September 2020
Ik wil allereerst God danken voor waar Hij me tot nu toe gebracht heeft. Het leven is echt hard hier, maar Hij heeft me nooit verlaten en ik ben daar zo blij om. Ten tweede wil ik graag laten weten hoezeer ik de liefde, vriendelijkheid en steun waardeer, die u me heeft laten zien. Het is best lang geleden dat we van elkaar gehoord hebben, maar ik ben heel blij dat ik jullie weer iets kan schrijven. Hier in Kenia is het een beetje moeilijk vanuit mijn oogpunt bezien, maar ik geloof dat het met de tijd wel weer beter zal worden. Op het moment woon ik op mijzelf (ik heb een klein huisje gehuurd). Ik voel me een beetje alleen, maar dat hoort bij het leven. Voor mijn werk stond ik in een Mpesa-shop (beltegoedwinkel), maar door het coronavirus ging dat niet meer, dus nu ben ik gewoon thuis. Ik heb nog wat nagellakspullen, dus dat is wat ik nu doe; in de buurt de nagels van vrouwen mooi maken, zodat ik wat geld kan verdienen om mijn rekeningen te betalen. Ik ben verantwoordelijk tegenwoordig en dat voelt best goed. Toch is het wel hard, echt hard, maar ik weet dat ik sterk ben, omdat ik opgevoed ben door een sterke moeder (Nelly) en ik ben trots op haar. En met uw steun ben ik nog sterker geworden, veel dank! Een laatste ding, ik zou het heel leuk vinden om wat van jullie te horen en te weten hoe het met jullie gaat. Ik mis dat oude ‘samenzijn’, dat brieven schrijven en kadootjes sturen, zo leuk!

Dank u nogmaals voor alles. Moge God altijd bij u zijn en u nog meer zegenen!

Veel liefs van Jackline

November 2019
In de vorige update schreven we dat Jackline klaar was met de middelbare school en verder zou gaan met een vervolgstudie. Dat laatste is intussen helaas nog niet gebeurd. Voordat ze die studie kan beginnen, moet ze haar papieren van de oude school krijgen, met cijfers. Die moet ze overhandigen aan de nieuwe school. Die papieren krijg je pas als alle onkosten betaald zijn en zaken met de school afgehandeld zijn. Wat bleek: ze was boeken kwijtgeraakt, en niet één of twee, maar een stuk of zeven. Die moeten eerst betaald worden. Het was nogal een bedrag, dus Meshack heeft gezegd dat ze de helft van dat bedrag zelf moet betalen om haar verantwoordelijk te leren zijn. Daarvoor moet ze werken. Ze woont niet meer bij de beautysalon, omdat ze er niet meer werkt. Nu woont ze bij een vriendin, terwijl ze een andere baan zoekt.

Nu zou ze in januari met haar studie beginnen, maar hoe Meshack ook probeert haar te bereiken, hij krijgt ze niet te pakken. Dus hoe het er nu precies voor staat, weten we nog niet. Wel ziet hij dat ze bij wijze van spreken dag en nacht online is op WhatsApp, dus onbereikbaar zou ze niet moeten zijn, maar blijkbaar heeft ze andere plannen en geen zin in bemoeienis van ons. Petronila adviseerde om haar dan toch te helpen om te zorgen dat ze die papieren van school krijgt. We hebben zo hard gewerkt en gepusht om haar door de middelbare school te krijgen dat het jammer zou zijn als ze deze nu niet definitief afrondt.

Meshack gaat contact opnemen met Meshack Wilson, de broer van Jackline, die ook in het Happy Rock Center zit, om hem te vragen zijn zusje te helpen. Hij kan een klein bedrag voor haar bijdragen, omdat het in Kenia heel gewoon is om je familie te helpen. Wij betalen een deel en Jackline de rest. We hebben zo gedaan wat we konden. Ze is volwassen, dus ze moet ook zelf verantwoordelijk worden voor haar leven. Daarnaast voelt vooral Meshack zich verantwoordelijk voor haar en voor haar toekomst, wat natuurlijk goed is, maar het is moeilijk om iemand te pushen die niet wil.

Mei 2019
Jackline is inmiddels afgestudeerd. Ze heeft redelijke cijfers, goed voor college, vergelijkbaar met het Nederlandse mbo. Ze gaat in september beginnen met haar vervolgstudie, dus ze heeft nog even de tijd om uit te zoeken met Meshack naar welke school ze gaat. Ze wil toch nog steeds graag iets met catering doen, dus we gaan kijken of dat ergens mogelijk is.

