Juli 2020
Normaal gesproken zou Jesse bij het schrijven van deze update op school zitten, volop bezig in zijn laatste jaar van de basisschool. Nu is het echter net zo’n soort bericht als de vorige keer, omdat hij thuis is. Weliswaar zonder vakantie te hebben, want er moet gewoon thuis geleerd worden, maar de scholen zijn vanwege het coronavirus gesloten. Dit zorgt ervoor dat Jesse nu in huis is en hij geniet er ook van. Gelukkig is hij kerngezond! Hij doet zijn schoolwerk, helpt mee in huis en is fijn gezelschap voor zijn broertje Jude en de andere kinderen.

De scholen zijn al in april dichtgegaan en zullen dat blijven tot 1 september. Een lange thuisperiode nog te gaan dus. De kerken zijn ook dicht, waardoor de oudste jongens, waaronder Jesse, nu kerkdiensten organiseren op het Happy Rock Center. Hij houdt erg van muziek en verzorgt dan ook vaak de drums tijdens de zang op een geweldig zelf geknutseld drumstel van lege verfemmers en jerrycans. Mooi om te zien!

In deze thuisperiode zullen hoogstwaarschijnlijk ook de verhuizingen plaats gaan vinden van het Happy Rock Center naar een kleinere setting. De medewerksters hebben met elkaar besproken welk kind het beste bij wie in huis kan gaan wonen, dus in het volgende nieuwsbericht zullen we weten waar Jesse (met Jude, zijn broertje) woont. Dit is voor hem alleen in de vakanties, omdat hij natuurlijk op kostschool zit. Hij blijft wel nog steeds onder verantwoording en financiële steun van het Happy Rock Center, maar in een gezinssituatie zoals de regering het wil. Spannend! Bidt u voor hem?!

Ook hebben we nog een filmpje van Jesse.

November 2019
Jesse kwam van school met een beter rapport dan dat hij tot nu toe heeft gehad. Boven gemiddeld zelfs. Dit is ook wat hij prima kan, maar nog niet eerder had laten zien. We denken dat het kwam door de overgang van dagschool naar kostschool. Hij heeft erg moeten wennen, maar heeft nu echt zijn draai gevonden. We zijn er allemaal erg blij mee.

Nu is het vakantie, grote vakantie. Heel de maand november en december zijn de kinderen vrij en tegelijk met de Nederlandse scholen starten de kinderen weer in januari, maar hier met een nieuw schooljaar. Elke ochtend gaat Jesse met de andere jongens naar de voetbal van de kerk, zoals eigenlijk elke vakantie. Daarnaast hebben wij een vriend met een boerderij, waar de kinderen in groepjes af en toe een dag naartoe gaan om te leren boeren; planten en verzorgen van gewassen en dieren. Voor een Afrikaans kind onmisbaar en hij werkt graag. Daarnaast mogen ze op de fiets van de boer rondrijden en dat is het leukste van alles. Onlangs is Jesse met de oudste jongens (Noel en Alexander) een ochtend naar een fietstraining geweest. Rico wielrent graag en hij rijdt tegenwoordig elke week een keer met de Kenyan Riders mee, het Keniaanse nationale wielerteam. Zij hebben ook opleidingsgroepen voor kinderen en hij mocht een paar kinderen meenemen. Dat was aan die grote jongens natuurlijk wel besteed. Ze hadden een geweldige ochtend en mogen vaker komen, dus dat is heel erg leuk natuurlijk. Ook gaat Jesse soms met Rico mee naar de werkplaats, waar hij wat van het timmermansvak geleerd krijgt. Timmeren, schuren, zagen en verven, altijd handig. Jesse is een jongen die niet benauwd is om de handen uit de mouwen te steken.

Mei 2019
Jesse zit inmiddels alweer zo’n half jaar op kostschool en hij moet nog steeds een beetje wennen. Hij is een slimme jongen. Hij deed het goed op school voordat hij naar boardingschool ging en hij doet het nu ook goed, maar iets minder dan dat we hadden verwacht. Waarschijnlijk komt dat wel weer goed als hij zich helemaal op zijn gemak voelt. Het is ook niet niks om naar kostschool te gaan. Elke dag is hij daar en alleen in de vakanties is hij thuis. Dat betekent dat hij maar één keer in de zes weken thuis is, soms voor een korte vakantie van een paar dagen en soms voor een maand. Daar geniet hij dan ook wel weer van.

