Juli 2020
Een groot verschil voor Barak ten opzichte van de vorige update over hem. Hij woont niet meer in het grote huis van het Happy Rock Center, maar bij Loice, een van de medewerksters die Barak, Noel en Beatrice in haar gezin heeft opgenomen. Hij blijft nog steeds onder verantwoording en financiële steun van het Happy Rock Center, maar in een gezinssituatie zoals de regering het wil. Hij noemt Loice en haar man nu ook papa en mama en hun kinderen zijn voor hem broers en zussen geworden. Hij is er erg blij mee! Het was voor ons spannend hoe het zou gaan, maar het gaat boven verwachting goed. Hij ziet er goed uit en voelt zich op zijn gemak. De kwaliteit van zorg vinden wij nu al verbeterd en dat zit hem vooral in het ‘familie zijn’. Daarnaast is zijn Engels nu al flink verbeterd. Echt fijn om te zien! Het huis is in de buurt van het Happy Rock Center, dus geregeld gaat hij met Noel en Beatrice even langs om de anderen te zien.

Momenteel is Kenia nog in een lockdown. De scholen en kerken zijn dicht, dus de kinderen zijn thuis. Gelukkig is er niemand ziek en het gaat allemaal goed. De scholen gaan pas op 1 september weer open, dus voorlopig krijgt Barak nog thuisonderwijs. Speciaal voor u heeft hij een filmpje ingesproken. Geniet ervan!

November 2019
Het is vakantie, grote vakantie. De laatste week van oktober kwamen de kinderen thuis en de tweede week van januari gaan ze pas weer naar school. Barak kwam thuis met een redelijk rapport en gaat naar de volgende klas, klas 4. Hij deed het aardig, gemiddeld of iets lager. Dat ligt voornamelijk aan zijn gebrek aan concentratie. Hij beweegt zo graag en is zo snel afgeleid. In Nederland had hij waarschijnlijk al het stempel ADHD’er gekregen. Dat kan het voordeel hebben dat ze een beetje rekening met je houden, maar hier werkt dat niet zo. In grote klassen moet je best wel zelfstandig zijn en dat is voor Barak wat lastig.

Meshack vroeg zich pas tijdens een vergadering af hoe we hem het beste kunnen aanpakken. Van Barak gaat altijd alles kapot. Nieuwe schoenen overleven maar een paar maanden. Een nieuwe schooltas was na een paar maanden ook al zo kapot dat hij geen dienst meer kon doen. Potloden zijn in no-time kwijt. We hebben dit dezelfde week in de vergadering met de ‘aunties’ besproken. Boos worden helpt niet, want het is geen opzet bij hem. We hebben nu afgesproken dat Barak wat meer begeleiding krijgt. Als de kinderen naar school gaan, bemoedigt elke dag een ‘auntie’ hem om goed op zijn spullen te letten en wordt hij ook bij terugkomst weer opgevangen om na te vragen hoe het gegaan is. De ene dag met de nadruk op zijn schoenen, de andere dag op zijn tas of boeken. Of we geven hem bijvoorbeeld drie potloden mee en vragen hem daarop te passen. Dan kunnen we controleren hoe dat gegaan is en hem ook complimenteren als het gelukt is om ze niet kwijt te raken. Dan raakt hij hopelijk gemotiveerd om daar echt aan te denken en zijn best voor te doen.

Nu het vakantie is zoeken we altijd weer naar activiteiten die de kinderen kunnen doen. Elke ochtend gaan de jongens voetballen bij de kerk. De kinderen moeten een paar middagen aan hun schoolwerk besteden en nieuw is een boerderij waar de kinderen in groepjes om de beurt mogen komen werken. Deze is van een vriend van ons en de kinderen genieten hier erg van. Voor een Afrikaans kind is het ook echt wel een must om groenten te kunnen planten en verzorgen en voor dieren te kunnen zorgen, dus wat ze hier leren is mooi voor later. Daarnaast mogen ze ook op de fiets rondrijden die er staat, dus dat zorgt ook wel voor enig vertier.

Barak heeft ons pas nog verbaasd. De oudere jongens waren logeren en op kamp en hij was alleen samen met Michael in huis, die een paar jaar jonger is. Hij ging ineens verantwoording nemen en was veel rustiger. Wellicht is een kleinere leefsituatie ook goed voor hem.

Mei 2019
Barak doet het goed op school. Hij is slim. Hij nam school niet zo serieus en hij houdt erg van spelen, maar onder leiding van Petronila gaat het nu veel beter. Ze heeft hem elke dag even apart genomen om zijn schoolwerk te bekijken. Hij vond rekenen erg moeilijk, maar na het oefenen gaat het nu veel beter. De klassen in Kenia zijn erg groot en Petronila heeft hem opgedragen om te zorgen dat hij als een van de eersten klaar is, zodat hij zijn boek aan de juf kan laten zien, zodat ze het kan nakijken. Ze is niet in staat om dat voor iedereen te doen, omdat er te veel kinderen zijn, dus dan moet je zorgen dat je als een van de eersten klaar bent. Dit lukt hem nu en zodoende kunnen we zien hoe hij het gemaakt heeft.

