Oktober 2018
Jean is bijna klaar voor de kleuterschool. Ze gaat graag mee in de auto om de kinderen van school te halen en ze is het zat in huis. Ze is gek op uncle Meshack en soms zeg ik voor de gekkigheid: ‘Meshack, ga alsjeblieft trouwen, dan kun je haar adopteren.’ Maar dat zit er zo te zien nog niet in. Jean wordt sterk en ze begint spelletjes buiten mee te doen: voetballen en rennen. Ze wordt steviger. Ze is ook niet bang voor de honden, maar trekt ze mee naar hun hok.

Na haar middagdutje wordt ze verschoond en gaat ze kijken of Meshack in zijn kantoor is. Dan praat ze even met hem en hij vindt het ook zo gezellig. Dan gaat hij de eerste groep kinderen van school halen, de kleuters, en heeft ze meer mensen om mee te spelen, speciaal Matthew. Jean is sterk, gezond en een slim kind. De huisjuf, die Emma en Tim lesgeeft, is ook een zegen voor Jean. Ze geeft haar klanken, woordjes en rijmpjes en Jean zegt ze trots na.

Februari 2018
Jean heeft griep en dan is alles te veel. Oorpijn, keelpijn, hoofdpijn.. Het liefst ligt ze op schoot bij auntie als ze wakker is. Alle kinderen snappen dat ze kriebelig is. Sommigen reageren vriendelijk, anderen plagerig. Daar praten we dan weer over in de auto op weg naar school. Heerlijk, zulke momenten.

Jean voelt zich wat alleen, want Matthew is begonnen met school. Ze hobbelt rustig achter de huismoeder aan en brabbelt al goed. Als ik vraag “Ga je mee de kids uit school halen?” zegt ze “ Oke!” en de huismoeders vinden het mooi dat ze al engels snapt. Dan zit ze achterin in de gordel en dan zeg ik wat er passeert en zij zegt het na. matatu, lorry (vrachtwagen), car, bus. Ze praat lekker alles na.

Als Matthew uit school komt knuffelt hij haar en babbelt wat. Enig. We zijn bijna geregistreerd, dan kunnen we een baby opnemen, en is ze niet meer alleen, en niet meer de baby in huis. Ook dat is altijd even wennen. Verder gaat het goed met haar en is ze lekker aan het groeien en favoriet van uncle Meshack. Ze is dagelijks in zijn kantoor te vinden.

Oktober 2017
Jean wordt een heerlijk vrij meisje. Ze blijft wel ietwat gereserveerd voor vreemden en dat is goed. Haar ‘leef-omgeving’ zijn de 14 kids, plus Esther, Rhoda en Anna als die op vakantie komen, en het personeel. Er zijn 4 huismoeders, Petro, Rachael, Ruth en Lois, en Rispa die de was doet. En dan Oloo, onze directeur; ‘uncle Oloo’ is haar dagelijkse vriend. Ze zoekt hem op in zijn kantoor, en loopt met hem naar de honden, de kippen en de tuin. En andersom is het niet minder, een dag zonder Jean is voor Oloo geen goede dag. Ik zeg wel eens; Oloo, vind een vrouw, ga trouwen en adopteer Jean! En dan lachen we samen, maar je weet het maar nooit.

Jean en Matthew zijn goede vrienden, maar Matthew gaat volgend jaar naar school. Als tehuis zijn we bijna klaar met de registratie in Eldoret. Dan kunnen we beginnen met nieuwe baby’s opnemen. Als Matt naar school gaat, hoop ik dat dat Jean klaar is om ‘groot’ te worden en mee te helpen met zorgen voor een nieuwe baby.

Ze praat al aardig en is ieders vriendje. Anna was thuis van middelbare school en deed haar haren schattig. Jean weet al heel goed wat mooi is. Ik had Anna deze week gevraagd om Jeans kast onder handen te nemen en te kijken wat te klein is en dat eruit te halen. Want we hadden van onze vrienden Anita en Rico een koffer kleertjes gekregen en nu is Jean in de 80-96 en ja hoor, ik vond het ene mooie vestje na het andere, maat 86-92-96, allerlei broekjes en jurken. Heerlijk. Want het regent nog en het is modderig buiten. Dus Jean zit er weer lekker bij.

Hartelijk dank lieve mensen voor jullie steun aan deze schat.

April 2017
Jean maakt het goed nu in Eldoret. Ze kwam de wereld in en werd onmiddellijk besmet door het HIV-virus via haar moeder. Maar omdat de moeder haar geen borstvoeding gaf, is het besmettingsgevaar misschien overkomelijk. Ze is nu aan de ARV’s, anti HIV medicijnen, en de doctors houden haar er nog een poosje in de gaten tot ze ongeveer 10 kg is. De moeder was geschrokken toen ze er achter kwam dat ze positief was en wilde het kind niet. Vreselijk.

De busreis was een ramp naar Eldoret. Jean wilde niet op schoot de hele tijd, maar plat slapen. Ze heeft een aardig temperament, dus Petro had er haar handen vol aan!

Jean moest erg wennen aan Eldoret. Het huis, de koude vloeren, de vele kleren die ze aan moet en niet aan wil… aankleden is regelmatig een drama. Ze was superverkouden. Men dacht gelijk aan malaria, maar ik gaf gewoon hoestsiroop en panadol (paracetamol voor baby’s) en rustig kwam ze er bovenop. Nu, na 2 maanden, voelt ze zich beter. Het leukste moment van de dag is als de kinderen thuis komen uit school. Aandacht! J

Lieve mensen, hartelijk dank voor jullie trouwe hulp aan deze schat!