Hij is een verantwoordelijke jongen, ook in huis. Pas hadden we kleding uit Nederland gekregen en dan helpt hij goed mee om te bedenken wat voor wie kan zijn. We hadden de kasten ook wat veranderd, omdat een paar van de jongste kinderen de hoogste planken hadden. Dat was niet zo handig, want die moesten in de kast klimmen om bij hun kleren te kunnen. Nu hebben we dat veranderd en omdat Jesse een van de oudere jongens is, hadden we zijn spullen op de bovenste plank gelegd. Maar omdat hij niet zo lang is, bleek hij eigenlijk ook niet zo makkelijk bij zijn spullen te kunnen, maar hij wilde het niet veranderen. Hij vond het een interessante en belangrijke plek zo bovenin.

Onlangs met Pasen hebben we Jesse zien dansen. We hadden feest in huis. Nou, hij kan er wat van. Hij trok zich niets van iemand aan en hij ging lekker zijn gang. Dat was leuk om te zien, omdat Jesse doorgaans wel wat verlegen is en het zich aantrekt als mensen kijken en zich ook hun oordeel aantrekt. Het zal de leeftijd wel zijn. Als puber ontwikkel je stevig, dus dat moet ook allemaal een plekje krijgen. Hij ontwikkelt zich in ieder geval tot een verantwoordelijke, lieve kerel.

Heel hartelijk dank voor uw steun aan hem!

Oktober 2018
Sinds hij in Eldoret op voetbal zit en blijkt dat hij een hele goede verdediger is, gaat hij vaak mee als er wedstrijden zijn buiten Eldoret. Tot zijn grote genot zat hij drie weken geleden weer in de bus met alle jongens, sommige ouders en coach Duncan op weg naar Kisumu, waar ze een dag speelden tegen andere scholen. Hij geniet volop van zulke uitjes. Wie niet.

Op school gaat het goed, hij wordt beter. Hij wil zelf zo graag naar de kostschool. Alexander zit al op de kostschool en hij heeft een beter rapport. Dit komt omdat ze daar voor het ontbijt een uurtje voorbereiding (les) hebben en ‘s avonds na het eten weer. Dan moet je wel beter worden. Maar Meshack vond het nog wat te vroeg. Jesse had hem verteld dat enkele jongens op school wat pesterig gedrag vertoonden. Hij wist niet altijd hoe hij ermee om moest gaan. Meshack heeft toen een trajectje opgezet waarin hij regelmatig met Jesse op weg ging, even naar de markt of naar de winkel, om ondertussen te praten over hoe je je verdedigt tegen sterke, mogelijk nare jongens op school. Want dat is nodig om je op de kostschool staande te houden. Dit heeft Jesse erg goed gedaan, want hij weet dat Meshack op de universiteit heeft gestudeerd.

Omdat ik met de jongens naar Nederland ben gegaan, besloten we Petro ‘mam’ te noemen en Oloo en John ‘dad’.  Dit helpt ook weer tegen irritante, moeilijke vragen waar je niet altijd zin in hebt om die te beantwoorden. Ik kreeg een dikke knuffel toen ik ging. Het gaat goed met hem.

Februari 2018
Jesse is een bruisend persoon aan het worden. Klaar voor actie, doet wat je vraagt. Hij is dagelijks de man om even wat te kopen buiten, zalf, brood, w.c. papier. Hij krijgt het meeste geld opgehaald voor de juf op school die kanker heeft en geld nodig heeft voor een operatie. Hij is een geweldige verdediger bij het voetbal; de ouders van de andere kids zijn gek op hem: “Nel, er komt geen bal door!” zeggen ze.