Barack is ontzettend sportief, hij is de beste van zijn voetbalklas. Hij houdt van bewegen en hij is degene die nooit schoon is, omdat hij overal zit te rommelen, energiek als hij is. Als ik de kinderen soms zomaar iets leer als gymdocent, dan kan hij me als een van de eersten nadoen. Hij vindt het heerlijk om te helpen en daarvoor complimenten te krijgen. Dan glimt hij aan alle kanten. Het is een heerlijk joch.

Onlangs heeft hij met Alexander bij ons gelogeerd en hij genoot er ontzettend van. Ook van onze Hollandse boterhammen met beleg. Hij bleef eten, wel acht boterhammen. Volgens de ‘aunties’ hadden we hem daarmee wel te veel verwend, dus we gaven hem de volgende dag ‘maar’ vier boterhammen, maar daar genoot hij net zo van. Het was gezellig om hem in huis te hebben.

Heel hartelijk dank voor uw steun aan deze kerel!

Oktober 2018
Barak gaat lekker zijn gangetje. Op school is hij iets meer in balans en langzaam maar zeker gaat het de goede kant op. Thuis, in de vakantie, laten we de juf de kinderen bijles geven. In de rust en ontspannenheid van het thuis zijn en het kleine groepje trekt Barak aardig bij. De juf is ook een supervriendelijke juf.

Verder blijft hij een gezellige, vrolijke, gezonde vent, die enthousiast is in alles wat hij doet. Hij wordt langer, verstandiger en meer en meer zichzelf. Hij zegt soms iets over zijn thuissituatie en dan is hij duidelijk aangedaan. Maar dat we erover praten geeft hem rust. En dat we er samen over huilen en voor bidden geeft hem geborgenheid bij ons. Samen kunnen we dit probleem aan en dan gaat hij vrolijk huppelend weer naar buiten om met de honden te spelen.

Omdat ik naar Nederland zou gaan, hebben we samen met de kinderen gepraat en ze vonden het ook een goed idee om Petro ‘mam’ te gaan noemen voor het geval dat je niet altijd wil praten over je familieachtergrond. Want schoolgenoten vroegen mij: ‘Ben jij Baraks mama?’ Ik zei: ‘Hij woont bij ons.’ Maar nu Petro tot mam gebombardeerd is, is dit gemakkelijker. Verder is hij prima bezig.

Februari 2018
Soms heeft hij geen zin in huiswerk en heeft hij een grote fantasie: “Juf, we moesten allemaal vroeg naar bed, ik kon mijn huiswerk niet doen”, of “Juf, de hond heeft mijn huiswerkschrift kapot gemaakt vannacht”. 🙂 :). De juf belde Meshack en met wat motivatie en geduld is hij weer wat bijgetrokken. Misschien komt het ook omdat Timo is blijven zitten en Barak nu alleen in de volgende klas zit. We moedigen hem meer aan, geven meer complimentjes en laten zien: ‘jij kan het best!’. Verder is hij een beste kerel, flexibel en geïnteresseerd. Hij is nieuwsgierig naar nieuwe dingen en altijd klaar voor actie.

Voetbal gaat natuurlijk lekker. Afgelopen zaterdag wonnen ze van kapsoya primary school. Geweldig! In de kerk is hij relaxed en een goed voorbeeld en weet dat ook. Hij doet rustig zijn ogen dicht en zit stil. Hij ziet er goed uit. Als mensen hem na de dienst een hand geven en groeten is hij echt geëerd.

Oktober 2017
Het was regenseizoen en we hadden voor iedereen laarzen gekocht. Het schoolterrein is een modderpoel en de schoenen zijn niet schoon en weer droog aan het eind van de dag. Dus laarzen aan. Ze vonden het prachtig.

Barak is aardig gesetteld en aan zijn nieuwe juf en de school gewend.Nieuwe uitdaging: hele dagen naar school. Het gaat hem eigenlijk echt goed af, vergeleken met Tim en Eric die met zuchten toezien dat ik nu alleen de kleuters haal na de lunch, en hun pas 16.30 uur. Dan kunnen ze nog even spelen, ze zijn 16.00 klaar.

Hij gaat graag naar de zondagsschool, zicht prima mee, en kan ook voorin een liedje zingen. Hij  is een lekker knuffelig kereltje, wat het prima doet.

Er kwamen 2 tandartsen van de tandarts school. Ze komen uit onze kerk.  Zij ‚adopteren‘ kindertehuizen en worden gesponsord door giften uit de USA. Geweldig hè?

Toen Stephen in het ziekenhuis lag, mocht hij mee op bezoek, samen met Jesse en Tim.

