Oktober 2018
Het zal me niet verbazen als Michael het onderwijs ingaat. Hij houdt ervan om anderen te corrigeren met die grote glimlach van hem. Het begint al in de bus, daarin corrigeert hij de kinderen als ze iets in Kiswahili zeggen terwijl het geen weekend is. Want we spreken Engels van maandag tot en met vrijdag en Kiswahili op zaterdag en zondag. Hij is een prima leerling en hij geniet van juf Joyce, de thuisjuf van Tim en Emma. Als ze er nog is wanneer ze thuiskomen, dan laat hij haar onmiddellijk zijn schriften zien en wacht hij op haar reactie. Hij is leergierig. Hij kijkt wat Emma gedaan heeft en of hij dat al gehad heeft.

Mike, zoals we hem meestal noemen, is helemaal gewend aan school en het leven in Eldoret. Hij gaat op zaterdag mee naar de voetbal en ook dit loopje naar het voetbalveld is interessant. De kleine winkeltjes, de vele auto’s, de mensen op straat, hij observeert het allemaal. Hij houdt van de teamsfeer en hij blijft prima in de groep lopen.

Ook hij vindt het best dat we Petro ‘mam’ gaan noemen en Oloo en John ‘dad’. Sommige schoolkinderen zorgden voor enkele andere kinderen uit de groep voor irritaties toen ze vroegen: ‘Wie is jou mama?’ en aan mij: ‘Ben jij de moeder van Barak?’ Nu hebben we samen een mooi antwoord gevonden en dit geeft weer rust. Mike maakt het goed en hij gaat lekker zijn gangetje.

Februari 2018
Michael gaat steeds beter Engels spreken. Hij vind het prachtig dat hij mij heel goed kan antwoorden. Als we in de auto terug uit school na praten over hoe de dag was komt hij met hoofd en schouders boven de rest uit in Engels. Het is een rustige jongen en hij weet goed wat hij wil. Hij groeit goed en gaat sinds kort zaterdags mee naar voetbal. Dat is zeker 2 km lopen! Goed he. Vrijdags lopen de lagere school kinderen uit school naar huis, ze willen dat ook oefenen. Want veel kinderen lopen kilometers om naar school te komen, en hebben geen auto, of geld. Michael wil ook gaan lopen vrijdags. Hij is een pracht jong.

In de kerk zingt hij goed mee, heeft zijn ogen rustig dicht tijdens het hele (lange) gebed. Eigenlijk doen alle kids het best goed, in vergelijking met veel andere kleine kids in de kerk. 🙂 Hij ziet er altijd piekfijn uit, goede jeans, leuk bloesje en sandalen. En natuurlijk smeert hij zichzelf helemaal in met lotion en zijn hoofd met Vaseline, zodat het lichterlijk glimt. Het gaat goed zo.

Oktober 2017
Het was regenseizoen en we hadden voor iedereen laarzen gekocht. Het schoolterrein is een modderpoel en de schoenen zijn niet schoon en weer droog aan het eind van de dag. Dus laarzen aan. Ze vonden het prachtig.

Michael is goed gesetteld en aan zijn nieuwe juf en de school gewend. Hij is stil van aard, maar geniet van de dagen. Geeft vriendelijk antwoord als je vraagt hoe de dag was en kijkt lekker naar buiten, noemt auto’s op en wat er nog meer gebeurt.

Hij gaat graag naar de zondagsschool, doet prima mee en kan ook voorin een liedje zingt. Hij luistert goed, waar hij ook is. Michael is een knuffelig kereltje, wat nog graag thuis uit de auto gedragen wordt, als er niemand kijkt… want ja, grote jongens knuffelen minder hè?

Er kwamen 2 tandartsen van de tandartsenschool. Ze komen uit onze kerk. Zij ‚adopteren‘ kindertehuizen en worden gesponsord door giften uit de USA. Geweldig hè?

Michael en Eric gingen terug naar de kliniek voor verdere behandeling. Dat ging zonder moeite!

Lieve mensen, jullie hulp aan Michael wordt zo op prijs gesteld. Hartelijk dank!

April 2017
Michael was superblij om in Eldoret te zijn. Warme douches en onder dekens slapen, hij sliep hele stukken van de reis, dit maakte het gemakkelijker. Ze vertrokken om 4 uur in de morgen en arriveerden ‘s avonds om 9 uur! Maar hij is blij.