Ze woont op dit moment met een vriendin in een klein kamertje bij een beautysalon in Mombasa. Toen haar zus trouwde, wilde ze niet alleen bij haar oom blijven wonen, dus dit is een mooie oplossing om de kosten te delen. Daarnaast helpt ze regelmatig mee in de salon om wat te verdienen. Toen ze in het Happy Rock Center kwam om herinneringen op te halen na het overlijden van Agnes, had ze dan ook prachtige paarse nepnagels. Het was een fijn samenzijn zo allemaal bij elkaar, ook met de grote meiden. Echt weer als vanouds. Toen we bij elkaar waren, hebben we de meiden de mogelijkheid gegeven om zelf een stukje te schrijven voor hun sponsor. Onderstaande heeft ze zelf geschreven:

Hi sponsor,

I am doing fine. I am living at the moment with a collegue in a house that is a saloon, masage shop and where they do nails. I like making a bit money.

School finished and now I am looking what to do next. My main grade was a D. I would like to go to college, a college where I learn catering. I like to work in a hotel in the future.

Other things I like are dancing, with a group synchrone, doing the dance together. I dance in a group. I also like drawing. I take pictures of people and try to draw it.

I like to tell you that you have really supported me since I was a child up to now. I am grateful.

With love,
Jackline

Oktober 2018
Meshack is in september in Mombasa geweest en hij heeft daar aan tafel gezeten met de studenten die daar dichtbij wonen en studeren, namelijk Jackline, Joyce en Agnes. Aan tafel heeft hij een lange conversatie met Jacky gehad. Het thema van de conversatie was bemoediging. Meshack had gezien dat ze iets betere cijfers had op haar rapport dan op het vorige rapport: ze is van een E naar een D gegaan.

Jacky doet deze maand examen en dit is het nationaal eindexamen van de middelbare school. Ze heeft haar mening iets ontwikkeld of veranderd, hoe je het ook noemt. Ze is van bediende in een restaurant veranderd naar wat business doen en voor zichzelf werken. We zullen zien hoe ze uit het examen komt. Haar zus is een goede motivator, dat is een heel goed ding in haar leven. Ook broer Meshack is een positieve kracht voor haar. Hij houdt van zijn zusje en hij zorgt zo goed als hij kan voor haar als hij vrij is van zijn studie. We hopen op een redelijk examen.

Februari 2018
Jackline had het goed naar haar zin in december, samen met broer en alle vroegere happy rock huisgenoten. Ze vond het wel koud zei ze. Net voor 2018 reisde ze met de bus weer naar Mombasa, waar ze bij haar oom woont. Ook nu ze mid-termijn vakantie heeft, verblijft ze bij haar oom.

Ik had haar net aan de telefoon. Ze is begonnen met het laatste jaar middelbare school. Het gaat echter niet goed, ze heeft veel onvoldoendes. Ze zegt zelf dat ze niet van leren houdt. Haar zus zei: ik ga wel een baantje voor je zoeken als serveerster in een hotel. Dat is geen gek idée. Maar ik denk dat je daarvoor nog wel wat moet leren. We hebben afgesproken dat ze probeert wat ze kan om het nog wat op te trekken, en in tussen kijken wij wat ze moet leren om serveerster te worden. Als ze enkele jaren ouder is kan ze nog steeds kiezen om een cursus te volgen in het hotel wezen als dat haar wat lijkt. Ieder kind heeft zijn/haar eigen weg te gaan.

Oktober 2017
Jackline gaat gestaag verder in haar redelijk rustige leven waar ze meer en meer grip op krijgt. Soms is kostschool regelmaat, want daar is dagelijks ritme en voorspelbaarheid. Dit geeft rust, alhoewel Jackline niet echt geniet van het studeren. Ze vindt het volgens mij een noodzakelijk kwaad. Ze houdt wel van dansen. Ze zit in een groep in Mombasa in de vakanties en die dansen in hotels. Volgens broer Meshack is het atletisch dansen en niet sensueel. Gelukkig! Ze was vroeger ook in het voetbalteam, dus ook toen al een sportief meisje.

In de vakanties is ze bij de familie. Meestal is ze bij een oom, want die heeft elektriciteit, haar oudere zus niet. Die zus echter is een gedegen sobere christen; hard werken en vroeg naar bed. Dat is niet altijd Jackline’s idee van vakantie, haha. Daar is ze dus meestal enkele dagen en dan gaat ze weer.

