwege het coronavirus gesloten zijn. Op 1 september gaan de scholen pas weer open, dus thuiswerken is het credo. Voor Michael geen probleem, hij werkt overal. Ook de kerk is dicht, dus het Happy Rock Center organiseert zelf kerkdiensten met behulp van de kinderen.

Michael is goed gezond en lijkt zich wat meer open te stellen. Hij is altijd erg op zichzelf en gesloten, maar zie maar op de foto wat voor een prachtige vent het is! Daarnaast nog een kort filmpje van hem.

November 2019
Op dit moment is het grote vakantie. Michael heeft van eind oktober tot begin januari vakantie. Een hele tijd! Zeker als je graag naar school gaat. Michael is met vlag en wimpel over naar de volgende groep, als beste van zijn klas zelfs. Uiteraard waren we erg trots op hem en hebben we hem erg geprezen. Hij heeft van Meshack een horloge gekregen als beloning voor dit prachtige resultaat. We halen het nog steeds geregeld aan, omdat hij zo lekker glimt bij het krijgen van complimenten. Hij is stilletjes, maar toch ook enthousiast als je hem aandacht geeft en prijst. Hij had een mapje met repetities die hij in de afgelopen periode heeft gemaakt en hij liet zien hoe goed zijn cijfers zijn. Hij heeft geen velletje overgeslagen. Hij zal niet uit zichzelf komen vertellen dat het allemaal zo goed is, maar als je met hem gaat zitten komt hij los en merk je dat hij trots is op zichzelf. En terecht!

Nu het vakantie is gaat hij met de andere jongens elke ochtend voetballen bij de club van de kerk en om de week met Rico mee naar de boerderij. Een vriend van ons heeft een boerderij en de kinderen mogen om de beurt met een paar tegelijk een dagje komen boeren. Dat vinden ze helemaal geweldig. Er staat ook een fiets waar ze om de beurt een rondje op mogen rijden. Dus lekker tijdverdrijf en ook leerzaam, want ieder Afrikaans kind moet op zijn minst groenten kunnen verbouwen en een koe kunnen melken. Daarnaast gaat hij soms logeren bij Meshack, waar hij ook van geniet.

Voor Michael gaat er binnenkort aardig wat veranderen. Hij gaat samen met twee andere kinderen bij ‘auntie’ Loice wonen. Zoals u weet moeten we van de overheid in kleinere groepjes van maximaal acht kinderen gaan wonen. De kinderen moeten dan ook permanent dezelfde verzorgers hebben. Hij zit in de pilotgroep, het eerste groepje kinderen dat permanente verzorgers krijgt en bij een van de ‘aunties’ thuis gaat wonen. Voor ons allemaal spannend. In principe gaat hij dan ook naar een andere school, maar als dat nog niet lukt binnen nu en januari, blijft hij nog op dezelfde school. Hoogstwaarschijnlijk woont hij, als de volgende sponsorinformatie komt, dus bij ‘auntie’ Loice. Hij is wel vrij voor adoptie, dus als er mensen komen die hem willen adopteren, is dat ook nog een mogelijkheid, ook als hij bij een van de ‘aunties’ woont. Momenteel is dat echter nog niet aan de orde.

Mei 2019
Michael is een prachtkerel. Hij raakt steeds meer aan ons gewend en dus hoor ik zijn stem steeds meer en ontdek ik dat hij een hele slimme vent is. Hij is rustig en hij kan de boel goed observeren. Hij mengt zich niet zo snel in de drukte. Wanneer er alleen een vraag gesteld wordt, het maakt niet uit wat voor vraag, dan komt hij direct met een antwoord. Hij is slim en hij doet het op school ook erg goed. Soms moet je gewoon uitkijken dat je hem niet over het hoofd ziet, omdat hij zich soms terugtrekt op zijn bed. Hij houdt van rust en orde, maar hij houdt ook van zijn Happy Rock-broers en -zussen en hij corrigeert hen als het nodig is, vriendelijk maar dringend.

Daarnaast is hij erg sportief. Onlangs hebben we hier Koningsspelen gedaan en sjonge, fanatiek dat hij is, won hij van de jongste kinderen. Hij is het snelste van iedereen en hij is motorisch erg sterk. Zingen doet hij ook graag. Onlangs haalde ik de kinderen uit school en vroeg ik in de auto wie er een mooi liedje weet en direct zei Michael: ‘Me!’, en hij begon. Hij zat heerlijk te zingen in de auto. Hij is stilletjes en hij geeft de indruk dat hij verlegen is, maar dat is hij dus eigenlijk helemaal niet. Hij kijkt gewoon de kat uit de boom en hij weet intussen prima wat hij van iets vindt en hij meldt dat wanneer nodig. Prachtig. Hij heeft echt een goed, warm hart.