Hij hoorde dat Alexander hogere cijfers heeft nu hij in kostschool is. En ja hoor.. vorige week zaten we in de auto na school, en vroeg hij: “Mag ik ook naar kostschool? Ik wil betere cijfers”. Ik zei dat dat niet ligt aan kostschool maar aan je eigen motivatie; ga je televisie kijken na het eten, of duik je nog een kwartiertje in een schrift of een tekstboek. Maar ik weet zelf wel dat Alexander beter is geworden door het systeem op die school, voor het ontbijt een half uur voorbereiden, en na het avondeten ook voorbereiden voor de volgende dag. Televisie in het weekend. De dril geeft resultaat. Enfin, Jesse heeft deze week examens en we zijn benieuwd of hij het zelf wat kan optrekken, met onze motivatie natuurlijk.

Oktober 2017
Het gaat prima met Jesse. Hij geniet van zijn omgangsvormen, groet me luid en duidelijk iedere morgen en middag met een grijns. Hij zit goed in zijn vel. Het is zelfs regenseizoen geweest. Dat zijn we niet gewend, dus iedereen ging met laarzen naar school; het schoolplein is een modderbende. ’s Zondags gaan we naar de kerk en hij ziet er cool uit, schoon en zelf verzekerd.

Jesse zit in de zesde klas. Zijn rapport:

Engels taal en opstel 65.

Kiswahili taal en opstel 45

Rekenen 54

Natuurkunde 60

Maatschap-pijleer/Godsdienst 59

Totaal 283 uit 500. 13e positie (eerst 22e) uit 36.

Zijn gedrag is prima. De school zei: geef ze een jaar om aan alles te wennen… dat doen we dus.

Er is een juf ziek op school en dan sturen ze de kids met formulieren (met stempels van de school erop) langs de deuren om geld op te halen. Jesse deed het prima!! Zijn koppie, zijn ogen, zijn glimlach, hij haalde veel geld binnen!

Er kwamen 2 tandartsen van de tandartsenschool. Ze komen uit onze kerk.  Zij ‚adopteren‘ kindertehuizen en worden gesponsord door giften uit de USA. Geweldig hè? Zijn gebit was in orde.

Lieve sponsors, hartelijk dank voor jullie trouwe hulp aan deze kanjer.

April 2017
Jesse maakt het prima. Hij wordt een organisator en de kids luisteren aardig naar hem. `s Morgens haal ik ze op met de auto voor school en hij zegt wie waar zit. Hij zelf ziet er piekfijn uit. Op school zit hij in dezelfde klas als Alexander. Samen in de hoogste klas maakt je ook de leiders in huis. En ze zijn een goed stel.

Nadat hij aan de ergste kou was gewend met de rest, gingen ze naar school en wenden aan de nieuwe onderwijzers. Hij doet het goed, maar kan beter. Maar ja, nieuw huis, nieuw klimaat, nieuwe groepsleiding, even wennen dus.

Onze kerk heeft een voetbal- en een basketbalveld. Onze Benjamin helpt ze met de (provinciale) weg oversteken, en dan lopen ze ongeveer 30 minuten om er te komen (goede warm-up). De jeugdpastor en enkele actieve vaders waren blij om te horen dat onze jongens al jaren op een voetbalclub zitten. Jesse mocht gelijk de hele wedstrijd meespelen. Ze spelen ook tegen andere scholen.

‘s Zondags haal ik ze op en gaan we naar dezelfde Mission kerk. Zondagsschool is actief en ze hebben het naar hun zin. Wederom ziet Jesse er toppie uit, hij houdt ervan om zich cool te kleden, hij is echt gegroeid. Hij zingt en leest goed mee en geniet van de gezelligheid in de kerk. Hij is een van de ouderen nu en hij doet het zo goed. Een lieve grote broer is het.

Dank jullie wel lieve sponsors voor alle support aan deze kanjer!

Juni 2016
Het gaat lekker met Jesse. Hij groeit prima, en is een sportief en gespierd mannetje. Hij is totaal niet ziek geweest.

