Oktober 2018
Emma maakt een goede ontwikkeling door. Het leren thuis is niet alleen academisch. De aandacht en positieve commentaren en complimenten die ze continu krijgt van onze superlieve thuisjuf Joyce, zijn als water in een lege put. Nu, na enkele maanden, leest ze al heel aardig en spreekt ze veel meer Engels dan ooit. Ze voelt zich thuis en kan over dingen praten die haar dwarszitten. Ze weet dat we niet zoals de mensen op straat, bij haar moeder, gelijk in de stress schieten, maar rustig praten en al pratend het probleem oplossen.

Ook praten we over haar moeder, hoe ze bij haar moeder leefde en wat ze nu allemaal moet inhalen. Toch houdt haar moeder van haar en gaan we haar op een dag weer bezoeken. Emma begrijpt nu steeds beter wat ze gemist heeft. Ze is emotioneel gegroeid en durft te zien dat haar moeder die fout gemaakt heeft met haar zonder dat we haar gelijk afschrijven. Ook ziet ze hoe een normaal gezin, als je ons zo kunt noemen, functioneert. We praten, lachen, discussiëren en zijn een gezin. We delen dingen en ruimen samen op. Ze houdt erg van huishoudelijke klusjes en eten klaarmaken. Dit komt voort uit het gemis van regelmaat en de onvoorspelbaarheid van haar eigen eetpatroon toen.

Emma gaat op zaterdag met Riziki en nog zes kinderen naar de Bijbelclub in de kerk. Daar leren ze drama, zingen en Bijbelverzen, vinden ze vriendjes en vriendinnetjes en krijgen ze koekjes en limonade. Dit is een goede voorbereiding op Emma’s schoolgaan. Ze leert en oefent haar Engels met de juf en kinderen op een fijne manier.

Februari 2018
Emma is in februari aangekomen in Happy Rock, vanuit Mombasa. Ze is het zusje van Rhoda die al jaren bij ons woont, en nu in kostschool leert. Emma heeft nooit op school gezeten, haar moeder is niet in staat haar een normale opvoeding te geven; ze leeft min of meer op straat. Emma heeft het erg naar haar zin zo schijnt het.

We hebben tijdelijk een prive-juf aangenomen zodat ze thuis kan leren schrijven en lezen, en dan pas naar een school zal gaan. Ze is kien en snel, en leert lekker. Nu krijgt ze echter ook al een aardig grote mond en reageert sterk op mensen die iets luid zeggen; dan geeft ze net zo luid antwoord. En dan kijken die oudere kids zo van???? Echt niet! Doe effe normaal zeg! En zij kijkt met vreselijk veel lef terug. Dit is waarom Petro (onze manager) en ik tegen elkaar zeiden: “maak je borst maar nat”. Emma is super extrovert, en geniet ervan dat ze een grote zus heeft; ze zegt het tegen iedereen! Ze houdt denk ik van actie en naar buiten gaan, want als ik haar in de kerk zie is ze een en al smile. We zijn benieuwd wat de toekomst brengt, maar zijn blij voor Rhoda dat we haar zusje gevonden hebben.