Op school gaat het al aardig. Michael heeft zoveel te zien onderweg. Hij stapt uit de auto voor het schoolhek, dus het kost maar 20 seconden voor hij binnen is, maar hij loopt rustig aan en kijkt wie er nog meer aankomen. Hij komt als een van eersten uit de auto en gaat als laatste het hek door. Enfin, ik wacht tot iedereen binnen is. Hij heeft een grijze korte broek aan en een geblokte blouse met een paarse trui erover. Hij zit met Beatrice, Diana en John Elliott in dezelfde 2e klas van de kleuterschool.

Uit school komt hij lachend aangelopen en klimt in de auto. „Hoe was het Mike?“ vraag ik dan. Het antwoord is altijd „Good“. Dan komt Elliott de auto in en dan beginnen de verhalen! Elliott vertelt en Mike lacht. J Over het algemeen is Michael vriendelijk en rustig. Thuis gaat hij zijn gangetje, en verkleedt zichzelf, gooit zijn uniform in de was, en gaat naar Matthew en Jean.

Hij geniet van kietelen en knuffelen en van ingezeept worden en afgedroogd, van ingesmeerd worden met lotion en er mooi uitzien.

‘s Zondags gaan we samen naar de kerk en zit hij rustig naast me tot het tijd is voor zondagsschool. Hij probeert mee te zingen als hij het liedje kent, rustig en zachtjes.  Zondagsschool is top, tekenen, limonade en biscuits!

Dank lieve mensen voor jullie trouwe support!!

Juni 2016
Het gaat prima met Michael. Hij is lekker gezond en geniet van het leven. Speelt met zijn eigen leeftijdsgenootjes en laat de groteren links liggen. Zijn Engels is een stuk verbeterd, mede doordat hij dit jaar naar de kleuterschool is gegaan. Hij genoot zo toen we er waren. Het is een bijzonder kereltje, rustig en intelligent.

School: Engels: 90, ‘lezen’: 90 (meer herkennen van letters en figuren), algemene ontwikkeling: 90, rekenen: 95, handarbeid: 80, totaal: 445 punten.

Juf: “Een goed begin, houden zo!”

Dank lieve mensen voor jullie support via deze stoere lieve kerel.

Hartelijke groet! Nel Wanjala

September 2015
Onze Mike zoals we hem noemen, gaat naar de zondag school. Hij wil iedere zondag mee. Wanneer het regent, en je zou kunnen overwegen om Elliott en Mike thuis te laten, dan krijgt hij een gezicht als een onweers wolk. Hij heeft gigantisch veel gezichtsuitdrukking, deze jongen.

Hij is het snelst van de kinderen onder de 4, (Elliott, Beatrice en Diana en hij) Houdt van zingen. In Mike’s koppie vormen  hij en Elliott samen een team.  Wil hij iets gaan doen, bijv. naar het jongens huis gaan, of als het etenstijd is, zegt hij: Elliott, lets go eat. En dan struimen ze samen naar de groene tafel. Mike’s woorden schat wordt langzaam groter. En als je dan weet waar hij vandaan kwam,…traumatisch bezeerd, Dan dank je God in de hemel voor zo’n restauratie plan. Liefde, aandacht, goed eten en structuur,  met daarbij  God’s zegen, kijk eens wat er dan gebeurt: hij kan weer genieten van zijn leven!

Mike heeft een sterk karakter, als dingen niet naar zijn wil gebeuren komen de tranen en boze ogen.

Jesse helpt hem met zijn kleren, en is zijn ‘grote broer’. Petro’s idee, dat jongens leren zorgen voor een klein broertje. Alles gaat dus goed met onze Mike.

Lieve mensen, super bedankt voor jullie trouwe hulp!

Hartelijke groet! Nel Wanjala

April 2015
Hoi allemaal. Ik ben Mike, afgekort. Ik heb een sterke mening en ben de baas over Elloitt. Ik eet goed, en ben meestal in een goed humeur. Als ik zie dat het eten klaar is, commandeer ik de rest uit de zandbak naar de plek waar we handen wassen. Ik praat al goed, en het gaat al veel beter met me dan toen ik kwam. mijn benen waren gebroken. Ik weet niet hoe het kwam. Maar deze aunties en uncles zijn goed voor me. Dag!