Lieve mensen, jullie hulp aan Barak wordt zo op prijs gesteld. Hartelijk dank!

April 2017
Barak is blij dat hij in Eldoret is en geniet ervan om vertroeteld te worden. Hij houdt van ook verrassingen en is met kleine dingetjes tevreden. Hij koos zijn eigen gehaakte sprei uit en die trekt hij dagelijks netjes. Hij is pas jarig geweest en kreeg een mooie schooltas; hij was in de gloria! Hij zit samen met Tim in de eerste klas van de lagere school.

Ik rijd ze naar school `s morgens en hij is altijd blij om me te zien en ook uit school komt hij op een drafje naar de auto. Hij laat zich nog graag inzepen door me en afdrogen. Duidelijk… we hebben elkaar gemist en halen het in.

Na enkele weken school was het tijd om zaterdag weer te gaan voetballen. Onze kerk heeft een voetbal- en een basketbalveld. Onze Benjamin helpt ze met de (provinciale) weg oversteken en dan lopen ze ongeveer 30  minuten (goede warm-up). De jeugdpastor en enkele actieve vaders waren blij om te horen dat onze jongens al jaren op een voetbalclub zitten. Ze spelen ook tegen andere scholen. Barak kan leuk spelen.

‘s Zondags haal ik ze op en gaan we naar dezelfde Mission kerk. Zondagsschool is actief en ze hebben het naar hun zin. Barak probeert mee te zingen en geniet van de gezelligheid in de kerk. De kids krijgen tijdens zondagsschool limonade en koekjes, dus Barak is tevreden. Thuis speelt hij met Matthew en Jean, en met de ouderen; een relaxed gezond kereltje is het.

Dank jullie wel lieve sponsors voor alle support!

Juni 2016
Barak is een kereltje wat overal aanzit, en van alles (onbedoeld) kapot maakt. Hij probeert van alles uit elkaar te halen, en wordt vast een monteur of zo iets. Hij komt met je praten en pakt ondertussen van alles van het bureau af.

Het is een gezonde jongen en hij is prima gesettled in Happy Rock. Hij  is creatief in het spelen (op hakschoenen) en vriendelijk.

Zaterdags speelt hij voetbal mee en kan dan een aardige keel opzetten.  Is temperamentvol!

Op school gaat het goed, hij geniet en doet zijn best.

Engels: 75, spelling: 76, kiswahili: 85, rekenen: 95, natuurkunde: 95, handarbeid: 70, totaal: 496.

Juf: “Ga zo door!”

Hartelijk dank voor jullie trouwe hulp via dit toffe kereltje.

Warme groet!

Nel Wanjala.

September 2015
Het gaat goed met onze Barak. Hij groeit lekker en leert van alles. Hij wordt regelmatig door Timo gebruikt als „zwart schaap“ en kan daar niet tegen. Zodra Timo zijn vinger uitsteekt naar hem is het  dramatisch en begint Barak in grote halen te huilen. Timo kijkt zo van: tja, en hoopt dat hij ermee wegkomt. Inmiddels is het bijna een grap en Timo doet het nog steeds.

Barak is een pienter ventje op school, hij heeft 2 maanden les gehad van vrijwilligster Sandra, samen met Timo. Ze hebben veel geleerd, dit was kwaliteit les. Sandra heeft pedagogiek gestudeerd en dit was heel bruikbaar op het schooltje. . Barak praat veel beter.  Hij had een goed raport! Op school en buiten is hij luidruchtig en gezellig, ook als er visite is. Hij schud hun handen en zegt zijn naam. In de zondagschool is hij stil als een muis.

Barak wil gaan voetballen op zaterdag met de jongens. Het lijkt hem wel wat, dat ritje met de tuk-tuk naar het voetbal veld. Maar als we op het terrein spelen en Barak krijgt een bal tegen zijn been/bil of arm is hij in tranen. Dus nog even wachten. Het is een gezellig gezond manneke waar God ongetwijfeld goede plannen mee heeft. We gaan het zien.

Warme groet en hartelijk dank lieve mensen voor jullie hulp aan deze gezellige vent.

Hartelijke groet! Nel Wanjala

April 2015
Hoi, ik ben een jaartje hier nu. Heb het niet gemakkelijk gehad. Ik snap niet wat er gebeurd is met me, maar van familie veranderen is geen joke. Ik moest Kiswahili leren, want thuis spraken ze alleen onze stam taal. Gelukkig spreekt een van de aunties dat ook. Dat helpt. Nu ben ik met school begonnen. Wow. Ik geniet iedere dag. En… ’s zaterdags mag ik naar voetbal. Ook dat is een avontuur. Dus na een moeilijke tijd gaat het nu goed met me. Uit school lees ik of kleur ik, en relax. Ik speel veel met Eric. Die is ook rustig, net zoals ik. ☺