Onlangs kreeg hij nieuwe kleren, meegebracht door vrienden uit Nederland. Hij glom van trots en hij is erg zuinig op zijn spullen. Ze gingen heel voorzichtig de kast in.

Heel hartelijk dank voor uw steun aan deze prachtige kerel!

Oktober 2018
Het zal me niet verbazen als Michael het onderwijs ingaat. Hij houdt ervan om anderen te corrigeren met die grote glimlach van hem. Het begint al in de bus, daarin corrigeert hij de kinderen als ze iets in Kiswahili zeggen terwijl het geen weekend is. Want we spreken Engels van maandag tot en met vrijdag en Kiswahili op zaterdag en zondag. Hij is een prima leerling en hij geniet van juf Joyce, de thuisjuf van Tim en Emma. Als ze er nog is wanneer ze thuiskomen, dan laat hij haar onmiddellijk zijn schriften zien en wacht hij op haar reactie. Hij is leergierig. Hij kijkt wat Emma gedaan heeft en of hij dat al gehad heeft.

Mike, zoals we hem meestal noemen, is helemaal gewend aan school en het leven in Eldoret. Hij gaat op zaterdag mee naar de voetbal en ook dit loopje naar het voetbalveld is interessant. De kleine winkeltjes, de vele auto’s, de mensen op straat, hij observeert het allemaal. Hij houdt van de teamsfeer en hij blijft prima in de groep lopen.

Ook hij vindt het best dat we Petro ‘mam’ gaan noemen en Oloo en John ‘dad’. Sommige schoolkinderen zorgden voor enkele andere kinderen uit de groep voor irritaties toen ze vroegen: ‘Wie is jou mama?’ en aan mij: ‘Ben jij de moeder van Barak?’ Nu hebben we samen een mooi antwoord gevonden en dit geeft weer rust. Mike maakt het goed en hij gaat lekker zijn gangetje.

Februari 2018
Michael gaat steeds beter Engels spreken. Hij vind het prachtig dat hij mij heel goed kan antwoorden. Als we in de auto terug uit school na praten over hoe de dag was komt hij met hoofd en schouders boven de rest uit in Engels. Het is een rustige jongen en hij weet goed wat hij wil. Hij groeit goed en gaat sinds kort zaterdags mee naar voetbal. Dat is zeker 2 km lopen! Goed he. Vrijdags lopen de lagere school kinderen uit school naar huis, ze willen dat ook oefenen. Want veel kinderen lopen kilometers om naar school te komen, en hebben geen auto, of geld. Michael wil ook gaan lopen vrijdags. Hij is een pracht jong.

In de kerk zingt hij goed mee, heeft zijn ogen rustig dicht tijdens het hele (lange) gebed. Eigenlijk doen alle kids het best goed, in vergelijking met veel andere kleine kids in de kerk. 🙂 Hij ziet er altijd piekfijn uit, goede jeans, leuk bloesje en sandalen. En natuurlijk smeert hij zichzelf helemaal in met lotion en zijn hoofd met Vaseline, zodat het lichterlijk glimt. Het gaat goed zo.

Oktober 2017
Het was regenseizoen en we hadden voor iedereen laarzen gekocht. Het schoolterrein is een modderpoel en de schoenen zijn niet schoon en weer droog aan het eind van de dag. Dus laarzen aan. Ze vonden het prachtig.

Michael is goed gesetteld en aan zijn nieuwe juf en de school gewend. Hij is stil van aard, maar geniet van de dagen. Geeft vriendelijk antwoord als je vraagt hoe de dag was en kijkt lekker naar buiten, noemt auto’s op en wat er nog meer gebeurt.

Hij gaat graag naar de zondagsschool, doet prima mee en kan ook voorin een liedje zingt. Hij luistert goed, waar hij ook is. Michael is een knuffelig kereltje, wat nog graag thuis uit de auto gedragen wordt, als er niemand kijkt… want ja, grote jongens knuffelen minder hè?

Er kwamen 2 tandartsen van de tandartsenschool. Ze komen uit onze kerk. Zij ‚adopteren‘ kindertehuizen en worden gesponsord door giften uit de USA. Geweldig hè?

Michael en Eric gingen terug naar de kliniek voor verdere behandeling. Dat ging zonder moeite!

Lieve mensen, jullie hulp aan Michael wordt zo op prijs gesteld. Hartelijk dank!