Haar familie is niet zo erg betrokken bij haar leven en ze vindt dat aan de ene kant prima. Maar aan de andere kant wil iedere tiener dat er naar haar omgekeken wordt, nietwaar? We hebben gevraagd of Jackline binnenkort ‘op de thee gaat’ bij auntie Yuna en zo begint met wat mentorgesprekken.

Straks is het nl. een weekje schoolvakantie vanwege de presidentsverkiezingen en gaat ze naar haar oom in Mombasa. Broer Meshack gaat uit zijn universiteit ook naar ooms huis, zodat ze samen zijn. Dit vind ik super. Hij zou eerst naar Eldoret komen; die reis kost maar 5 euro. Toch koos hij ervoor om bij Jacky te zijn. Die zit ook maar alleen bij haar oom. Hij gaat liever daarheen om zo ook een oogje in het zeil te houden.  We sturen ze t.z.t. een kleine gift voor Kerst, dan kunnen ze wat moois kopen en wat lekkers, samen met oom.

Ik heb gevraagd of Meshack foto’s van Jacky wil opsturen, zodat we weer een gezicht bij de brieven hebben.

Voor nu, wil ik u hartelijk danken, vanwege u vele jaren hulp aan deze lieverd.

April 2017
Jackline zit in het derde jaar nu. Ze is een middelmatige leerling. De afgelopen mid term holidays mocht ze niet naar huis, want de leraar had extra lessen ingelast voor de leerlingen die onvoldoende hadden gepresteerd. Maar… Jacky was ongehoorzaam en ging toch naar huis. Ze vertelde niemand iets.

Toen Meshack, haar oudere broer, naar de ouderdag ging om te horen hoe zijn zus het doet, kreeg hij veel klachten van haar. De leraar was boos dat we haar naar huis hadden laten komen. Maar Meshack wist er niets van. Jacky zat met gebogen hoofd en weinig spijt. Meshack maakt zich zorgen om zijn zus. Hij zegt: als ze thuis is, slaapt ze de ene nacht bij mijn zus, de andere nacht bij de andere zus, dan weer bij ons, (Meshack slaapt bij zijn oom). Ze heeft geen rust. Dit is niet goed voor haar, mam, speciaal niet als ik weer op school zit.

Ik heb met Petro en Oloo, ons management, erover gepraat. Wat zijn de opties: haar in de vakanties hier heen laten komen? Want wie kunnen we versterken daar? De familie leden stimuleren haar niet academisch, ze geven alleen om eten en slapen. Zus heeft een vriendje, ze slapen in een slaapkamer… dit is allemaal zo ongezond.

Het idee van de kinderbescherming dat kids weer bij hun familie moeten wonen is soms zeer moeilijk praktisch toe te passen. We houden u op de hoogte.

Hartelijke groet, en dank lieve mensen voor jullie trouwe hulp. We blijven geloven en ons best doen zodat Jacky er goed uitkomt!

Juni 2016
Jackline wordt een mooie jonge vrouw. Ze is lang geworden. We hadden een bijeenkomst van al onze kinderen die in vervolg onderwijs zitten, behalve Norah, Peris en Shadrack, die wonen en leren te ver weg van hier.

Jackline heeft niet goed haar best gedaan. Ze gaf als reden op dat ze veel voetbalt en op zaterdags wedstrijden heeft. En dat ze eigenlijk liever naar een andere school had gewild omdat ze had gehoord dat die leuker is. Pfffff!

Ook had ze een houding die riep om bemoediging, bevestiging. We kwamen er achter dat haar zus/familie weinig of niets over school of vraagt. Ook sporen ze Jacky niet aan om wat aantekeningen van een vak wat moeilijk gaat, door te lezen in de vakantie of zo.

Daarnaast heeft haar vader alle contact verloren met hen. Hij heeft waarschijnlijk zijn mobieltje verloren, en broer Meshack heeft dagen in de buurt waar vader woont/ eerst woonde, gezocht naar hem. Ook dit is ontmoedigend voor haar. Wat is dan de boodschap die de familie hiermee afgeeft naar Jacky? School is helemaal niet belangrijk, ga schoonmaken, koken, enz.