Omdat we in januari meer ‘klassen’ kregen dan er klas lokalen waren, besloten we de oudste klas naar een school te doen die net achter ons terrein ligt. Jesse, Kelvin en Alexander zijn een stuk serieuzer geworden. Na schooltijd is het verkleden, thee drinken, een klusje doen en dan huiswerk maken. Hij doet zijn huiswerk op z’n ‘jan-boeren-fluitje’.

Jesse wordt een echte meedenker en probleem oplosser. Heeft een prima ontwikkeling doorgemaakt, voetbalt nog steeds fervent en is een prima persoon in de groep.

Op school: Engels: 72, kiswahili: 73, rekenen: 70, social studies: 73, natuurkunde: 78, totaal: 366.

Reactie van de meester: “Boven het gemiddelde. Jesse heeft het in zich om hoger te scoren.”

Dank lieve sponsor voor alle betrokkenheid en hulp aan deze kanjer.

Warme groet, Nel Wanjala!

September 2015
Jesse wordt een sterk baasje. Op school is hij goed vooruit gegaan dit seizoen. Iets omlaag met engels,71, maar vooruit met Kiswahili 69, rekenen 42, en natuurkunde 70. Maatschappijleer 5.9.

Jesse is een pittig manneke, wat zichzelf in problemen kan werken om niets. Hij ligt regelmatig in de clinch met Joshua. Allebei weten ze het beter, allebei hebben ze gelijk! Het zijn allebei kleine  baasjes J. Tegen de andere jongens is Jesse vriendelijk en gemoedelijk maar in Joshua ziet hij een uitdaging om hem steeds te verbeteren tot vechtens toe soms. Huismoeder Vallery had een goed gesprekje met Jesse, en dit hielp hem om genoegen te nemen met een 2e plaats. Josh is ouder dus hij mag wat slimmer zijn hè. Jesse kon het maar zò zò plaatsen. Maar goed.

Hij is de assistent van Alexander. Samen zijn ze een team als het erop aan komt. Alexander is rustiger geworden en deze twee hebben nogal eens hun eigen plannetjes na schooltijd. Jesse speelt nog steeds voetbal op zaterdag, en verder gaat het goed met hem. Hij spaart geld. Vertelde me 2 weken geleden dat hij alle shillings die hij vindt aan Petro geeft en al 120/ksh heeft. Super!

Jesse geeft geen problemen of zorgen aan de huismoeders.  Helpt mee, is niet  te beroerd voor een klusje of om even naar de winkel gaan. Hij is vol goede moed aan het laatste termijn van klas 4 begonnen.

Lieve mensen, we stellen jullie trouwe hulp aan Jesse zo op prijs! Geweldig.

Hartelijke groet! Nel Wanjala.

April 2015
Hoi, daar ben ik weer. Ik vroeg mezelf deze maanden vaak af waar mijn eigen moeder is maar heb met mama Joy en de andere jongens erover gepraat. En nu gaat het beter. Mama Joy is mijn Legal Guardian, zo heet dat. En in haar hart ook mijn mam, samen met aunt Petro. Twee mamas is oke. Ik ga graag naar de zonddagschool, en auntie Petro zegt dat ik meer geloof. Ik leer ook computer na schooltijd en meester zegt dat ik het goed kan! Ik ga graag naar deze computer lessen. Daag!

Juli 2014
Hoi hoi! Hier ben ik! Ik vermaak me goed en groei snel. Ik werk hard op school en omdat het individueel is, haal ik andere leerlingen in. Tja, makkie he. Als ik ’t fout doe ben ik zo gepikeerd dat ik het boek zou kunnen verscheuren. Dat heb ik een keer gedaan en toen moest ik voor straf die dag de tuimman helpen en mocht ik de volgende dag ‘s middags pas weer naar school. Tjonge jonge en dat voor een tekstboek scheuren. Joshua deed dit ook en hij moest ook de tuinman helpen. Wij zijn goede vrienden, Josh en ik, allebei slim, snel en grappenmakers. Oplossing zoekers, kleine leiders zeggen ze. Ja, ik maak het goed hoor, ik heb nieuwe kleren gekregen voor mijn verjaardag en een waterfles voor op school, ik mag niet klagen. Tot later!