April 2017
Michael was superblij om in Eldoret te zijn. Warme douches en onder dekens slapen, hij sliep hele stukken van de reis, dit maakte het gemakkelijker. Ze vertrokken om 4 uur in de morgen en arriveerden ‘s avonds om 9 uur! Maar hij is blij.

Op school gaat het al aardig. Michael heeft zoveel te zien onderweg. Hij stapt uit de auto voor het schoolhek, dus het kost maar 20 seconden voor hij binnen is, maar hij loopt rustig aan en kijkt wie er nog meer aankomen. Hij komt als een van eersten uit de auto en gaat als laatste het hek door. Enfin, ik wacht tot iedereen binnen is. Hij heeft een grijze korte broek aan en een geblokte blouse met een paarse trui erover. Hij zit met Beatrice, Diana en John Elliott in dezelfde 2e klas van de kleuterschool.

Uit school komt hij lachend aangelopen en klimt in de auto. „Hoe was het Mike?“ vraag ik dan. Het antwoord is altijd „Good“. Dan komt Elliott de auto in en dan beginnen de verhalen! Elliott vertelt en Mike lacht. J Over het algemeen is Michael vriendelijk en rustig. Thuis gaat hij zijn gangetje, en verkleedt zichzelf, gooit zijn uniform in de was, en gaat naar Matthew en Jean.

Hij geniet van kietelen en knuffelen en van ingezeept worden en afgedroogd, van ingesmeerd worden met lotion en er mooi uitzien.

‘s Zondags gaan we samen naar de kerk en zit hij rustig naast me tot het tijd is voor zondagsschool. Hij probeert mee te zingen als hij het liedje kent, rustig en zachtjes.  Zondagsschool is top, tekenen, limonade en biscuits!

Dank lieve mensen voor jullie trouwe support!!

Juni 2016
Het gaat prima met Michael. Hij is lekker gezond en geniet van het leven. Speelt met zijn eigen leeftijdsgenootjes en laat de groteren links liggen. Zijn Engels is een stuk verbeterd, mede doordat hij dit jaar naar de kleuterschool is gegaan. Hij genoot zo toen we er waren. Het is een bijzonder kereltje, rustig en intelligent.

School: Engels: 90, ‘lezen’: 90 (meer herkennen van letters en figuren), algemene ontwikkeling: 90, rekenen: 95, handarbeid: 80, totaal: 445 punten.

Juf: “Een goed begin, houden zo!”

Dank lieve mensen voor jullie support via deze stoere lieve kerel.

Hartelijke groet! Nel Wanjala

September 2015
Onze Mike zoals we hem noemen, gaat naar de zondag school. Hij wil iedere zondag mee. Wanneer het regent, en je zou kunnen overwegen om Elliott en Mike thuis te laten, dan krijgt hij een gezicht als een onweers wolk. Hij heeft gigantisch veel gezichtsuitdrukking, deze jongen.

Hij is het snelst van de kinderen onder de 4, (Elliott, Beatrice en Diana en hij) Houdt van zingen. In Mike’s koppie vormen  hij en Elliott samen een team.  Wil hij iets gaan doen, bijv. naar het jongens huis gaan, of als het etenstijd is, zegt hij: Elliott, lets go eat. En dan struimen ze samen naar de groene tafel. Mike’s woorden schat wordt langzaam groter. En als je dan weet waar hij vandaan kwam,…traumatisch bezeerd, Dan dank je God in de hemel voor zo’n restauratie plan. Liefde, aandacht, goed eten en structuur,  met daarbij  God’s zegen, kijk eens wat er dan gebeurt: hij kan weer genieten van zijn leven!

Mike heeft een sterk karakter, als dingen niet naar zijn wil gebeuren komen de tranen en boze ogen.

Jesse helpt hem met zijn kleren, en is zijn ‘grote broer’. Petro’s idee, dat jongens leren zorgen voor een klein broertje. Alles gaat dus goed met onze Mike.

Lieve mensen, super bedankt voor jullie trouwe hulp!

Hartelijke groet! Nel Wanjala

April 2015
Hoi allemaal. Ik ben Mike, afgekort. Ik heb een sterke mening en ben de baas over Elloitt. Ik eet goed, en ben meestal in een goed humeur. Als ik zie dat het eten klaar is, commandeer ik de rest uit de zandbak naar de plek waar we handen wassen. Ik praat al goed, en het gaat al veel beter met me dan toen ik kwam. mijn benen waren gebroken. Ik weet niet hoe het kwam. Maar deze aunties en uncles zijn goed voor me. Dag!