Haar lijst; Engels: 15 (uit 70), kiswahili: 7, rekenen: 3, biologie: 3, physics: 3, chemie: 11, geschiedenis: 14, aardrijkskunde: 4, christelijk onderwijs: 21, huishoudkunde: 12, computer: 11, business: 6, totaal: 188 uit 1200,  positie: 181 uit 191.

De oudere zus, waar Jackline liever niet bij woont, is echter een betere optie. Ze is streng gelovig, heeft een hardwerkende man, en een kind. Jacky gaf aan dat, als ze daar is, het voelt of die zus alleen maar om haar eigen man en kind geeft. Maar die man vraagt tenminste naar haar school resultaten en dergelijke. Dat wijst op betrokkenheid.

Petro en Vincent concludeerden dat die zus toch een betere optie is voor Jackline. Petro gaat praten met de zus.

Sociaal gezien is Jackline een gezellige meid. Na alle correcties en beloften tot verbetering zaten alle studenten bij elkaar en dronken frisdrank. De verhalen stapelden zich achter elkaar op en de één na de ander had wel een verhaal over iemand over wat hij/zij vroeger deed. Herinneringen… want dit is toch ook hun familie.

Hartelijk dank lieve trouwe helpers!!

Warme groet, Nel Wanjala

September 2015
Jacky heeft het 2e termijn van het 1ste jaar achter de rug. Ze is een beetje aan ’t klagen.. De school staat in een heuvelachtig gebied, en ze moet bijv. van school naar de eetzaal een heuvel op lopen, omhoog. Iedereen klaagt dan, alle dames…. dus toen ik aan te telefoon vroeg hoe het gaat wat het antwoord: too many hills mam. (te veel heuvels) ik begreep het eerst niet, problemen als bergen? Maar goed. Ik zei: joh, Jack, jij ging naar voetbal zaterdags, wat is dat nou, je bent sportief als geen ander, hup! Neem die berg meid. Klaag niet. Je bent één van de weinigen in je familie die high school doet. Wees dankbaar Jack. Maak voor jezelf het besluit: ik zal niet meer klagen. Oké. ‘Haha’. zei ze.

Haar rapport heb ik niet, ik heb 2 kopieën van haar schoolgenoot Agnes en geen één van haar helaas. Het origineel ligt denk ik in huis bij haar zus.  Tijdens het 2e termijn stierf de tante waar Jackline bij woonde. Ze had kanker en Jackline was verschillende keren met haar naar ’t ziekenhuis geweest. Ik belde haar om haar voor te bereiden, en natuurlijk was ze erg verdrietig. Haar klasse docent hield een oogje in het zeil.. Eenmaal in Mombasa verwisselden ze plek. Meshack is nu bij oom, en Jacky by naar zus. Het is natuurlijk maar voor enkele weken, dan is ze weer terug in kostschool.

Ze kwam op bezoek in HRC en zus had haar geld gegeven om haar haren plat te maken, helemaal in de mode. Jackly blij! Op school gaat het gemiddeld naar we horen, en we besluiten ze dan ook maandelijks te bezoeken om ze aan te moedigen, en een stok achter de deur te zijn!

Hartelijk dank lieve mensen voor jullie trouwe hulp aan Jackline en HRC.

Warme groet! Nel Wanjala

April 2015
Hey! Ik ben naar tante verhuisd in November. In januari vonden we een goede school in Voi en daar woon en leer ik nu met Agnes. Maar op het moment heb ik vakantie en ben bij oom en tante. Lekker relaxen en huis dingentjes doen. Koken,vegen, tv kijken en voor de kleintjes zorgen. Het is wel wennen hoor, het leven in een kost school. Ik moet er nog wat langer wonen om echt gewend te zijn he. Gaat vast goed komen.

Juli 2014
Hoi daar! Hier ben ik weer en het gaat goed hoor. De huismoeders willen dat ik beter mijn best doe op school en minder droom. ‘k Zal het proberen. We hebben contact met onze oudere zussen en tante en dat is waar ik veel meer interesse in heb. Dus probeer dingen in balans te houden. Mijn broer is tijdens de staking van onderwijzers bij mijn zus in huis geweest, na elkaar 7 jaar niet gezien te hebben. Ik ben jaloers. En hoop deze vakantie ook een weekje naar haar toe te gaan. We hebben zoveel in te halen! Mijn pa is wat met zijn eigen leven en uitdagingen bezig en dus was het tijd om onze andere familie leden te bereiken, wow Petronila is net een detective. Het lukte haar en wij zijn er blij mee. Ik hou jullie op de hoogte hoor! Groetjes!